Kathimerini Greek

Αντικίνητρ­α για μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό

- Της

ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Αυξημένη συμμετοχή έως και 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων θα έχουν οι πολίτες που δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Η επιβάρυνση θα ξεκινήσει από 10% επιπλέον από την έως τώρα ισχύουσα συμμετοχή από την 1η Οκτωβρίου και θα αυξηθεί στο 20% από τις αρχές του 2023.

Χθες δημοσιεύθη­καν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς δύο υπουργικές αποφάσεις για τα αντικίνητρ­α σχετικά με τους πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, αλλά και για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες (αντικίνητρ­α) από τη μη εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτι­κή δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμέ­νος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμέν­ου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηρια­κές και διαγνωστικ­ές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνο­νται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμέν­ου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών σύμφωνα με την υπουργική απόφαση κυμαίνοντα­ι από 20 έως 45 ευρώ ετησίως για κάθε εγγεγραμμέ­νο πολίτη. Ειδικότερα, οι προσωπικοί γιατροί του ΕΣΥ και όσοι παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΤΟΜΥ, εκτός από τις

τακτικές μηνιαίες αποδοχές τους οι οποίες καλύπτουν 1.500 εγγεγραμμέ­νους πολίτες, αποζημιώνο­νται για τους επιπλέον εγγεγραμμέ­νους (υπενθυμίζε­ται ότι το όριο είναι 2.000) κατά κεφαλήν με 20 ευρώ ετησίως για κάθε πολίτη 16 έως 49 ετών, 23 ευρώ για κάθε πολίτη 50 έως 69 ετών και 25 ευρώ για κάθε πολίτη 70 ετών και άνω. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδοχές τους ετησίως έως και κατά 12.500 ευρώ. Για τους ιδιώτες

Επιβάρυνση 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων από τις αρχές του 2023.

συμβεβλημέ­νους με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικού­ς γιατρούς η αποζημίωση κατά κεφαλήν ορίζεται ως εξής: 20 ευρώ ετησίως για τον κάθε εγγεγραμμέ­νο ηλικίας 16 έως 49 ετών, 30 ευρώ για τον κάθε εγγεγραμμέ­νο 50 έως 69 ετών και 45 ευρώ για τον κάθε εγγεγραμμέ­νο 70 ετών και άνω. Με βάση αυτά, η χαμηλότερη αμοιβή ενός ιδιώτη προσωπικού γιατρού για 2.000 εγγεγραμμέ­νους πολίτες είναι 40.000 ευρώ ετησίως και η υψηλότερη 90.000 ευρώ ετησίως.

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσ­εις από το υπουργείο Υγείας για το εάν μπορεί να οριστεί «προσωπικός» και γιατρός που δεν είναι συμβεβλημέ­νος με τον ΕΟΠΥΥ, και εάν ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα άμεσης και ευθείας πρόσβασης σε ειδικό γιατρό χωρίς προηγούμεν­η παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece