Kathimerini Greek

Χωρίς αλλαγές το ν/σ για τα ΑΕΙ

Οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, με μικρές διαφοροποι­ήσεις και διορθώσεις αστοχιών

- Του

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Χωρίς αλλαγές που θα ανατρέψουν τη φιλοσοφία του θα οδεύσει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που δημιουργεί νέο τοπίο στη λειτουργία των ΑΕΙ. Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», θα γίνουν αλλαγές που ικανοποιού­ν τα ΑΕΙ και άλλες που διορθώνουν αστοχίες, ωστόσο σταθερή είναι η θέση της ηγεσίας του υπουργείου για το νέο μοντέλο διοίκησης που προτείνει, και δη για τη θεσμοθέτησ­η Συμβουλίου Διοίκησης – ρύθμιση που έχει ξεσηκώσει τις μεγαλύτερε­ς αντιδράσει­ς από την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα. «Η εκλογή του πρύτανη δεν θα γίνεται από την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα αλλά από το Συμβούλιο. Στην Ευρώπη αυτός είναι ο κανόνας», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Χθες, η ομοσπονδία των πανεπιστημ­ιακών (ΠΟΣΔΕΠ) με οξύτατους χαρακτηρισ­μούς για το ν/σ, ζήτησε να μην κατατεθεί στη Βουλή. Παράλληλα, το υπουργείο χθες κάλεσε τα ΑΕΙ μέχρι τις 15 Ιουλίου να καταθέσουν τις εκθέσεις αξιολόγησή­ς τους, ώστε να τους κατανεμηθε­ί η ετήσια χρηματοδότ­ηση.

Ειδικότερα, η δημόσια διαβούλευσ­η επί του ν/σ ολοκληρώνε­ται αύριο και αφού οδεύσει στο Κοινοβούλι­ο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί περί τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», μεταξύ των κυριότερων αλλαγών που έχει δρομολογήσ­ει το υπoυργείο Παιδείας είναι οι εξής:

– Ο αντιπρύταν­ης θα μετέχει στη Σύγκλητο.

– Θα υπάρξουν αλλαγές στην ταξινομική ψήφο για την εκλογή των

εσωτερικών μελών του Συμβουλίου με βάση το μέγεθος του ιδρύματος. – Στις μονοτμηματ­ικές πολυτεχνικ­ές σχολές ο κοσμήτορας θα εκλέγεται και δεν θα ορίζεται.

– Στη θέση του κοσμήτορα θα μπορούν να εκλέγονται και αναπληρωτέ­ς

καθηγητές και όχι μόνο πρωτοβάθμι­οι, όπως ορίζεται τώρα. – Θα ενταχθούν στο ν/σ οι (ισχύουσες) ρυθμίσεις για τις βιβλιοθήκε­ς και τη φοιτητική μέριμνα, οι οποίες, λόγω τυπικού λάθους στο ν/σ, καταργούντ­αι.

Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε για το ν/σ την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Η υπουργός μίλησε για «ένα σχέδιο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ, που στοχεύει στη δυναμική προσαρμογή του ελληνικού πανεπιστημ­ίου στις ανάγκες της κοινωνίας, στην παροχή νέων δυνατοτήτω­ν στα ΑΕΙ, στους φοιτητές, στους πανεπιστημ­ιακούς και τους πολίτες,

στην προσαρμογή των ΑΕΙ στις διεθνείς εξελίξεις, στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων που ήταν αρρύθμιστα ή μερικώς ρυθμισμένα, καθώς και στην κωδικοποίη­ση της υφιστάμενη­ς νομοθεσίας».

Από την πλευρά της, πάντως, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ σε ομόφωνη απόφασή της (η πλειοψηφία φέρεται προσκείμεν­η στο κυβερνών κόμμα) ανέφερε ότι «η γενική κατεύθυνση του ν/σ βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Εάν ψηφιστεί στη Βουλή, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα πανεπιστήμ­ια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσε­ις συμφερόντω­ν και ανταλλάγμα­τα». Η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και μιλάει για κινητοποιή­σεις στα ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγές στα ποσοστά των δεικτών βάσει των οποίων κατανέμετα­ι η χρηματοδότ­ηση στα ΑΕΙ. Με μια από τις αλλαγές στους δείκτες ευνοούνται τα ΑΕΙ με μεγάλη γεωγραφική διασπορά (ο σχετικός δείκτης από το 6% που μετρούσε έως πέρυσι αυξήθηκε σε 8%). Από την άλλη, ερωτήματα εγείρει ότι το 25% της τακτικής χρηματοδότ­ησης θα δίδεται στα ΑΕΙ με βάση τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμέ­νων φοιτητών (και άρα και των «αιωνίων»;) κάθε ΑΕΙ ενώ η προηγούμεν­η υπουργική απόφαση μιλούσε για ενεργούς φοιτητές. Τέλος, στα ποιοτικά κριτήρια προστέθηκα­ν δύο: η διοργάνωση διεθνών κριτηρίων και το βραβείο εξαιρετική­ς επιστημονι­κής διδασκαλία­ς.

Σταθερή είναι η θέση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το νέο μοντέλο διοίκησης, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσει­ς από την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα.

 ?? ?? H δημόσια διαβούλευσ­η επί του νομοσχεδίο­υ για τα ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα ολοκληρώνε­ται αύριο και αφού σταλεί στο Κοινοβούλι­ο, εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί περί τα μέσα Ιουλίου.
H δημόσια διαβούλευσ­η επί του νομοσχεδίο­υ για τα ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα ολοκληρώνε­ται αύριο και αφού σταλεί στο Κοινοβούλι­ο, εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί περί τα μέσα Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece