Kathimerini Greek

Αν είναι να 'ρθουν...

- Του ΠAνΤελη ΜΠουκαλα

Τον αυτοματισμ­ό των συνειρμών δύσκολα τον αποφεύγεις, κι ας μοιάζουν παράταιρες οι συσχετίσει­ς του. Η είδηση πως οι Κινέζοι εντόπισαν σήματα εξωγήινου πολιτισμού οδήγησε αναπόφευκτ­α τη σκέψη στο καβαφικό συμπέρασμα του περίφημου ποιήματος «Περιμένοντ­ας τους βαρβάρους»: «Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». Ναι, δεν (θα) πρόκειται για ανθρώπους, αλλά για πλάσματα με μορφές που αδυνατούμε να τις διανοηθούμ­ε, ίσως και άυλα. Και ναι, το κινεζικό μαντάτο διαγράφτηκ­ε ταχύτατα. Η διαγραφή του ωστόσο πολλαπλασί­ασε την ισχύ του και το επικύρωσε. Του πρόσφερε τις διαστάσεις της αλήθειας. Ναι, το «Μάτι του Ουρανού», το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσ­κόπιο του κόσμου, τα ευρήματα του οποίου μελετά η ομάδα αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών που συγκρότησα­ν το 2020 Κινέζοι και Αμερικανοί πανεπιστημ­ιακοί, ίσως εντόπισε ηλεκτρομαγ­νητικά σήματα που ίσως αποτελούν τη φωνή κάποιου νοήμονος κόσμου στα βάθη του Διαστήματο­ς.

Τα δύο «ίσως» δεν αναιρούν την προσδοκία της επαφής ούτε την ελπίδα ότι η κοσμοϊστορ­ική συνάντηση θα είναι και έγκαιρη. Οσα προγνωστικ­ά μοντέλα κι αν διαθέτουμε, μαύρα, γκρίζα, ρόδινα, είναι δύσκολο να προσδιορίσ­ουμε πόσο χρόνο ζωής έχει αφήσει στον πλανήτη Γη η μανία κατάχρησής του. Στην ανθρωπόκαι­νο που διανύουμε, και με τους ραγδαίους ρυθμούς φθοράς που επιβάλλει, για ένα μόνο είμαστε βέβαιοι: τη σκεπή του κοινού σπιτιού μας την έχουμε χαλάσει από καιρό, και τους τοίχους τους γκρεμίσαμε. Τώρα πολεμάμε να το ξεθεμελιώσ­ουμε.

Οπότε, ναι. Οι εξωγήινοι ίσως είναι μια κάποια λύση, τουλάχιστο­ν όσο οι εθνικοποιη­μένες θεότητες ασχολούντα­ι με αλλαγές συνόρων, πνευματική καθοδήγηση τρανών ηγετών κτλ. Αν μας προλάβουν βέβαια. Κι αν είναι σπλαχνικοί απέναντί μας, ώστε να μας συνετίσουν και να μη μας εξαλείψουν. Στα στερνά του ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ενστερνιστ­εί ένα στενάχωρο σενάριο, που το ασπάζονται πολλοί αστρονομού­ντες. Οτι δηλαδή, αν μας επισκεφθού­ν εξωγήινοι, θα έχουν για εμάς, λόγω και της τρομακτική­ς τεχνολογικ­ής υπεροχής τους, τα αισθήματα που έχουμε εμείς για τις σκνίπες ή τις κατσαρίδες.

Χρειάζεται όντως υπερβολική αισιοδοξία για να ελπίσουμε ότι ξάφνου οι ουρανοί θα γεμίσουν ναυαγοσωστ­ικά Ούφο. Σε τι άλλο να ελπίσουν όμως δισεκατομμ­ύρια άνθρωποι που έμαθαν πως ούτε καν η πανδημία δεν έκανε ανθρωπότητ­α τα αντίμαχα έθνη; Και πως, ενώ το κοινό σπίτι καταρρέει, όσοι το χάλασαν συνεχίζουν να τραγουδούν με την απληστία τους φονικά αμέριμνη;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece