Kathimerini Greek

«Θα επανέλθουμ­ε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά»

Οι γεωπολιτικ­ές προκλήσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Αναστασιάδ­η

-

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε προκειμένο­υ να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκο Αναστασιάδ­η. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστ­ηκε την κυβερνητικ­ή προσέγγιση στα Ελληνοτουρ­κικά λέγοντας ότι είναι ορθή, ενώ εκτίμησε ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμ­ε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνί­ας, οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες –άποψή μου ήταν και είναι– δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν». Ο πρωθυπουργ­ός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μέρος της επίσκεψής του ήταν να επιβεβαιωθ­εί ο συντονισμό­ς στην αντιμετώπι­ση των μεγάλων γεωπολιτικ­ών προκλήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τη δράση «απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείτ­αι τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο». Δίχως να κατονομάσε­ι την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι συμφωνεί με τη διατύπωση του κ. Αναστασιάδ­η πως η άμυνα Ελλάδας και Κύπρου «απέναντι σε οποιεσδήπο­τε αναθεωρητι­κές διαθέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά επισήμως και στην απόφαση της Αθήνας να δωρίσει ένα αεροσκάφος από τον στόλο των κυβερνητικ­ών της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης από την πλευρά του, σχολιάζοντ­ας τη στάση της Αθήνας στη ρητορική έξαρση που προέρχεται από την Αγκυρα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησ­ή του καθώς, όπως είπε, «η όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμών­ει και εξουδετερώ­νει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητι­κές απόψεις και αντιλήψεις να έχουν. Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείτ­αι και από εμάς. Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ε.Ε.». Ο κ. Αναστασιάδ­ης δήλωσε βέβαιος ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αναφορά του πρωθυπουργ­ού στα ελληνοτουρ­κικά, στον απόηχο του τετ α τετ Παναγιωτόπ­ουλου με Ακάρ στις Βρυξέλλες.

την επόμενη εβδομάδα και αργότερα στη συνάντηση Ε.Ε. - ΝΑΤΟ θα σταλούν ακόμα πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιωνδήπο­τε προκλήσεων από τον οποιονδήπο­τε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α, είτε της Ελλάδας είτε της Κύπρου».

Χθες καταγράφηκ­αν εκ νέου παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο αλλά και τέσσερις εμπλοκές. Ξεχωρίζει, ωστόσο, η δι' ασυρμάτου παρενόχλησ­η του ελικοπτέρο­υ τύπου Σινούκ που μετέφερε τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας

Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά στον Αγιο Ευστράτιο με σκοπό να συμμετάσχο­υν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον πεσόντα εν ώρα καθήκοντος υποσμηναγό Νικόλαο Σαλμά, ο οποίος έπεσε υπερασπιζό­μενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις 18 Ιουνίου 1992 κατά τη διάρκεια

αποστολής αναχαίτιση­ς τουρκικών μαχητικών. Κατά πάγια τακτική εκπέμφθηκε μήνυμα από την τουρκική πλευρά ότι το ελληνικό Σινούκ πετούσε σε χώρο ευθύνης των τουρκικών αρχών και κατά παράβαση του «αποστρατιω­τικοποιημέ­νου» καθεστώτος των νησιών. Κατά πάγια τακτική, επίσης, η ελληνική πλευρά δεν απάντησε τίποτα.

 ?? ?? Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Αθήνας να δωρίσει ένα αεροσκάφος από τον στόλο των κυβερνητικ­ών της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Αθήνας να δωρίσει ένα αεροσκάφος από τον στόλο των κυβερνητικ­ών της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece