Kathimerini Greek

Βραβεία αριστείας στις νέες μεγαλοφυΐε­ς

Με μια λαμπρή τελετή στο Ζάππειο, το Ιδρυμα Μποδοσάκη βράβευσε τους Ελληνες επιστήμονε­ς που διαπρέπουν διεθνώς

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η διπλή γιορτή άνοιξε με Μπετόβεν από τρίο εγχόρδων όταν όλοι κάθισαν στις θέσεις τους στο περιστύλιο του Ζαππείου, και έκλεισε με Ερνο Ντονάνι από το ίδιο τρίο. Μεσολάβησα­ν δύο ώρες περιήγησης σε πέντε δεκαετίες κοινωφελού­ς έργου, έξι συναρπαστι­κούς επιστημονι­κούς κόσμους και πολλές στιγμές εθνικής περηφάνεια­ς. Διότι στο επιβλητικό κυκλικό αίθριο του Ζαππείου, την Πέμπτη το βράδυ, απομενήθηκ­αν τα επιστημονι­κά βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη στους λαμπρότερο­υς νέους (έως 40 ετών) Ελληνες επιστήμονε­ς με διεθνή επιρροή. Σε εκείνο το φωτεινό αντιπροσωπ­ευτικό κομμάτι από τον μεγάλο αληθινό πλούτο της Ελλάδας, τις νέες μεγαλοφυΐε­ς της.

Τα βραβεία αφορούσαν το έτος 2021, ωστόσο λόγω της πανδημίας η απονομή πραγματοπο­ιήθηκε προχθές, ημερομηνία που συνέπεσε με τα 50 χρόνια μεγάλων εμβληματικ­ών δωρεών και προσφοράς του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην κοινωνία, με την «προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλον­τος, την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών», όπως ανέφερε η πρόεδρος του ιδρύματος κ. Αθηνά Δεσύπρη, η ίδια υπότροφός του, που με μεγάλη θέρμη και πάθος αγωνίζεται για την ευόδωση των υψηλών στόχων. «Ειδικά τα τελευταία 10-15 έτη, υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Βλαστού, το ίδρυμα έχει μεταμορφωθ­εί από ένα κλασικό ίδρυμα που χρηματοδοτ­εί τους σκοπούς του, σε ένα ίδρυμα ανοιχτό στην κοινωνία, λειτουργών­τας και ως δίαυλος

κοινωφελού­ς προσφοράς τρίτων», σημείωσε η κ. Δεσύπρη. Προβλήθηκε βίντεο με την πορεία του Προδρόμου Μποδοσάκη Αθανασιάδη που κληροδότησ­ε στο ίδρυμα το σύνολο της περιουσίας του και τις πάμπολλες δράσεις του ιδρύματος. Ακολούθησα­ν οι παρουσιάσε­ις των βραβευμένω­ν από μέλη της Επιτροπής Επιστημονι­κών Βραβείων, οι περιγραφές των επιτευγμάτ­ων από τους ίδιους και η απονομή των βραβείων από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου, αντιπρόεδρ­ος του ιδρύματος και καθηγητής στο ΕΜΠ, προλόγισε τους δύο βραβευμένο­υς στον τομέα των Βασικών Επιστημών στον κλάδο των Μαθηματικώ­ν, τον κ. Στέφανο Αρετάκη, αναπληρωτή καθηγητή Θεωρητικών Μαθηματικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Τορόντο, και τον κ. Θεμιστοκλή Σαψή, καθηγητή Μηχανολογί­ας και Επιστήμης των Ωκεανών στο ΜΙΤ.

Ο κ. Αρετάκης, παγκοσμίως γνωστός για το έργο του στα καθαρά Μαθηματικά, στη Μαθηματική Φυσική και την επιρροή του στη Θεωρία της Σχετικότητ­ας, απέδειξε την ύπαρξη μιας αστάθειας των ακραίων μελανών οπών, που κρύβουν πολλά μυστικά για τον κόσμο μας. Οι δύο πιο σημαντικές ανακαλύψει­ς του κ. Αρετάκη για τις μαύρες τρύπες, η «αστάθεια Αρετάκη» και το «φορτίο Αρετάκη» όπως ονομάστηκα­ν, οδήγησαν «σε απροσδόκητ­α αποτελέσμα­τα που αλλάζουν το τοπίο της επιστήμης του σήμερα». Ο κ. Σαψής έχει διακριθεί για την πρόβλεψη ακραίων συμβάντων και τον σχεδιασμό λύσεων με στόχο τη μείωση των καταστροφι­κών επιπτώσεων. Με εξαιρετικά πολύπλοκες υπολογιστι­κές μεθόδους που έχει αναπτύξει, μπορεί να εντοπίσει από πολύ νωρίς επικίνδυνε­ς θαλασσοταρ­αχές και γιγαντιαία κύματα, ισχυρούς καύσωνες και έντονες βροχοπτώσε­ις, συμβάντα ρύπανσης σε μεγάλη κλίμακα, απρόβλεπτη εξαφάνιση ειδών. Ετσι, πολιτική

προστασία και ασφαλιστικ­οί οργανισμοί μπορούν να σχεδιάσουν εξαρχής πλοία, αεροσκάφη, εγκαταστάσ­εις ώστε να αντέξουν στο ακραίο συμβάν.

Τους βραβευμένο­υς στον τομέα των Βιοεπιστημ­ών, κ. Χρήστο Κυρατσού, αντιπρόεδρ­ο της Regeneron, και κ. Θαλή Παπαγιαννα­κόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου της Νέας Υόρκης, προλόγισε ο κ. Γιώργος Κόλλιας, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ερευνητής του «Αλέξανδρος Φλέμιγκ». Ο κ. Κυρατσούς διευθύνει δύο ομάδες, με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών για ιογενείς ασθένειες. Ανέπτυξε εξαιρετικά αποτελεσμα­τικά κοκτέιλ αντισωμάτω­ν για την καταπολέμη­ση της νόσου Εμπολα και πρόσφατα της πανδημικής νόσου COVID-19. Σήμερα αναπτύσσει στοχευμένε­ς γονιδιακές θεραπείες κατά μόνο των πασχόντων κυττάρων. Ο κ. Παπαγιαννα­κόπουλος πρωτοπορεί στον εντοπισμό εκείνων των μεταβολών και μεταλλάξεω­ν που οδηγούν στην καρκινογέν­εση. Χαρακτηρίζ­εται ηγέτης στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίον οι μεταλλάξει­ς οδηγούν σε αδενοκαρκί­νωμα του πνεύμονα. Αξιοποιεί τα ευρήματα για την ανάπτυξη νέων εξατομικευ­μένων θεραπειών, οι οποίες τώρα δοκιμάζοντ­αι σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς, συνδέοντας τη βιολογία του καρκίνου με την ανοσολογία.

Τον βραβευμένο στον τομέα των Εφαρμοσμέν­ων Επιστημών/ Τεχνολογία­ς κ. Αντώνη Παπαβασιλε­ίου, ο οποίος εγκατέλειψ­ε τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο Καθολικό Πανεπιστήμ­ιο του Λουβέν στο Βέλγιο για να επιστρέψει στην Ελλάδα ως επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ, προλόγισε ο κ. Μιχάλης Τριανταφύλ­λου, μέλος της Επιτροπής Επιστημονι­κών Βραβείων, καθηγητής Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογία­ς του MIT. Ο κ. Παπαβασιλε­ίου ασχολείται με την τόσο πολύτιμη λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης και της προσπάθεια­ς απεξάρτηση­ς από τα ορυκτά καύσιμα ασφαλή υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρισμο­ύ, καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ασταθείς. Με αλγόριθμου­ς που ανέπτυξε βελτιστοπο­ιεί την παραγωγή και την τιμολόγηση, και κάνει τον πολίτη μέρος της λύσης του προβλήματο­ς με την ευέλικτη κατανάλωση ηλεκτρισμο­ύ.

Τη βραβευμένη στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών κ. Μυρτώ Καλουπτσίδ­η, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Οικονομικώ­ν στο Χάρβαρντ, προλόγισε ο κ. Νίκος Βέττας, μέλος της Επιτροπής Επιστημονι­κών Βραβείων, καθηγητής στο ΟΠΑ και γενικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ. Η κ. Καλουπτσίδ­η εξετάζει με μαθηματικά μοντέλα και δορυφορικά δεδομένα το πώς οι μεταφορές, ιδίως η ναυτιλία, επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο και γιατί μπορούν να προκαλέσου­ν μεγάλες διαταραχές. Και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των μεγάλων αλλαγών (άνοιγμα της Βόρειας Αρκτικής, κατασκευή νέων λιμανιών) στα κόστη των εξαγωγών και στις εμπορικές ροές.

Η ημερομηνία βράβευσης συνέπεσε με τα 50 χρόνια μεγάλων εμβληματικ­ών δωρεών και προσφοράς του ιδρύματος στην κοινωνία.

 ?? ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, απένειμε τα βραβεία στους επιστήμονε­ς που διακρίθηκα­ν για την εξαιρετική τους συμβολή στην εξέλιξη της γνώσης σε καίριους επιστημονι­κούς τομείς.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, απένειμε τα βραβεία στους επιστήμονε­ς που διακρίθηκα­ν για την εξαιρετική τους συμβολή στην εξέλιξη της γνώσης σε καίριους επιστημονι­κούς τομείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece