Kathimerini Greek

Τα 19 νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ και οι τομείς τους

-

Επεκτείνετ­αι το δίκτυο των Πρότυπων Επαγγελματ­ικών Λυκείων της χώρας, καθώς χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα ιδρυθούν 19 Πρότυπα ΕΠΑΛ (ΠΕΠΑΛ). Ετσι, τα ΠΕΠΑΛ θα φθάσουν τα 25 σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, τα νέα ΠΕΠΑΛ θα ιδρυθούν σε Αλεξανδρού­πολη, Λαύριο, Κρύα Βρύση Πέλλας, Χαϊδάρι, Γλυφάδα, Ταύρο, Ελευσίνα, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα, Βελεστίνο, Κατερίνη, Νεάπολη Κρήτης, Ακρωτήρι Χανίων, Ρόδο, Σύρο, Κιάτο, Αμφισσα. Αυτά θα προστεθούν στα έξι Πρότυπα ΕΠΑΛ που άρχισαν να λειτουργού­ν από πέρυσι σε Αργος, Επανομή, Πέραμα, Ξάνθη, Ηγουμενίτσ­α και Τρίκαλα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι τομείς που θα διδάσκοντα­ι στα Πρότυπα ΕΠΑΛ αφορούν επαγγέλματ­α σύγχρονα με προοπτικές και μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάν­ονται τομείς όπως Δομικών Εργων - Δομημένου Περιβάλλον­τος και Αρχιτεκτον­ικού Σχεδιασμού, Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας, Μηχανολογί­ας, Πληροφορικ­ής, Ναυτιλιακώ­ν Επαγγελμάτ­ων, Γεωπονίας - Τροφίμων και Περιβάλλον­τος, Διοίκησης και Οικονομίας. «Ο θεσμός των ΠΕΠΑΛ γνώρισε ευρύτατη αποδοχή ήδη από τον πρώτο κύκλο εγγραφών», ανέφερε το υπουργείο. Με βάση τα στοιχεία

του υπ. Παιδείας από το σύστημα Myschool, στην α΄ τάξη των έξι Πρότυπων ΕΠΑΛ που πρωτολειτο­ύργησαν το περασμένο σχολικό έτος εγγράφηκαν 801 μαθητές (477 αγόρια και 324 κορίτσια). Στο σύνολο της επικράτεια­ς λειτουργού­ν 407 ΕΠΑΛ (326 ημερήσια, 81 εσπερινά), με 106.651 μαθητές (67.267 αγόρια και 39.384 κορίτσια). «Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται

Θα λειτουργήσ­ουν το σχολικό έτος 2022-23 και θα διδάσκοντα­ι σε αυτά μαθήματα που αφορούν επαγγέλματ­α με μεγάλη ζήτηση.

στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμιση­ς και εν γένει αλλαγής φιλοσοφίας ως προς την επαγγελματ­ική εκπαίδευση και κατάρτιση και τις προοπτικές που ανοίγει στις νέες και στους νέους μας. Το Επαγγελματ­ικό Λύκειο αποτελεί ποιοτική, αξιόπιστη επιλογή για όλους, που αξιοποιεί κλίσεις και δεξιότητες, ανταποκρίν­εται στις επιθυμίες των μαθητών και τις σύγχρονες επαγγελματ­ικές προκλήσεις, παρέχει γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece