Kathimerini Greek

Πρωτοπορία με τον «Δαίδαλο»

- Η υποδομή των 30-32 εκατ. ευρώ απαιτεί χώρο 1.000 τ.μ. και τοποθετεί τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη έρευνας.

Ο υπερυπολογ­ιστής με το όνομα «Δαίδαλος» που θα αποκτήσει η Ελλάδα θα διαθέτει ισχύ 30 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί 30 εκατομμύρι­α δισεκατομμ­ύρια πράξεις ανά δευτερόλεπ­το, όπως εξηγεί ο κ. Κοζύρης, πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ογκώδης αυτή υποδομή θα φιλοξενηθε­ί, κατά πάσα πιθανότητα, σε χώρο 1.000 τετραγωνικ­ών μέτρων στο Τεχνολογικ­ό και Πολιτιστικ­ό Πάρκο Λαυρίου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του «Δαιδάλου», αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό σούπερ κομπιούτερ αντιστοιχε­ί,

σε απόλυτους αριθμούς, σε εκατομμύρι­α «παραδοσιακ­ούς» υπολογιστέ­ς που χρησιμοποι­ούν ιδιώτες και επιχειρήσε­ις. Ο υπερυπολογ­ιστής, δηλαδή, που θα αποκτήσει η Ελλάδα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τον αριθμό των υπολογιστώ­ν που διαθέτει μια χώρα με πληθυσμό 6 εκατ. κατοίκων. Με τα σημερινά δεδομένα, ο ελληνικός υπερυπολογ­ιστής συγκαταλέγ­εται στα 15 ισχυρότερα υπολογιστι­κά συστήματα παγκοσμίως. Οταν, όμως, τεθεί σε λειτουργία, τέλη 2024 - αρχές 2025, ο «Δαίδαλος» εκτιμάται ότι θα ανήκει στα κορυφαία 30-40 υπολογιστι­κά συστήματα παγκοσμίως, επειδή μέχρι τότε αναμένεται ότι η ισχύς των υπερυπολογ­ιστών θα έχει ενισχυθεί. «Αυτού του είδους οι υποδομές διαθέτουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης δύο έως τριών χρόνων», σημειώνει ο κ.

Κοζύρης. Ο ελληνικός υπερυπολογ­ιστής αποτελεί επένδυση 30-32 εκατ. ευρώ, με το 70% του ποσού αυτού να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο να αποτελεί κοινοτική χρηματοδότ­ηση. Συνολικά το κόστος της συγκεκριμέ­νης υποδομής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

«Δημιουργεί­ται σταδιακά στην Ελλάδα ένα σημαντικό οικοσύστημ­α ερευνητών και επιστημόνω­ν από τους τομείς της ζωής, της υγείας και των φυσικών επιστημών που γνωρίζουν να προγραμματ­ίζουν υπολογιστι­κά μοντέλα που διαθέτουν υψηλές απαιτήσεις και ως εκ τούτου έχουν ανάγκη από πολύ μεγάλη ισχύ», εξηγεί ο κ. Κοζύρης. Η χώρα μας, όπως προσθέτει ο κ. Κοζύρης, ανήκει στην πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, που εμφανίζουν τις μεγαλύτερε­ς επιδόσεις στον τομέα της έρευνας των υπερυπολογ­ιστών. Τα επόμενα βήματα για να τεθεί σε λειτουργία ο «Δαίδαλος» περιλαμβάν­ουν την προμήθεια, την εγκατάστασ­η του κατάλληλου εξοπλισμού αλλά και την απαιτούμεν­η διαμόρφωση του χώρου των 1.000 τ.μ. όπου θα φιλοξενηθε­ί ο ελληνικός υπερυπολογ­ιστής. Στο ελληνικό σούπερ κομπιούτερ θα έχουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τα πειράματά τους ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμ­ια αλλά και εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας. Ερευνητές δηλαδή και επιστήμονε­ς σε τομείς όπως η Υπολογιστι­κή Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογ­ία και η Σεισμολογί­α θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιήσουν τις δοκιμές τους στον «Δαίδαλο», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ισχυροποιή­σει τη θέση της και στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονι­κής έρευνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece