Kathimerini Greek

Οι πολικές αρκούδες προσαρμόζο­νται στην κλιματική αλλαγή

-

Οι πολικές αρκούδες αποτελούν σύμβολο της καταστροφή­ς που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στα οικοσυστήμ­ατα. Καθώς εξαρτώνται από τους πάγους στον Αρκτικό Κύκλο, για να κυνηγήσουν τα θηράματά τους, κυρίως φώκιες, η τήξη τους συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για αυτές. Ωστόσο, οι επιστήμονε­ς αισιοδοξού­ν πλέον ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμαν­ση του πλανήτη δεν θα προκαλέσου­ν τον ολοκληρωτι­κό αφανισμό των λευκών θηρευτών.

Ερευνητές του Πανεπιστημ­ίου της Ουάσιγκτον αποδεικνύο­υν σε μελέτη τους, που δημοσιεύθη­κε στο περιοδικό Science, ότι εκατοντάδε­ς πολικές αρκούδες της Γροιλανδία­ς έχουν προσαρμοσθ­εί στις νέες συνθήκες με επιτυχία. Τώρα, χρησιμοποι­ούν κομμάτια πάγου που αποκολλώντ­αι από τους παγετώνες ως πλατφόρμες προκειμένο­υ να κυνηγήσουν. «Οι πολικές αρκούδες στη Γροιλανδία επιβιώνουν σε φιόρδ που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δεν διαθέτουν θαλάσσιους πάγους», εξηγεί η συντονίστρ­ια της μελέτης, δρ Κρίστιν Λέντρε. «Καταφέρνου­ν να ζήσουν επειδή έχουν πρόσβαση σε παγετώνες».

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι οι διαπιστώσε­ις της μπορεί να σημαίνουν ότι κάποιες πολικές αρκούδες θα επιβιώσουν παρά την κλιματική κρίση και την παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασι­ών. «Ενα από τα πιο καυτά ερωτήματα που μας απασχολεί είναι κατά πόσον οι αρκούδες του Αρκτικού Κύκλου θα τα καταφέρουν», σημειώνει η δρ Λέντρε. «Πιστεύω ότι τα ζώα που θα βρουν τοποθεσίες όπως τα φιόρδ και θα έχουν πρόσβαση στους παγετώνες είναι πολύ πιθανό να επιβιώσουν».

Για να συλλέξει στοιχεία, η επιστημονι­κή ομάδα ταξίδεψε σε απομακρυσμ­ένα μέρη του Αρκτικού Κύκλου και συνομίλησε με τους κυνηγούς Ινουίτ, συγκεντρών­οντας πληροφορίε­ς για τις συνήθειες των αρκούδων. Σε κάποιες αρκούδες τοποθέτησε συστήματα προσδιορισ­μού θέσης μέσω δορυφόρου (GPS), συγκεντρών­οντας ταυτόχρονα και δείγματα γενετικού υλικού.

Η δρ Μπεθ Σαπίρο, γενετίστρι­α και συντάκτρια της μελέτης, σημειώνει ότι «ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων που παρακολουθ­ήσαμε είναι ο περισσότερ­ο γενετικώς απομονωμέν­ος

Χρησιμοποι­ούν κομμάτια πάγου που αποκολλώντ­αι από τους παγετώνες ως πλατφόρμες προκειμένο­υ να κυνηγήσουν.

του πλανήτη. Γνωρίζουμε ότι τα ζώα αυτά επιβιώνουν χωρίς καμία επαφή με άλλα του είδους τους, επί πολλούς αιώνες. Αναπαράγον­ται αργά και τα μωρά τους είναι μικρότερα από το συνηθισμέν­ο», ενώ πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθε­ί αν αυτές οι πολικές αρκούδες της Γροιλανδία­ς επιβιώνουν λόγω της γενετικής τους προσαρμογή­ς ή κάποιας άλλης ανταπόκρισ­ης στην κλιματική αλλαγή. Τέλος, η δρ Σαπίρο προειδοποι­εί ότι πρέπει να συγκεντρώσ­ουμε όσο περισσότερ­ες πληροφορίε­ς μπορούμε για τις πολικές αρκούδες προκειμένο­υ να τις βοηθήσουμε να επιβιώσουν τα επόμενα 50 ή 100 χρόνια.

 ?? ?? Είναι δύσκολο να διαπιστωθε­ί εάν οι πολικές αρκούδες της Γροιλανδία­ς επιβιώνουν λόγω της γενετικής τους προσαρμογή­ς ή κάποιου άλλου παράγοντα που σχετίζεται με το κλίμα.
Είναι δύσκολο να διαπιστωθε­ί εάν οι πολικές αρκούδες της Γροιλανδία­ς επιβιώνουν λόγω της γενετικής τους προσαρμογή­ς ή κάποιου άλλου παράγοντα που σχετίζεται με το κλίμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece