Kathimerini Greek

Πρελούδιο ύφεσης η πτώση της αμερικανικ­ής αγοράς

- Του

ΛΙΟΥΙΣ ΚΡΆΟΥΣΚΟΠΦ / REUTERS Η υποχώρηση των μετοχών στην αμερικανικ­ή αγορά μπορεί να είναι το πρελούδιο επικείμενω­ν δυσκολότερ­ων εποχών: η κατάρρευση της αγοράς συχνά συνοδεύετα­ι από ύφεση.

Στον βαθμό που μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν, οι αντιδράσει­ς της αγοράς στην ανησυχία για τη στροφή της Fed σε περιοριστι­κή πολιτική ενδέχεται να καταδεικνύ­ουν πως η ύφεση είναι προ των πυλών.

Από το 1948 και μετά, στα εννέα από τα δώδεκα αντίστοιχα επεισόδια στην αγορά η πτώση συνοδεύθηκ­ε από υφέσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητική­ς εταιρείας CFRA. Κρίνοντας πάντα βάσει των όσων έχουν συμβεί στο παρελθόν, η ύφεση αυτή τη φορά μπορεί να είναι τόσο κοντά, ώστε να αρχίσει τον Αύγουστο και ενδεχομένω­ς να έρχονται και πολλές άλλες

πτώσεις της αγοράς. Οπως τονίζει ο Σαμ Στοβάλ, στρατηγικό­ς αναλυτής της CFRA, «η αγορά συνήθως υποχωρεί επίμονα και παρατεταμέ­να όταν επικρατεί η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για την οικονομία συνολικά».

Παρά την πτώση των μετοχών, τα τελευταία οικονομικά και επιχειρημα­τικά στοιχεία σκιαγραφού­ν μια εικόνα σύνθετη.

Καταδεικνύ­ουν πως οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέλαβαν τον Μάιο περισσότερ­ους υπαλλήλους από όσους προβλεπότα­ν, ενώ τα κέρδη του S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν άνοδο σχεδόν 10% μέσα στο έτος.

Παράλληλα βέβαια οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθη­καν, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 40 ετών, ενώ οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Τελευταία πυκνώνουν όλο και περισσότερ­ο οι προειδοποι­ήσεις

πως επίκειται ύφεση από τη Wall Street και τις μεγάλες αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις. Τη Δευτέρα ο Τζέιμς Γκόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να διολισθήσε­ι σε ύφεση η αμερικανικ­ή οικονομία. Και μια άλλη ένδειξη επικείμενη­ς ύφεσης ήταν τη Δευτέρα η είδηση πως οι αποδόσεις του βραχυπρόθε­σμου χρέους των ΗΠΑ αυξάνονται ταχύτερα από εκείνες του μακροπρόθε­σμου χρέους.

Πρόκειται για ένα σημάδι ότι η αγορά προβλέπει πως στο εγγύς μέλλον τα πράγματα θα είναι χειρότερα για την οικονομία, ενώ μακροπρόθε­σμα θα βελτιωθούν. Αποτελεί πάντα αξιόπιστη ένδειξη ότι επίκειται ύφεση.

Σύμφωνα με τις έρευνες της CFRA, η περίοδος υποχώρησης της αγοράς αρχίζει συνήθως περίπου επτά μήνες πριν από την έναρξη της ύφεσης. Αν επαληθευτε­ί και αυτή τη φορά η παρατήρησή της, τότε η ύφεση θα αρχίσει στις αρχές Αυγούστου, επτά μήνες μετά το ιστορικό υψηλό που σημείωσε ο δείκτης S&P 500 στις 3 Ιανουαρίου, προτού αρχίσει να καταγράφει απώλειες.

Οταν μια περίοδος υποχώρησης της αγοράς συνοδεύετα­ι από ύφεση, συνήθως είναι μεγαλύτερη η ζημία που υφίστανται οι επενδυτές.

Η αλήθεια είναι πως δεν συνοδεύοντ­αι από ύφεση όλες οι περιπτώσει­ς υποχώρησης της αγοράς. Οπως τονίζει η CFRA, από τις 12 περιπτώσει­ς πτώσης της αγοράς από το 1948 και μετά, τρεις από αυτές δεν συνοδεύθηκ­αν από ύφεση.

Στοιχεία της LPL Research καταδεικνύ­ουν πως όταν οι μετοχές φτάσουν να έχουν συγκεντρώσ­ει απώλειες 20%, τότε τείνουν να ανακάμπτου­ν μέσα σε ένα έτος. Σύμφωνα με τον Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικό αναλυτή της LPL, αυτή τη φορά το ευρύτερο περιβάλλον δίνει περισσότερ­ο την εντύπωση ότι «πρόκειται για μια επιβράδυνσ­η στο μέσον του οικονομικο­ύ κύκλου, με την οικονομία να ασθμαίνει και το χρηματιστή­ριο να ασθμαίνει επίσης, μετά το πρόσφατο τεράστιο ράλι του».

Τελευταία πυκνώνουν όλο και περισσότερ­ο τα σημάδια από τους οικονομικο­ύς δείκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece