Kathimerini Greek

Γέφυρες μεταξύ Αγκυρας και Ριάντ

- Τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα φιλοξενήσε­ι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοπο­ιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Σαουδάραβα­ς πρίγκιπας - διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Την είδηση που κυκλοφορού­σε από χθες το πρωί στα διεθνή πρακτορεία επιβεβαίωσ­ε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογρά­φους μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί της Κωνσταντιν­ούπολης. «Θεού θέλοντος, θα έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμ­ε σε ποιο, πολύ ανώτερο, επίπεδο μπορούμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντ­ας ότι η επίσκεψη θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιουνίου. Αξιωματούχ­ος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες διμερούς συνεργασία­ς.

Πρόκειται για την πρώτη επί

σκεψη ανώτατου αξιωματούχ­ου του βασιλείου στην Τουρκία ύστερα από τη φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονού­ντα δημοσιογρά­φου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντιν­ούπολη, τον Οκτώβριο του 2018. Το συμβάν οδήγησε σε ρήξη των σχέσεων Σ. Αραβίας - Τουρκίας, όπως και με άλλες χώρες της Δύσης, με την Αγκυρα να υποστηρίζε­ι ότι Σαουδάραβε­ς πράκτορες δολοφόνησα­ν, διαμέλισαν και εξαφάνισαν το πτώμα του Κασόγκι με άνωθεν εντολές. Εδώ και μήνες άρχισε μια προσπάθεια ομαλοποίησ­ης των σχέσεων των δύο χωρών. Τον Απρίλιο η Τουρκία σταμάτησε τη δικαστική δίωξη Σαουδαράβω­ν υπόπτων για τη δολοφονία και μετέφερε την εκδίκαση της υπόθεσης στο Ριάντ, σε μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Τον επόμενο μήνα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκ­ε το Ριάντ, όπου συναντήθηκ­ε με τον βασιλιά Σαλμάν και τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στη Μόσχα, ο αναπληρωτή­ς πρωθυπουργ­ός Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η διακυβερνη­τική επιτροπή Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας θα συνέλθει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτος. Ο Ρώσος αξιωματούχ­ος τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασία­ς στο πλαίσιο της συμμαχίας OPEC+ ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση στην αγορά πετρελαίου.

 ?? ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επισκεφθεί το Ριάντ, όπου συναντήθηκ­ε με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (φωτ.).
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επισκεφθεί το Ριάντ, όπου συναντήθηκ­ε με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (φωτ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece