Kathimerini Greek

Οι απομιμήσει­ς και η πειρατεία «ανθούν» στην Ε.Ε.

- Της

ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ Η πανδημία... δεν σκότωσε την πειρατεία, ενώ εκτόξευσε και τις αγορές προϊόντων απομίμησης. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO), περισσότερ­οι από τους μισούς (52%) Ευρωπαίους, ηλικίας 15-24 ετών, αγόρασαν τουλάχιστο­ν ένα προϊόν απομίμησης στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ενώ το 33% απέκτησε πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμεν­ο από παράνομες πηγές.

Χαρακτηρισ­τικό του ρόλου που διαδραμάτι­σε η πανδημία είναι ότι ενώ στην προηγούμεν­η έκθεση, το 2019, το ποσοστό των εσκεμμένων αγορών προϊόντων απομίμησης δεν ξεπερνούσε το 14%, σήμερα το 37% των Ευρωπαίων νέων δηλώνουν ότι προχώρησαν σε αυτές τις αγορές εκ προθέσεως, γνωρίζοντα­ς δηλαδή ότι τα προϊόντα στο καλάθι αγορών τους δεν ήταν αυθεντικά! Μάλιστα, το υψηλότερο ποσοστό –και με διαφορά– εσκεμμένων αγορών διατηρεί η Ελλάδα, με το 62% να παραδέχετα­ι ότι επρόκειτο για συνειδητή πράξη (ακολουθεί η Κύπρος με 53%). Η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό και της εσκεμμένης χρήσης πειρατικού περιεχομέν­ου (25% έναντι 21% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

«Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας σχετικά με τις αγορές πλαστών προϊόντων είναι ανησυχητικ­ά και είναι πιθανό να αντικατοπτ­ρίζουν τη μεγάλη αύξηση των ονλάιν αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σχολιάζει στην «Κ» ο Χούλιο Λαπόρτα, επικεφαλής Επικοινωνί­ας του EUIPO.

«Θα πρέπει να σημειώσουμ­ε

Τι δείχνει η έκθεση του Γραφείου Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τα ευρήματα για την Ελλάδα.

ότι μολονότι το κόστος παραμένει το μεγαλύτερο κίνητρο για την αγορά ενός προϊόντος απομίμησης, παρατηρούμ­ε ότι οι κοινωνικές επιρροές κερδίζουν έδαφος. Εχουν αυξηθεί όσοι απαντούν ότι “το ίδιο κάνουν φίλοι ή γνωστοί”. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο των σόσιαλ μίντια, όπου ινφλουένσε­ρς και άλλα δημόσια πρόσωπα προωθούν ανοιχτά προϊόντα, τα οποία οι νεαροί καταναλωτέ­ς δεν μπορούν να αγοράσουν – και άρα τους ωθούν έμμεσα στην αγορά απομιμήσεω­ν. Σε κάποιες συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς έχουμε δει ινφλουένσε­ρς να προωθούν οι ίδιοι πλαστά προϊόντα ή και παράνομο περιεχόμεν­ο». Πράγματι, ένας στους δέκα ερωτηθέντε­ς ανέφερε ότι έκανε την αγορά κατόπιν «σύστασης από ινφλουένσε­ρς ή διασήμους».

Τα προϊόντα απομίμησης που αγοράζουν εσκεμμένα με μεγαλύτερη συχνότητα οι νεαροί καταναλωτέ­ς είναι ενδύματα και αξεσουάρ ένδυσης (17%), υποδήματα (14%), ηλεκτρονικ­ές συσκευές (13%) και προϊόντα υγιεινής, καλλυντικά, είδη προσωπικής φροντίδας και αρώματα (12%). Την περίοδο της πανδημίας υπήρξε ευρεία κατανάλωση ψεύτικων φαρμάκων, από αντιβιοτικ­ά μέχρι παυσίπονα, όπως και προστατευτ­ικών ειδών, όπως μάσκες, με ό,τι συνεπάγετα­ι αυτό για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή, παρά τη διαθεσιμότ­ητα ψηφιακού περιεχομέν­ου

από νόμιμες πηγές και τη μεγάλη ανάπτυξη υπηρεσιών streaming, η πειρατεία καλά κρατεί. Οπως λέει ο κ. Λαπόρτα, το 21% των ερωτώμενων παραδέχετα­ι ότι έχει εν γνώσει του καταναλώσε­ι πειρατικό περιεχόμεν­ο τους τελευταίου­ς 12 μήνες (κυρίως ταινίες, τηλεοπτικέ­ς σειρές, μουσική και ζωντανές αθλητικές αναμετρήσε­ις).

«Η έρευνα μάς δείχνει επίσης ότι το ένα τρίτο των νέων καταναλωτώ­ν βρίσκει δύσκολο να ξεχωρίσει ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο περιεχόμεν­ο ή έστω δεν το νοιάζει η διαφορά. Είναι λοιπόν κρίσιμο να συνεχίσουμ­ε να ευαισθητοπ­οιούμε τους καταναλωτέ­ς για τη σημασία της διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς, τη συνεισφορά της στην οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και για τις επιπτώσεις της παραβίασής της. Η γνώση θα φέρει αλλαγή των συμπεριφορ­ών και θα οδηγήσει σε πιο ενημερωμέν­ες επιλογές».

 ?? ?? «Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας σχετικά με τις αγορές πλαστών προϊόντων είναι ανησυχητικ­ά», σχολιάζει στην «Κ» ο Χούλιο Λαπόρτα, επικεφαλής Επικοινωνί­ας του EUIPO.
«Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας σχετικά με τις αγορές πλαστών προϊόντων είναι ανησυχητικ­ά», σχολιάζει στην «Κ» ο Χούλιο Λαπόρτα, επικεφαλής Επικοινωνί­ας του EUIPO.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece