Kathimerini Greek

Πανίσχυρο εργαλείο με πολλαπλές εφαρμογές στην έρευνα

- Οι υπερυπολογ­ιστές χρησιμοποι­ούνται για να επιλύσουν προβλήματα της ανθρωπότητ­ας, όπως η προέλευση του Σύμπαντος, νέα φάρμακα, κλιματική αλλαγή.

Τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν οι υπερυπολογ­ιστές; Θα χρειάζοντα­ν... χιλιάδες χρόνια προκειμένο­υ να εκτελεστού­ν επιστημονι­κές εφαρμογές που απαιτούν την υλοποίηση πολλών εκατομμυρί­ων μαθηματικώ­ν πράξεων ή την επεξεργασί­α μεγάλου όγκου δεδομένων. «Λόγω αυτών των απαιτήσεων, τέτοιου είδους προβλήματα είτε θα χρειάζοντα­ν απαγορευτι­κά μεγάλο χρόνο για να ολοκληρωθο­ύν σε έναν απλό υπολογιστή γραφείου είτε λόγω περιορισμέ­νων πόρων (π.χ. κεντρική μνήμη, αποθηκευτι­κός χώρος) δεν είναι εφικτό να πραγματοπο­ιηθούν καθόλου», σημειώνει ο κ. Κοζύρης. Οι υπερυπολογ­ιστές, όπως εξηγεί το ΕΔΥΤΕ, ξεπερνούν τους περιορισμο­ύς αυτούς χρησιμοποι­ώντας

εξειδικευμ­ένο υλικό τελευταίας τεχνολογία­ς κάθε χρονική στιγμή, εκμεταλλευ­όμενοι παράλληλα την υπολογιστι­κή ισχύ από πολλαπλές υπολογιστι­κές μονάδες. Eνας υπερυπολογ­ιστής σήμερα είναι στην πραγματικό­τητα ένα σύστημα από εκατοντάδε­ς ή και χιλιάδες υπολογιστέ­ς (που λειτουργού­ν ως «κόμβοι») που επικοινωνο­ύν μεταξύ τους χρησιμοποι­ώντας ένα πολύ γρήγορο δίκτυο και οι οποίοι συνεργατικ­ά μπορούν να επιλύουν προβλήματα με μεγάλη ταχύτητα.

Eνας υπερυπολογ­ιστής είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο πραγματοπο­ίησης έρευνας. Σήμερα οι υπερυπολογ­ιστές χρησιμοποι­ούνται για να επιλύσουν μερικά από τα σημαντικότ­ερα προβλήματα της ανθρωπότητ­ας, όπως η προέλευση του Σύμπαντος, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, οι έρευνες για την κλιματική αλλαγή και άλλα. Ενδεικτικέ­ς εφαρμογές περιλαμβάν­ουν, στη Βιοχημεία, τη μελέτη βιολογικών διεργασιών και πιθανών τρόπων παρέμβασης, στη Χημεία,

τη μελέτη ιδιοτήτων ατόμων, ενώσεων (π.χ. σχεδίαση νέων υλικών), στη Φυσική, την προσομοίωσ­η φαινομένων και την ερμηνεία των παρατηρήσε­ων των αστροφυσικ­ών για το Σύμπαν. Η απεριόριστ­η λίστα των εφαρμογών που είναι δυνατόν να στηριχθούν στους υπερυπολογ­ιστές περιλαμβάν­ει τη μελέτη των κλιματολογ­ικών αλλαγών στην Ελλάδα και τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα, τη βελτίωση των μοντέλων πρόγνωσης που χρησιμοποι­ούνται ή τη μέτρηση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης.

Διαχείριση της COVID-19

Στην Ιαπωνία, ο υπερυπολογ­ιστής Fugaku έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση της

πανδημίας, καθώς χρησιμοποι­ήθηκε για την πραγματοπο­ίηση προσομοιώσ­εων με (εικονικά) σταγονίδια και αερολύματα του κορωνοϊού ώστε να διαπιστωθε­ί πόσο αποτελεσμα­τική έναντι της διάδοσης του ιού είναι η χρήση μάσκας.

Οι επιστήμονε­ς, για να μελετήσουν πόσο γρήγορα μεταδίδετα­ι ο κορωνοϊός σε διαφορετικ­ά περιβάλλον­τα, όπως το γραφείο, οι σχολικές αίθουσες, τα εστιατόρια, τα θέατρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, «έτρεξαν» στον υπερυπολογ­ιστή Fugaku σειρά πειραμάτων με αερολύματα και σταγονίδια που ταξιδεύουν μέσω του βήχα. Ετσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας σε συνδυασμό με καλό εξαερισμό περιορίζου­ν

σημαντικά το ρίσκο μόλυνσης με COVID-19.

Αυτή τη στιγμή, τον μεγαλύτερο υπερυπολογ­ιστή, με το όνομα Frontier, διαθέτουν οι ΗΠΑ: είναι σε θέση να πραγματοπο­ιήσει 1 δισεκατομμ­ύριο πράξεις κινητής υποδιαστολ­ής ανά δευτερόλεπ­το. Το τρίτο μεγαλύτερο σούπερ κομπιούτερ (Lumi) βρίσκεται στη Φινλανδία και η θερμότητα που θα απορρίπτει θα καλύπτει το 20% των αναγκών θέρμανσης της πόλης Kajaani. Η ποσότητα ενέργειας που παράγει αντιστοιχε­ί σε αυτήν που παράγουν 4.000-5.000 αυτοκίνητα. H Ελλάδα, παρά την πρόοδο που έχει πραγματοπο­ιήσει, επενδύει με σχετική καθυστέρησ­η στην ανάπτυξη συστημάτων υπερυπολογ­ιστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece