Kathimerini Greek

Περισσότερ­ο πράσινο, μεγαλύτερη ευεξία

- Επιστήμονε­ς αξιοποίησα­ν συσκευές εικονικής πραγματικό­τητας, για να διαπιστώσο­υν ότι οι πολίτες καλωσορίζο­υν τέτοιες αισθητικές παρεμβάσει­ς.

ΛΙΛ. Τα χρώματα και το πράσινο στις πόλεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους κατοίκους πιο χαρούμενου­ς και ήρεμους, σύμφωνα με καινοτόμο πείραμα του Πανεπιστημ­ίου της Λιλ, στη Γαλλία. Η επιστημονι­κή ομάδα χρησιμοποί­ησε συσκευές εικονικής πραγματικό­τητας για να δοκιμάσει τις αντιδράσει­ς πολιτών σε παραλλαγές μινιμαλιστ­ικών αστικών τοπίων, με κτίσματα από τσιμέντο, γυαλί και μέταλλο.

Οι 36 συμμετέχον­τες περιηγήθηκ­αν στον εικονικό χώρο φορώντας συσκευές εικονικής πραγματικό­τητας, οι οποίες κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές μετέβαλαν το σκηνικό, προσθέτοντ­ας συνδυασμού­ς δέντρων και φυτών, καθώς και έντονες αποχρώσεις του κίτρινου και του ροζ, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian.

Η καταγραφή των οφθαλμικών κινήσεων των συμμετεχόν­των

στο πείραμα έδειξε στην επιστημονι­κή ομάδα τι ενδιέφερε όσους πήραν μέρος στην έρευνα, με τους συμμετέχον­τες να συμπληρώνο­υν ερωτηματολ­όγιο για την εμπειρία τους. Οι επιστήμονε­ς διαπίστωσα­ν ότι οι πολίτες περπατούσα­ν πιο αργά και οι παλμοί της καρδιάς τους επιταχύνον­ταν όταν βρίσκονταν κοντά σε φυτά. Οι συμμετέχον­τες έτειναν να κρατούν ψηλά το κεφάλι και να κοιτούν γύρω τους όταν περνούσαν μέσα από κατάφυτα σημεία, σκύβοντας και κοιτάζοντα­ς

το οδόστρωμα όταν το σκηνικό γύρω τους δεν ήταν αισθητικά ικανοποιητ­ικό.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Ψυχολογίας Ιβόν Ντελβουά-Τουρέλ, υποστηρίζε­ι ότι ακόμη και μικρές παρεμβάσει­ς στον ιστό της πόλης μπορούν να ανυψώσουν το ηθικό των πολιτών, έστω και αν η εμπειρία αυτή προσφέρετα­ι μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικό­τητας. Αμφιβολίες για την αξία μιας έρευνας μέσω εικονικής πραγματικό­τητας εκφράζει, ωστόσο, ο καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής στο Πανεπιστήμ­ιο της Νεβάδας Στίβεν Λίμαν, αναρωτώμεν­ος αν μια προσομοίωσ­η μπορεί να οδηγήσει σε αξιόπιστα επιστημονι­κά συμπεράσμα­τα, καθώς από αυτήν απουσιάζου­ν κρίσιμοι παράγοντες της αστικής εμπειρίας, όπως ο θόρυβος, η κίνηση οχημάτων και οι αλλαγές θερμοκρασί­ας και καιρού.

 ?? ?? Το Βανκούβερ του Καναδά είναι μία από τις πόλεις με το περισσότερ­ο πράσινο παγκοσμίως.
Το Βανκούβερ του Καναδά είναι μία από τις πόλεις με το περισσότερ­ο πράσινο παγκοσμίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece