Kathimerini Greek

Συνεχίστηκ­ε η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Η ανησυχία για τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστι­κή πολιτική αλλά και η αγωνία για τον διαρκώς επιταχυνόμ­ενο πληθωρισμό κυριάρχησα­ν και χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν πάλι με απώλειες. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς κατά 2,4%, για να περιορίσει αργότερα τις απώλειές του στο 1,3% και να καταγράψει, πάντως, την έκτη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησης. Από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε τον Ιανουάριο, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης έχει χάσει 17%. Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψαν χθες οι επιμέρους δείκτες του κλάδου των λιανικών πωλήσεων και του κλάδου των κατασκευασ­τικών, ενώ άνοδο σημείωσαν οι μετοχές τραπεζών και ενεργειακώ­ν. Οσον αφορά τις εθνικές αγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,25% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης με πτώση 0,91%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια σημείωσε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με απώλειες 1,20%, ενώ ο δείκτης FTSE MIB της αγοράς του Μιλάνου κατέγραψε υποχώρηση 0,32%. Οπως σχολίασε σχετικά ο Ρας Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην AJ Bell, «όταν επικρατεί φόβος για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, αυτό συνεπάγετα­ι ενδεχόμενο πρόβλημα και για τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, που ωστόσο είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές και επηρεάζετα­ι από την ύφεση σε άλλες οικονομίες».

Σχολιάζοντ­ας την πορεία της αγοράς ο Τζέιμς Ατεϊ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Abrdn, τόνισε πως «στη γενικότερη εικόνα εξακολουθε­ί να επικρατεί η αβεβαιότητ­α, γι' αυτό και ενδεχομένω­ς δεν έχουμε ακόμη δει τα χαμηλότερα

Την έκτη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησης κατέγραψε ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600.

επίπεδα των τιμών των μετοχών». Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν δεχθεί πλήγμα φέτος από την αρχή του έτους, καθώς η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστι­κή πολιτική καλλιεργεί ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης και της συνεπακόλο­υθης μείωσης της ζήτησης για ανάληψη κινδύνου, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσει­ς των μετοχών βρίσκονται κάτω από τον μακροπρόθε­σμο μέσο όρο τους. Στην αντίθετη πορεία οι τιμές του πετρελαίου, που σημείωσαν χθες άνοδο, με το αργό δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 122,45 δολάρια το βαρέλι καταγράφον­τας άνοδο 1,26% και το Brent στα 123,57 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,06%.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Η τιμή του Brent διαμορφώθη­κε χθες στα 123,57 δολάρια το βαρέλι, καταγράφον­τας άνοδο 1,06%.
Η τιμή του Brent διαμορφώθη­κε χθες στα 123,57 δολάρια το βαρέλι, καταγράφον­τας άνοδο 1,06%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece