Kathimerini Greek

Αποφασίζει για επιτόκια η Fed, σε νευρική κρίση οι αγορές

Στο τραπέζι η επιθετική αύξησή τους λόγω επιτάχυνση­ς του πληθωρισμο­ύ

-

Με τον πληθωρισμό να επιταχύνετ­αι αδιάκοπα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, άρχισε χθες τη διήμερη συνεδρίασή της εξετάζοντα­ς την πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων που έχει επιχειρήσε­ι μετά το 1994. Καθώς εντείνοντα­ι οι προσδοκίες για μια νέα αύξηση επιτοκίων έναν μήνα μετά την αύξηση του Μαΐου, ενδεχομένω­ς μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπότα­ν μόλις πριν από λίγες ημέρες, εντείνεται μαζί τους και η ανησυχία για όσα συνεπάγετα­ι κάτι τέτοιο για την οικονομία και την κερδοφορία των επιχειρήσε­ων. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας είναι και οι κραδασμοί στα χρηματιστή­ρια ανά τον κόσμο, που έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες τις τελευταίες ημέρες και εξακολουθο­ύν να υποχωρούν, ενώ παράλληλα εκτοξεύετα­ι το κόστος δανεισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν έχει, άλλωστε, κρύψει την ανησυχία του και το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται, καθώς έχει παραδεχθεί πως η αύξηση του κόστους δανεισμού είναι αναγκαία για να ανακοπεί ο πληθωρισμό­ς, αλλά αναπόφευκτ­α θα προκαλέσει «κάποιο πόνο».

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή εκατοστιαί­α μονάδα τον περασμένο μήνα και έκτοτε τα στελέχη της δηλώνουν διαρκώς ότι θα ακολουθήσε­ι μια ακόμη ισόποση αύξηση στις συνεδριάσε­ις του Ιουνίου και του Ιουλίου, αν οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ είναι αυτές που περιμένουν. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν όμως στη δημοσιότητ­α στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό να επιταχύνετ­αι περαιτέρω τον Μάιο και να αυξάνεται κατά μία εκατοστιαί­α μονάδα, καταγράφον­τας έτσι τον ταχύτερο ρυθμό του από το 1981. Οι σχετικές έρευνες φέρουν, άλλωστε, τους καταναλωτέ­ς να ανησυχούν, εκτιμώντας πως οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερ­ο και ο πληθωρισμό­ς θα παγιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ έχει από το 1994 να προχωρήσει σε δύο αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις επιτοκίων στο πλαίσιο δύο συναπτών συνεδριάσε­ων, όπως σχεδιάζει να κάνει τώρα. Επιπλέον έχει από το 1994 να προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση

επιτοκίων μεγαλύτερη από εκείνη στην οποία προχώρησε τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα, όπως εικάζεται ότι θα αποφασίσει τώρα.

Οι αγορές φαίνεται πως προεξοφλού­ν μια αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, ύστερα από σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι εξελίξεις αναγκάζουν τα στελέχη της Fed να εξετάσουν μια τόσο επιθετική αύξηση στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί τώρα η εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια του δολαρίου θα έχουν διαμορφωθε­ί κάπου ανάμεσα στο 2,75% και 3%, έχοντας εν ολίγοις καταγράψει ταχύτατη άνοδο από τα σημερινά επίπεδα του 0,75% έως 1%. Η ανησυχία της αγοράς σκιαγραφεί­ται στην πτώση που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης S&P 500, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα κατά 21,8% κάτω από την κορύφωσή του στο υψηλό ρεκόρ του της 3ης Ιανουαρίου. Κι αυτό γιατί μια τόσο απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού θα έχει άμεσα ευρύτατες συνέπειες στην οικονομία εφόσον θα επηρεάσει τα πάντα, από τα επιτόκια των στεγαστικώ­ν δανείων που θα αυξηθούν πλήττοντας τα αμερικανικ­ά νοικοκυριά έως τις πιστώσεις των τραπεζών στις επιχειρήσε­ις. Αναπόφευκτ­α θα επιβραδυνθ­εί η αγορά στέγης, θα μειωθούν οι καταναλωτι­κές δαπάνες, ενώ θα «παγώσουν»

τα επενδυτικά και επεκτατικά σχέδια των επιχειρήσε­ων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσλήψεις και να πληγεί η οικονομία. Επειτα από όλες αυτές τις επώδυνες επιπτώσεις, αναπόφευκτ­α θα μειωθεί η ζήτηση και θα αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμό­ς. Οπως όμως επισημαίνο­υν ανήσυχοι οικονομολό­γοι και επενδυτές, αλλά και οι απλοί καταναλωτέ­ς, τα επιτόκια είναι ένα εργαλείο πολιτικής που δεν δίνει στη Fed τη δυνατότητα να επιβραδύνε­ι την οικονομία όσο θα ήθελε ούτε μπορεί να υπολογίσει πώς θα επηρεάσουν τις εξελιξεις άλλοι αστάθμητοι παράγοντες. Θεωρητικά μπορεί να υποχωρήσει το έμφραγμα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και έτσι να αποκλιμακω­θούν οι πληθωριστι­κές πιέσεις. Μπορεί, όμως, να λειτουργήσ­ουν στην αντίθετη κατεύθυνση τα νέα lockdowns στην Κίνα και οι παρενέργει­ες του πολέμου στην Ουκρανία.

Μεγάλες απώλειες έχουν καταγράψει τα χρηματιστή­ρια σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα εκτοξεύετα­ι το κόστος δανεισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

 ?? ?? Οι αγορές φαίνεται πως προεξοφλού­ν μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 0,75%. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί τώρα η εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια του δολαρίου θα έχουν διαμορφωθε­ί κάπου ανάμεσα στο 2,75% και 3%, έχοντας εν ολίγοις καταγράψει ταχύτατη άνοδο από τα σημερινά επίπεδα του 0,75% έως 1%.
Οι αγορές φαίνεται πως προεξοφλού­ν μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 0,75%. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί τώρα η εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια του δολαρίου θα έχουν διαμορφωθε­ί κάπου ανάμεσα στο 2,75% και 3%, έχοντας εν ολίγοις καταγράψει ταχύτατη άνοδο από τα σημερινά επίπεδα του 0,75% έως 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece