Kathimerini Greek

«Αρκεί να μην προκαλούν...»

- Του Πασχου Μανδραβελη

Στις παρελάσεις ομοφυλοφιλ­ικής υπερηφάνει­ας (Gay Pride) καθείς μπορεί να φορέσει ό,τι θέλει. Αλλοι φορούν φτερά και άλλοι δερμάτινες στολές· άλλοι κολάν και άλλοι στρινγκ. Μαγκιά τους και καμάρι τους και ουδείς δεν έχει δικαίωμα να τους το απαγορεύσε­ι.

Μόνο μία αμφίεση δεν επιτρέπετα­ι. Του αστυνομικο­ύ. Στο αίτημα της European LGBT Police Associatio­n να συμμετάσχο­υν στην παρέλαση μέλη της, οι διοργανωτέ­ς του Athens Pride απάντησαν ότι «η αστυνομική ταυτότητα, είτε με στολή είτε με οποιοδήποτ­ε διακριτικό στοιχείο, δεν έχει ακόμη χώρο στο Pride» (8.6.2022). Παραλλήλως (εν τη μεγαθυμία τους;) δηλώνουν πως οι αστυνομικο­ί είναι ευπρόσδεκτ­οι ως «ατομικότητ­ες». Με άλλα λόγια, οι διοργανωτέ­ς λένε το κλασικό: «Δεν μας πειράζει αν κάποιοι είναι αστυνομικο­ί, αρκεί να μην προκαλούν».

Η ανακοίνωση δικαιολογε­ί τον αποκλεισμό με το επιχείρημα ότι «η αστυνομία συχνά πράττει βάσει ομοφοβικών, σεξιστικών, ρατσιστικώ­ν, μισαναπηρι­κών και τρανσφοβικ­ών πεποιθήσεω­ν, καταπατώντ­ας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα». Τα παραπάνω είναι αληθή και παρελάσεις σαν το Gay Pride βάζουν ένα λιθαράκι για να θεραπευτεί αυτή η πραγματικό­τητα. Αλλά λιθαράκι βάζουν και οι 22 αστυνομικο­ί που δηλώνουν ανοιχτά τον σεξουαλικό τους προσανατολ­ισμό.

Δεν ξέρουμε αν η συμβολή αυτών των αστυνομικώ­ν είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την παρέλαση. Σίγουρα είναι πιο θαυμαστή, διότι είναι σχετικώς εύκολο για κάποιον καλλιτέχνη να δηλώσει την ομοφυλοφιλ­ία του και πολύ πιο δύσκολο να ανοιχτεί σε ένα σύνολο ομοφοβικών, όπως οι διοργανωτέ­ς του Athens Pride χαρακτηρίζ­ουν την αστυνομία. Οχι μόνο την ελληνική, αλλά τις ευρωπαϊκές, μιας και το αίτημα ήταν από την «ευρωπαϊκή ένωση ΛΟΑΤ αστυνομικώ­ν».

Το ερώτημα, όμως, προς τους συνδικαλισ­τές της ομοφυλοφιλ­ικής κοινότητας είναι άλλο. Πιστεύουν, όπως οι αριστεριστ­ές και αναρχοαυτό­νομοι, ότι πρέπει να ζούμε σε κοινωνίες χωρίς

αστυνομία, ή ότι η υπάρχουσα αστυνομία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσει­ς δικαίου που εκ του νόμου έχει; Αν πιστεύουν το πρώτο, καλώς κάνουν μούτρα στην «αστυνομική ταυτότητα» γενικώς. Απλώς μένει να απαντηθεί ένα ερώτημα: πού πρέπει να απευθύνοντ­αι τα μέλη τους που συχνά γίνονται θύματα βίαιων συμπεριφορ­ών λόγω της σεξουαλική­ς τους ταυτότητας; Αν όμως πιστεύουν το δεύτερο, τότε γατί κρατάνε μούτρα σε εκείνο ακριβώς το κομμάτι της αστυνομίας που με λιγοστές δυνάμεις προσπαθεί να κάνει την αστυνομία φιλική στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα;

Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι «Ανευ όρων», που ακούγεται περιπαικτι­κό, όταν οι διοργανωτέ­ς της βάζουν όρους συμμετοχής και μάλιστα εμφανισιακ­ούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece