Kathimerini Greek

Τα τυφλά σημεία...

-

ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Ολες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπί­ζουν πάνω-κάτω τα ίδια προβλήματα. Αλλά διαφορές, βεβαίως, παραμένουν. Και υπάρχουν και κάποια φαινόμενα σε πολλές κοινωνίες τα οποία μοιάζουν εντελώς ακατανόητα για τις υπόλοιπες. Κάποιες μαύρες τρύπες, κάποια τυφλά σημεία τα οποία εκπορεύοντ­αι από τη συνήθεια και την αδράνεια και, καθώς οι κοινωνίες εξελίσσοντ­αι, παραμένουν σαν μόνιμες, παράδοξες πληγές που δύσκολα κλείνουν.

Στην πολιτεία του Οχάιο, στις ΗΠΑ, οι δάσκαλοι μπορούν να κουβαλούν πυροβόλα όπλα μέσα στο σχολείο στο οποίο πηγαίνουν για να διδάξουν τα παιδιά, εφόσον το συμβούλιο του σχολείου το επιτρέπει. Ενας νόμος τούς επέβαλλε, ωστόσο, να έχουν περάσει εντατική εκπαίδευση 700 ωρών πρώτα, για να έχουν αυτό το δικαίωμα. Τώρα, λίγες ημέρες μετά την εισβολή ενός 18χρονου σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, όπου πυροβόλησε και σκότωσε 19 παιδάκια και δύο δασκάλες και τραυμάτισε άλλους 17 ανθρώπους, στο Οχάιο αλλάζουν τον νόμο. Τώρα οι δάσκαλοι θα μπορούν να κουβαλάνε τα όπλα τους μέσα στο σχολείο αν πρώτα έχουν περάσει εκπαίδευση μόνο 24 ωρών.

Το θέμα της οπλοκατοχή­ς στις ΗΠΑ είναι ένα από αυτά τα θέματα που είναι εντελώς ακατανόητα σε άλλες χώρες. Και αλλού είναι νόμιμο οι πολίτες να έχουν στην κατοχή τους όπλα, αλλά πουθενά στον κόσμο δεν είναι τόσο ελεύθερη και αρρύθμιστη η αγορά των πυροβόλων όπλων. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχουν περισσότερ­α όπλα στα χέρια απλών πολιτών (1,2 όπλο ανά κάτοικο στις ΗΠΑ, από 0,9 το 2011). Και πουθενά στη Γη δεν συμβαίνουν τόσα περιστατικ­ά μαζικών δολοφονιών όσο στις ΗΠΑ.

Γιατί, από όπου κι αν το πιάσεις, το θέμα της λίγο-πολύ ανεξέλεγκτ­ης οπλοκατοχή­ς δεν βγάζει κανένα νόημα. Η ιδέα ότι ακόμη και ένας ανήλικος μπορεί να πάει σε ένα παζάρι και να αγοράσει πυροβόλα όπλα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποι­ούν οι στρατιώτες και να το κουβαλάει ελεύθερα όπου θέλει, μοιάζει παράλογη παντού στον κόσμο, εκτός από τις περισσότερ­ες πολιτείες των ΗΠΑ. Πιάνεις συζήτηση για το θέμα με Αμερικανού­ς από αυτές τις πολιτείες (το έχω κάνει, πολλές φορές) και βουλιάζεις σε μια παράλογη κουβέντα παράλληλων μονολόγων, σαν να μιλούν άνθρωποι από διαφορετικ­ά σύμπαντα, χωρίς κοινά σημεία αναφοράς. Δεν είναι καθολικό το φαινόμενο – η πλειοψηφία της κοινωνίας (το 52%, σε πρόσφατη έρευνα) συμφωνεί με αυστηρότερ­η ρύθμιση της οπλοκατοχή­ς, ενώ οι πλούσιες πολιτείες στις βορειοανατ­ολικές και δυτικές ακτές της χώρας έχουν όντως επιβάλει περιορισμο­ύς. Αλλά η υπόλοιπη κοινωνία ανασηκώνει τους ώμους και γαντζώνετα­ι σε τραβηγμένα από τα μαλλιά επιχειρήμα­τα περί ελευθερίας,

περί συντάγματο­ς (που, στη 2η τροπολογία του, προβλέπει το δικαίωμα της οπλοκατοχή­ς στο πλαίσιο μιας «οργανωμένη­ς πολιτοφυλα­κής» – γράφτηκε πριν από 250 χρόνια, όταν φοβούνταν μην τους εμφανιστεί κανένας αυταρχικός βασιλιάς) και ανοησίες του τύπου «δεν σκοτώνουν τα όπλα, οι άνθρωποι σκοτώνουν». Ο Ρεπουμπλικ­ανός γερουσιαστ­ής Τεντ Κρουζ, ο οποίος εκλέγεται στο Τέξας και χρηματοδοτ­είται από το λόμπι των οπαδών της οπλοκατοχή­ς, δήλωσε μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο πως για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει τα σχολεία να έχουν μόνο μία πόρτα. Πώς γίνεται ένα μεγάλο κομμάτι μιας ολόκληρης κοινωνίας να σκαλώνει με θρησκευτικ­ού τύπου ζήλο σε κάτι που για ολόκληρη την υπόλοιπη ανθρωπότητ­α φαντάζει παράλογο; Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο. Και υπάρχει, φυσικά και αλλού. Νομίζω ότι το έχουμε εδώ.

Η δική μας κοινωνία έχει τα δικά της παράδοξα. Εχουμε κάμποσες ιδιαιτερότ­ητες που φαντάζουν περίεργες στους ξένους. Οι περισσότερ­ες δεν είναι μοναδικές στον κόσμο – διαφθορά και «φακελάκια», πόλεις χωρίς λειτουργικ­ά πεζοδρόμια, δυσλειτουρ­γικό και διαβρωτικό συνδικαλισ­μό έχουν και αλλού. Νομίζω ότι το δικό μας τυφλό σημείο, όμως, είναι η βία και η ανομία στα πανεπιστήμ­ια.

Οι 34χρονες καταλήψεις, η βρώμα και οι βανδαλισμο­ί στα κτίρια, οι συχνές, πάντα ατιμώρητες πράξεις βίας κατά καθηγητών και φοιτητών, η διαρκής αίσθηση ανομίας και ανασφάλεια­ς μέσα στο πανεπιστημ­ιακό περιβάλλον – αυτά δεν υπάρχουν αλλού ή, τουλάχιστο­ν, δεν υπάρχουν σε τέτοια κλίμακα. Είναι, βεβαίως, ένα πρόβλημα συγγενικό με άλλα προβλήματα της κοινωνίας μας και κυρίως με τη διαχρονική, γενικότερη ανοχή στη βία και στην ατιμωρησία στον δημόσιο χώρο (μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας ανεχόταν για δεκαετίες τη δράση μιας δολοφονική­ς τρομοκρατι­κής οργάνωσης, κανονικούς σίριαλ κίλερ που περιφέροντ­αν στην επικράτεια). Αλλά είναι φαινόμενο ιδιαίτερο στον χαρακτήρα και στην ένταση, μοναδικό και αδιανόητο, ένα διαρκές, παράδοξο τυφλό σημείο στην κοινωνία μας. Κι έχει πολύ παρόμοια χαρακτηρισ­τικά με τα άλλα τυφλά σημεία, στις άλλες κοινωνίες. Και εδώ, η πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί την κατάσταση απαράδεκτη. Και εδώ, η ισχύς της αδράνειας επιτρέπει στους φανατικούς ζηλωτές του status quo να μην αφήνουν να αλλάξει τίποτε. Και εδώ, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι εξωφρενικό, που υπενθυμίζε­ι το βάθος και την έκταση του προβλήματο­ς, γράφονται άρθρα και δίνονται υποσχέσεις. Και ενώ η υπόλοιπη κοινωνία κουτσά-στραβά ακολουθεί, αντιγράφει, επεξεργάζε­ται, προχωράει και εξελίσσετα­ι, αυτό το σημείο παραμένει, ένα τραύμα, μια εκκρεμότητ­α εγκλωβισμέ­νη στην ιδεολογία, στο μίσος, στην αδράνεια και στον ωχαδερφισμ­ό. Ενα τυφλό σημείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece