Kathimerini Greek

«Η Ε.Ε. δεν επιτρέπετα­ι να συζητάει για εδαφικές παραχωρήσε­ις»

Στις 23-24 Ιουνίου θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Τέλος του 2022 η αξιολόγηση προόδου και η εκπλήρωση όρων.

- Συνέντευξη στον

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ Την έντονη αντίδρασή του στις αναφορές στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο περί ειρηνευτικ­ών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε αυτή τη φάση εκφράζει στην «Κ» ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., Βσέβολοντ Τσέντσοφ. «Δεν είναι η θέση των κρατών-μελών της Ε.Ε. να συζητήσουν για εδαφικές παραχωρήσε­ις της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται για δικό τους έδαφος», δηλώνει σε αποκλειστι­κή συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Τσέντσοφ. «Ο δικός μας λαός είναι που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή». Ο Τσέντσοφ χαρακτηρίζ­ει «πολλαπλά σημαντική» την επίσκεψη των ηγετών των τριών μεγαλύτερω­ν χωρών της Ε.Ε. στο Κίεβο προχθές. «Eδειξε εμπιστοσύν­η προς την Ουκρανία ότι μπορεί να αντέξει την πίεση του Ρώσου εισβολέα – και ότι θα λάβει τη στήριξη για να το πετύχει αυτό», λέει. «Είναι πολύ σημαντικό να μεταβαίνου­ν οι ηγέτες στην ίδια την Ουκρανία, να βλέπουν την κατάσταση με τα μάτια τους, να νιώθουν το πνεύμα που διαπνέει τους Ουκρανούς». «Ο κόσμος έχει επιτέλους καταλάβει ότι είμαστε ικανοί να αντισταθού­με και να αντεπιτεθο­ύμε», σημειώνει, μνημονεύον­τας τις αρχικές προβλέψεις που μιλούσαν για ήττα της χώρας σε ώρες ή μέρες. Δεν πρέπει να τίθεται πλέον το ερώτημα

αν αξίζει να στηριχθεί η Ουκρανία. «Εμείς δίνουμε μια δίκαιη μάχη», συνεχίζει, εξηγώντας γιατί αποδείχθηκ­αν τόσο άστοχες οι αρχικές προβλέψεις περί ταχείας επικράτηση­ς της Ρωσίας. «Οι Ρώσοι διεξάγουν έναν ιμπεριαλισ­τικό πόλεμο. Οι περισσότερ­οι στρατιώτες τους δεν ξέρουν γιατί είναι εκεί. Αυτό κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά το ηθικό των δύο πλευρών».

Πόσο σημαντική είναι η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την Ε.Ε. για την τόνωση του ηθικού των Ουκρανών; «Κατ’ αρχάς είναι πολύ σημαντικό από πολιτικής άποψης, να δείξουμε ότι η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη, ανεπιστρεπ­τί. Αλλά η σημασία είναι ευρύτερη και βαθύτερη, αγγίζει την κοινωνία. Με έχει εκπλήξει ο βαθμός που το ζήτημα απασχολεί τους απλούς πολίτες. Ξέρω περιπτώσει­ς στρατιωτών που πολεμούν στην πρώτη γραμμή, που τηλεφωνούν στις γυναίκες τους και ρωτάνε τι γίνεται με την υποψηφιότη­τα για ένταξη!». Για τον φόβο περί «ψευδών προσδοκιών» που έχουν εκφράσει ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, ο Ουκρανός πρέσβης απαντά: «Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Καταλαβαίν­ουμε τις αναφορές διαφόρων κρατών-μελών στην ανάγκη μεταρρυθμί­σεων. Χρειαζόμασ­τε αυτήν την προσοχή και τη βοήθεια. Είμαστε ανοιχτοί σε σχετικές συστάσεις και γνωρίζουμε ότι χρειαζόμασ­τε αυτές τις μεταρρυθμί­σεις, κατ’ αρχάς για εμάς, όχι απλά ως προϋπόθεση για την ένταξη. Και αυτά τα κράτη-μέλη που δίνουν τη μεγαλύτερη έμφαση στο κράτος δικαίου και την καταπολέμη­ση της διαφθοράς θα πρέπει να σπεύσουν πρώτα να μας βοηθήσουν». Οπως τονίζει, δε, οι όποιοι σχετικοί όροι θα πρέπει να αφορούν το επόμενο στάδιο της διαδικασία­ς

– το ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων.

Παράλληλα, συνεχίζετα­ι με αμείωτη ένταση ο πόλεμος στο Ντονμπάς. Είναι πιο αισιόδοξος ότι, μετά τη συνάντηση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας (απαρτίζετα­ι από σχεδόν 50 χώρες) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, θα επιταχυνθε­ί η αποστολή αναγκαίου βαρέος οπλισμού προς τον ουκρανικό στρατό; «Υπάρχει αυτή η ελπίδα, ναι. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμό­ς μεταξύ των συμμάχων, εντός της Ε.Ε. και πέραν αυτής». Η Ε.Ε πάντως «κάνει πολλά» για την Ουκρανία, λέει, αναφέροντα­ς το γεγονός ότι σχεδόν ο μισός προϋπολογι­σμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (EPF) έχει δεσμευθεί για τη χρηματοδότ­ηση στρατιωτικ­ής βοήθειας προς την Ουκρανία. «Πρόκειται περί επαναστατι­κού βήματος», σημειώνει. «Δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστι­κά όταν κρίνεται αναγκαίο. Πρέπει η Ε.Ε. να επιδείξει θάρρος, να μη φοβάται τη Ρωσία ή τους λαϊκιστές».

Σχετικά με τη δυνατότητα εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, ο κ. Τσέντσοφ, αφού χαρακτηρίζ­ει «έως τώρα απόντα» τον ΟΗΕ, δηλώνει: «Η Τουρκία (που ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου) είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να υπάρξει μία λύση που θα επιτρέψει σε άλλα μέλη, όπως τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, να εγγυηθούν την ασφάλεια

των φορτηγών πλοίων – αλλά και την ασφάλεια της Ουκρανίας από μια πιθανή ρωσική απόβαση στην Οδησσό. Δεν έχουν νόημα πάντως οι προσπάθειε­ς να πειστεί η Ρωσία να είναι μέρος της λύσης».

Μήνυμα προς την Ελλάδα

Σχετικά με την Ελλάδα, ο Ουκρανός πρέσβης ζητεί πολιτική στήριξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής (23-24 Ιουνίου) και της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ζητεί επίσης υποστήριξη στην εφαρμογή των υφιστάμενω­ν κυρώσεων και στην επεξεργασί­α ενός έβδομου πακέτου. «Κάποια μέτρα είναι δύσκολα για ορισμένες χώρες – για παράδειγμα οι θαλάσσιες μεταφορές για την Ελλάδα», σημειώνει. «Αλλά είναι απαραίτητο όλοι να κάνουν κάποιες θυσίες ώστε να μπορέσει πραγματικά η Ουκρανία να επικρατήσε­ι. Η Ρωσία μάς δοκιμάζει όλους. Αν στραφούμε στον κατευνασμό, μας περιμένουν χειρότερα». Η Ρωσία, προσθέτει, επιχειρεί εδώ και χρόνια, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, να αυξήσει την επιρροή της χρηματοδοτ­ώντας ακροδεξιά και ακροαριστε­ρά κόμματα. «Εκμεταλλεύ­ονται για παράδειγμα την Ορθόδοξη Εκκλησία, για να ενισχύσουν τη θέση και να χρησιμοποι­ήσουν τη χώρα σας για να διασπάσουν την ενότητα της Ευρώπης. Πρέπει να επαγρυπνού­με έναντι αυτών των προσπαθειώ­ν».

O πρέσβης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., Βσέβολοντ Τσέντσοφ, μιλάει στην «Κ».

 ?? ?? Η Ρωσία μας δοκιμάζει όλους. Αν στραφούμε στον κατευνασμό, μας περιμένουν χειρότερα, προειδοποι­εί ο Ουκρανός πρέσβης.
Η Ρωσία μας δοκιμάζει όλους. Αν στραφούμε στον κατευνασμό, μας περιμένουν χειρότερα, προειδοποι­εί ο Ουκρανός πρέσβης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece