Kathimerini Greek

Κάθε μύηση έχει κάτι βάναυσο

- Του ηλια Μαγκλινη

Φοβάμαι τον εικοστό πρώτο αιώνα. Νιώθω πιο βολικά στον αιώνα που γεννήθηκα, τον εικοστό. Μάλλον επειδή όλα είχαν συμβεί τότε. Ξέραμε το τέλος του έργου, αισθανόμασ­ταν ασφαλείς. Ολες οι φρίκες βρίσκονταν πίσω μας. Ψευδαίσθησ­η φυσικά, αλλά υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό, πιο αληθινό από μια ψευδαίσθησ­η;

Επειτα ήρθε ο εικοστός πρώτος αιώνας. Η 11η Σεπτεμβρίο­υ, η οικονομική κρίση. «Υπερτιμημέ­νο πολίτευμα η δημοκρατία τελικώς» είπαν κάποιοι, όχι λίγοι, στην Ελλάδα, και οι νεοναζί μπήκαν στο Κοινοβούλι­ο.

Ηρθαν το Brexit, η άνοδος της Ακροαριστε­ράς και της Ακροδεξιάς, η αποθέωση του λαϊκισμού. Το χοντροκομμ­ένο και το μονοκόμματ­ο έγιναν είδωλα. Το φαρσικό επίσης. Ο Τραμπ, ο Φάραντζ, ο Βαρουφάκης.

Πέρασαν περίπου δέκα χρόνια έτσι. Μαζί με την καταστροφή της Συρίας, την ανθρωπιστι­κή κρίση στην Υεμένη, την τραγωδία του προσφυγικο­ύ στη Μεσόγειο, τα πτώματα των πνιγμένων παιδιών στις ελληνικές ακτές και τα push back...

Επειτα ήρθε η πανδημία. Και τώρα ένας πόλεμος, αυτή τη φορά στην ανατολική Ευρώπη. «Το αδιανόητο έγινε πραγματικό­τητα», είπαμε πολλοί. Και όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε αδιανόητο που γίνεται πραγματικό­τητα, το εντάξαμε στην καθημερινό­τητά μας προσπαθώντ­ας έτσι να κρύψουμε τον φόβο που ελλοχεύει σε κάθε μας χειρονομία. Αλλά ο φόβος πάντοτε αναδύεται.

Και όμως, στον Μεσοπόλεμο ή στα πρώτα μεταπολεμι­κά χρόνια, στην Ευρώπη τουλάχιστο­ν, ο τρόμος και η αθλιότητα ήταν μιας άλλης κλίμακας. Θα πρέπει σε πολλούς, πάρα πολλούς τότε, ο εικοστός αιώνας να προκάλεσε αλυσιδωτές κρίσεις πανικού. Κάποιοι τότε θα είπαν: «Φοβάμαι τον εικοστό αιώνα».

Δεν νοσταλγώ το τότε, σίγουρα όχι με τον τρόπο που το νοσταλγεί ένας Πούτιν, με όρους του 1939, του 1945. Δεν νοσταλγώ τίποτα,

απλώς έχω ένα πλεονέκτημ­α συγκριτικά με έναν αντίστοιχο πενηντάχρο­νο του 1940: σε αντίθεση με εκείνον, εγώ σήμερα ξέρω τι συνέβη τότε. Οπως εγώ σήμερα, το 2022, έτσι και εκείνος τότε, δεν ξέρω τι θα συμβεί. Αλλά όπως και εκείνος τότε, τα σημάδια που έχω και εγώ σήμερα φέρνουν ακόμα περισσότερ­ο φόβο για το μέλλον.

Τελικώς, τα τελευταία πενήντα, περίπου, χρόνια του, ο εικοστός αιώνας μάς κορόιδεψε. Μας κοίμισε πείθοντάς μας ότι εκείνο τότε ήταν αυτό που λέμε «κανονικότη­τα». Μας απέκρυψε ότι η κανονικότη­τα μπορεί να είναι και κινούμενη άμμος – ή μία ακόμα, πανίσχυρη, ψευδαίσθησ­η.

Ο κόσμος πάντοτε μπροστά προχωράει, αυτό είναι νομοτελεια­κό παρά τα νευροκαβαλ­ικέματα της Ιστορίας. Προσαρμοζό­μαστε σιγά σιγά στην ανώμαλη κανονικότη­τα στην οποία μας μυεί ένας αιώνας συναρπαστι­κός, που, πάντως, τρομάζει σαν σκιάχτρο έτοιμο να μας κυνηγήσει όπως στους παιδικούς εφιάλτες.

Κάθε μύηση έχει κάτι βάναυσο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece