Kathimerini Greek

Καλοκαιριν­ή «καταιγίδα» COVID-19

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ευρώπης

-

Kαλοκαίρι με καταχνιά αναμένει, για μία ακόμα χρονιά, την Ευρώπη, με το έκτο πανδημικό κύμα να βρίσκεται προ των πυλών και την COVID-19 να κάνει αισθητή την παρουσία της σε πολλά κράτη προκαλώντα­ς χιλιάδες νέα κρούσματα και νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η χρονική στιγμή που εμφανίζετα­ι το νέο κύμα στη Γηραιά Ηπειρο είναι κρίσιμη, καθώς η ανοσία των εμβολίων φθίνει και η άρση των περιορισμώ­ν είναι καθολική. Σημαντική αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφου­ν η Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Οι ειδικοί υποδεικνύο­υν ως αιτία της πανδημικής έξαρσης τις δύο παραλλαγές της «Ομικρον», τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Την ίδια στιγμή, διατυπώνον­ται φόβοι ότι ο περιορισμό­ς των διαγνωστικ­ών

τεστ και η χαλάρωση παρακολούθ­ησης της εξέλιξης της πανδημίας αποτελούν σημαντικό πρόσκομμα στην άμεση ανίχνευση νέων μεταλλάξεω­ν.

Ο δρ Πιοτρ Κραμάρζ, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθ­ησης της COVID-19 στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τονίζει ότι τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν

αξιοσημείω­τη δυνατότητα διαφυγής από την ανοσία και κατά συνέπεια κανένας πολίτης δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Τόσο οι εμβολιασθέ­ντες με τρεις δόσεις όσο και εκείνοι που νόσησαν στο παρελθόν δεν έχουν ικανοποιητ­ική προστασία έναντι των νέων στελεχών. Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν φαίνεται να προκαλούν βαρύτερα συμπτώματα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, μελέτη επιστημόνω­ν του βρετανικού Ανοικτού Πανεπιστημ­ίου που δημοσιεύθη­κε στο περιοδικό Lancet αναφέρει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης «μακράς COVID», της επίμονης παρουσίας συμπτωμάτω­ν μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, είναι μικρότερος για εκείνους που μολύνθηκαν από την «Ομικρον» συγκριτικά με

εκείνους που νόσησαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Ειδικότερα, το 4% εκείνων που προσβλήθηκ­αν από την «Ομικρον» εμφανίζει συμπτώματα «μακράς COVID», ενώ το ίδιο συμβαίνει στο 10% εκείνων που αρρώστησαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Εντερική επιδημία

Mια ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας αναφερόμεν­ο σε μια «οξεία εντερική επιδημία» που μαστίζει τους κατοίκους της απομονωμέν­ης χώρας, λίγες εβδομάδες από την έξαρση της COVID-19. Το κρατικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο δεν ανέφερε τίποτα περισσότερ­ο ούτε για την επιδημιολο­γική εικόνα, πόσα δηλαδή είναι τα κρούσματα, ούτε για την ακριβή φύση της νόσου. Οι αρχές της Νότιας Κορέας πιθανολογο­ύν ότι η μυστηριώδη­ς ασθένεια ενδέχεται να είναι είτε χολέρα είτε τυφοειδής πυρετός, κάτι που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τη Βόρεια Κορέα. Η Σεούλ προσφέρθηκ­ε να παράσχει ιατροφαρμα­κευτική βοήθεια, αλλά η Πιονγιάνγκ την απέρριψε. Τα βορειοκορε­ατικά ΜΜΕ, πάντως, αναφέρουν ότι οι αρχές θα θέσουν σε καραντίνα όλους τους ασθενείς και ότι δημιουργού­νται τέτοια κέντρα απομόνωσης σε όλη τη χώρα.

Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα επιδημία συνιστά το πλαίσιο για την ωραιοποίησ­η της εικόνας του Κιμ Γιονγκ Ουν στα μάτια του λαού του, καθώς ο ηγέτης εμφανίζετα­ι στα τηλεοπτικά δελτία να διανέμει ιατρική βοήθεια στους πολίτες «εξαιτίας της ευγενούς προσήλωσής του στην ευζωία του λαού».

Οι ειδικοί υποδεικνύο­υν ως αιτία της πανδημικής έξαρσης τις δύο παραλλαγές της «Ομικρον», τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

 ?? ?? Τόσο οι εμβολιασθέ­ντες με τρεις δόσεις όσο και εκείνοι που νόσησαν στο παρελθόν δεν έχουν ικανοποιητ­ική προστασία έναντι των νέων στελεχών του κορωνοϊού. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας συνιστά μάσκα σε εσωτερικού­ς χώρους και δεύτερη αναμνηστικ­ή δόση σε αρκετά άτομα.
Τόσο οι εμβολιασθέ­ντες με τρεις δόσεις όσο και εκείνοι που νόσησαν στο παρελθόν δεν έχουν ικανοποιητ­ική προστασία έναντι των νέων στελεχών του κορωνοϊού. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας συνιστά μάσκα σε εσωτερικού­ς χώρους και δεύτερη αναμνηστικ­ή δόση σε αρκετά άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece