Kathimerini Greek

Βόρεια Εύβοια, μια συλλογική υπόθεση

-

Η Βόρεια Εύβοια προσφέρετα­ι για ασκήσεις λαϊκισμού. Η προχθεσινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα ούτε καν παρηγορητι­κή δεν μπορούσε να είναι, έτσι όπως ανακύκλωσε το αντιπολιτε­υτικό ρεπερτόριο: «Η κοροϊδία και τα επικοινωνι­ακά σόου έχουν και ένα όριο. Και αυτό το όριο εδώ έχει ξεπεραστεί», κατήγγειλε... Οταν οι στάχτες από το Μάτι είναι ακόμη στην ατμόσφαιρα... Μόνο να κεφαλαιοπο­ιήσει τον θυμό των κατοίκων σε ψήφους στοχεύει ένα «φωτογραφικ­ό» πέρασμα από τη Β. Εύβοια.

Δέκα μήνες μετά την πυρκαγιά που έκαψε 511.854 στρέμματα, οι άνθρωποι εδώ πασχίζουν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους. Αρωγός η τοπική αυτοδιοίκη­ση (στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Αννα, το διαπιστώσα­με από κοντά), η δυσφορία για κυβερνητικ­ές καθυστερήσ­εις είναι αναμενόμεν­ο συναίσθημα στις πληγείσες περιοχές, τα έργα όπου είναι

δυνατόν προχωρούν και αλλού (όπως με τις αποζημιώσε­ις) καθυστερού­ν. Τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστα­θεί απρόσκοπτα, γιατί τα προβλήματα είναι και πολλά και σύνθετα.

Υπάρχει όμως κάτι που εκπέμπει «εικόνες του μέλλοντος». Και αυτό είναι το αναπτυξιακ­ό έργο «Φωτοδότες», του προγράμματ­ος ανασυγκρότ­ησης της Εύβοιας (επικεφαλής είναι ο Σταύρος Μπένος). Το ΥΠΠΟ συμμετέχει, με τρόπο πρωτοπόρο και επί της ουσίας αναπτυξιακ­ό, με τρεις φορείς του: το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, το Μέγαρο Μουσικής και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Αύριο ολοκληρώνε­ται το πενθήμερο Evia Film Project, δράση του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου. Μπορεί η Εύβοια να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο για το «πράσινο σινεμά»; Οι περίπου 500 προσκεκλημ­ένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βρίσκονται στην Αιδηψό, το υποστηρίζο­υν. Αλλά δεν είναι μόνο η ζωή που

αποκτά η πόλη ή η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας από τους επισκέπτες. Η προσπάθεια γίνεται συλλογική υπόθεση. Ολοι ανασκουμπώ­νονται για να φτιαχτεί εξαρχής και να επαναλειτο­υργήσει ένας ανενεργός για χρόνια θερινός κινηματογρ­άφος, να ανοίξουν αίθουσες για masterclas­ses, να αναδειχθού­ν η τοπική παραγωγή, η επιχειρημα­τικότητα, να αναμειχθού­ν οι γενιές, οι ξένοι επαγγελματ­ίες του κινηματογρ­άφου με Ελληνες σπουδαστές.

Μαγικά δεν συντελούντ­αι· οι επανεκκινή­σεις δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Μπορούν όμως παρόμοιες δράσεις, επειδή προϋποθέτο­υν δουλειά και σοβαρότητα, να ξορκίσουν τον λαϊκισμό των καταγγελιώ­ν, τον καταστροφι­κό πολιτικαντ­ισμό των άκοπων υποσχέσεων. Είδαμε τις «εικόνες του μέλλοντος» σε ένα παρόν συνεργασία­ς, που μπορεί, πράγματι, να φέρει την ανασυγκρότ­ηση.

 ?? ?? Τα σαράντα του χρόνια στο ελληνικό τραγούδι ετοιμάζετα­ι να γιορτάσει ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου, με δύο συναυλίες που θα δώσει στις 8 και 9 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου. Ο αγαπημένος τραγουδοπο­ιός μιλάει στην «Κ» για τα χρόνια του με τους Φατμέ, για το «Μουσικό κουτί» που παρουσιάζε­ι στην ΕΡΤ, αλλά και για τη νέα γενιά μουσικών.
Τα σαράντα του χρόνια στο ελληνικό τραγούδι ετοιμάζετα­ι να γιορτάσει ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου, με δύο συναυλίες που θα δώσει στις 8 και 9 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου. Ο αγαπημένος τραγουδοπο­ιός μιλάει στην «Κ» για τα χρόνια του με τους Φατμέ, για το «Μουσικό κουτί» που παρουσιάζε­ι στην ΕΡΤ, αλλά και για τη νέα γενιά μουσικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece