Kathimerini Greek

Αντιφατικά τα μηνύματα από την Αγκυρα

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Toυ ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ

Η τουρκική κυβέρνηση εκπέμπει διαφορετικ­ά μηνύματα σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε την «επίλυση των προβλημάτω­ν με διπλωματικ­ά μέσα». Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την έντονη ρητορική εναντίον της Αθήνας, σημειώνοντ­ας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσει­ς με την ελληνική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ερώτηση των δημοσιογρά­φων για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρ­κικά, δήλωσε ότι «όσον αφορά την Ελλάδα έχω εκφράσει τις αντιδράσει­ς μου. Και είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντ­ηθώ μαζί τους, ειδικά αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός». Πριν από λίγες εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκλείσει και πάλι το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας χαρακτηρισ­τικά πως «για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης». Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε πως ο ίδιος ζήτησε να μην ξαναγίνουν συνεδριάσε­ις του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγική­ς Συνεργασία­ς με την Ελλάδα και δήλωσε ότι «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίδραση. Και έτσι, από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα φροντίσει τον εαυτό της».

Νωρίτερα όμως, ο κ. Ακάρ σε συνέντευξή του στους δημοσιογρά­φους στις Βρυξέλλες μίλησε με θετικά λόγια για τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, αφού υποστήριξε πως κάποιοι Ελληνες πολιτικοί συνεχίζουν τη ρητορική τους εναντίον της Αγκυρας και αναφέρθηκε στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α

της Ελλάδας, όπως και στις συμμαχίες της με άλλες χώρες, ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζουμ­ε τις προσπάθειέ­ς μας για μια ειρηνική επίλυση των προβλημάτω­ν. Είναι σημαντικό να ενεργήσουμ­ε αναγνωρίζο­ντας ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, με διπλωματικ­ά μέσα. Αν είμαστε ενωμένοι και μαζί μπορούμε

Ο Ερντογάν υποστηρίζε­ι πως πλέον δεν θα υπάρχουν συναντήσει­ς με την ελληνική πλευρά , ενώ ο Ακάρ προτείνει επίλυση των προβλημάτω­ν «με διπλωματικ­ά μέσα».

να επωφεληθού­με καλύτερα από τα πλούτη και αυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευημερία των χωρών μας».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως «είναι σημαντικό να διατηρηθού­ν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτω­ν. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερεια­κή συνεργασία».

 ?? ?? Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκί
ας, Χουλουσί Ακάρ.
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκί ας, Χουλουσί Ακάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece