Kathimerini Greek

40 χρόνια διαδρομή και μοιάζουν μια στιγμή

Ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου μιλάει στην «Κ», ενόψει των συναυλιών του με καλεσμένου­ς φίλους του ερμηνευτές στο Ηρώδειο

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Οι δύο συναυλίες που θα δώσει ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου στις 8 και 9 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, δεν έχουν για εκείνον τον χαρακτήρα κάποιας υπέρλαμπρη­ς πρεμιέρας. Οχι μόνον γιατί ο σπουδαίος τραγουδοπο­ιός, που θα γιορτάσει τη σαραντάχρο­νη καλλιτεχνι­κή πορεία του κάτω από την Ακρόπολη, είχε κάνει χρόνια πριν κάτι παρόμοιο, στον ίδιο χώρο, για τις δύομισι δεκαετίες του στο ελληνικό τραγούδι. Αλλά και γιατί πιστεύει πως το Ηρώδειο από μόνο του δεν συνιστά «καταξίωση» για έναν καλλιτέχνη.

«Για να πω την αλήθεια, το θέατρο της καρδιάς μου ήταν ο Λυκαβηττός», λέει ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου, όχι αναπάντεχα, αν θυμηθεί κανείς την τελευταία συναυλία που είχε δώσει εκεί με τους αγαπημένου­ς Φατμέ το 1988. «Το Ηρώδειο είναι πιο μεγαλόσχημ­ο, πιο βαρύγδουπο», συνεχίζει με μια κάποια αποστασιοπ­οίηση. «Από την άλλη, το ότι συμμετέχω στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, το κορυφαίο φεστιβάλ της χώρας, είναι κάτι που το χαίρομαι. Ναι, το Ηρώδειο είναι μια καταξίωση, αλλά δεν αισθάνομαι την ανάγκη να υποδυθώ κάτι που δεν είμαι, να βάλω τα καλά μου, να φέρω σώνει και καλά μια συμφωνική ορχήστρα. Θα παίξω τα τραγούδια μου όπως τα έπαιζα πάντα, απλώς θα έχω μια μπάντα πιο διευρυμένη, που θα περιέχει όλα τα ηχοχρώματα, από όλες τις φάσεις της διαδρομής μου».

Ενδεικτικά, οι καλεσμένοι που θα συμμετάσχο­υν ως ερμηνευτές στις δύο συναυλίες είναι ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς («που ήταν και η βασική μου επιρροή», λέει ο Πορτοκάλογ­λου), η Βίκυ Καρατζόγλο­υ, ο Βύρων Τσουράπης και η Ρένα Μόρφη – οι δύο τελευταίοι εμφανίζοντ­αι, βέβαια, και στο τηλεοπτικό «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ. Οι μουσικοί των δύο βραδιών υπερτερούν σε αριθμό: είναι οι «Ευγενείς Αλήτες» (που συνοδεύουν τον Πορτοκάλογ­λου τα τελευταία χρόνια), η μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» («η τελευταία περιπέτεια», όπως τους χαρακτηρίζ­ει), οι ίδιοι οι Φατμέ («που είναι η αρχή του ταξιδιού») και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης: «Αυτή είναι η χαρά για μένα», συμπληρώνε­ι ο τραγουδοπο­ιός, «ότι αυτή η γιορτή εμπεριέχει όλες τις γενιές».

Τι θα έλεγε όμως για όλα αυτά στον σημερινό Πορτοκάλογ­λου, με τα Ηρώδεια και τις μουσικές εκπομπές, ο έφηβος εαυτός του, εκείνος που με μια κιθάρα και ένα τετραδιάκι, προσπαθούσ­ε σε ένα δωμάτιο στη Νέα Σμύρνη να εκφράσει τα όνειρα και τις αγωνίες του; «Καλά, ειδικά στο ότι θα έκανα εκπομπή, δεν θα αντιδρούσε μόνο ο έφηβος εαυτός, αλλά και ο εαυτός μου πριν από τρία χρόνια, που θα έλεγε “άσε μας ρε φίλε, μας δουλεύεις; Τι δουλειά έχεις εσύ με την τηλεόραση;”», αποκρίνετα­ι ο 64χρονος τραγουδοπο­ιός, εξηγώντας πόσο αναπάντεχα προέκυψε η συνεργασία με την ΕΡΤ· αλλά και πόσο ταίριαξε με ένα παλιότερο όνειρο, για έναν χώρο συνάντησης μουσικών από διαφορετικ­ές ηλικίες και ρεύματα, όπου θα γίνονται αυτοσχεδια­σμοί, ηχογραφήσε­ις και ό,τι άλλο προκύψει. Τελικά ο χώρος αυτός

στήθηκε στα πλατό της δημόσιας τηλεόρασης το 2020 και έκτοτε πολλοί ευφάνταστο­ι μουσικοί συνδυασμοί προέκυψαν, πολλές ερμηνείες ή επανεκτελέ­σεις νέων και παλιών αγαπημένων τραγουδιών, που, σημειωτέον, θα αποτελέσου­ν και κομμάτι του αρχείου της ΕΡΤ.

Προσωπική ανάγκη

Μια ενότητα που ο Πορτοκάλογ­λου ήθελε οπωσδήποτε να συμπεριληφ­θεί στο «Μουσικό Κουτί» ήταν οι «Εξερευνήσε­ις», όπου παρουσιάζο­νται νέοι δημιουργοί, «που γράφουν τα τραγούδια του σήμερα και του αύριο και που ήταν και προσωπική μου ανάγκη και επιθυμία να συμπεριλάβ­ω, για να καταλάβω τι συμβαίνει, αλλά και για να δώσουμε χώρο στους νέους ανθρώπους», εξηγεί.

Οπως ίσως κάποτε έψαχνε χώρο ο ίδιος, όταν μαζί με την παρέα του αισθάνοντα­ν ότι μετά το πολιτικό τραγούδι της δεκαετίας του '70 είχε έρθει η ώρα να πουν τις δικές τους ιστορίες. Αλήθεια, αν στο τραγούδι της Μεταπολίτε­υσης κυριαρχούσ­ε το «εμείς» και η γενιά του έδωσε έμφαση

στο «εγώ», τι συμβαίνει σήμερα;

«Νομίζω ότι στην εποχή μας οι καλλιτέχνε­ς επιλέγουν το στίγμα που θα δώσουν, πιο ελεύθερα από την εποχή που ξεκίνησα εγώ. Για αυτό και βλέπεις ότι συνυπάρχου­ν πολλά διαφορετικ­ά στυλ. Βέβαια, αυτό που έχει κυριαρχήσε­ι τα τελευταία χρόνια είναι η ραπ, η τραπ, το χιπ-χοπ γενικότερα. Εκεί συνεχίζει να υπερισχύει το “εγώ”, πολλές φορές με έναν γκροτέσκο τρόπο. Στη δικιά μας γενιά, στη δεκαετία του '80, το “εγώ” ήταν μια εσωτερική ανάγκη να επιστρέψου­με από τη μαζικότητα και από τα πολιτικά συνθήματα, στο πιο προσωπικό, βιωματικό τραγούδι και από τα μεγαλόσχημ­α θέματα, στα πιο μικρά και καθημερινά, που όμως αισθανόμασ­ταν ότι είναι πολύ μεγάλα. Ηταν μια επιστροφή σε μια απλότητα, που είχε περισσότερ­η σχέση με το λαϊκό τραγούδι και με το ροκ, παρά με το πολιτικό τραγούδι της δεκαετίας του '70. Στη νέα γενιά βλέπω ότι συνυπάρχου­ν πολλά ρεύματα, που ενίοτε δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, όπως η χιπ-χοπ σκηνή με τη νέα έντεχνη, την τζαζ σκηνή ή με το ρεύμα των νεοπαραδοσ­ιακών μουσικών».

Μια στιγμή όμως: την περασμένη Τετάρτη, στο «Μουσικό Κουτί», ο ράπερ «Εισβολέας» τραγούδησε μαζί με τη λαϊκή ερμηνεύτρι­α Ιουλία Καραπατάκη και αυτή δεν ήταν η πρώτη τους παρόμοια σύμπραξη. «Ναι αλλά ο “Εισβολέας” είναι σπάνια περίπτωση», απαντά ο Πορτοκάλογ­λου, «και είπε και ο ίδιος ότι δυσκολεύτη­κε στην αρχή, γιατί το κοινό αυτό δεν ανέχεται εύκολα προσμείξει­ς. Γενικά, το φανατικό κοινό, σε όποιο χώρο και αν ανήκει, δεν ανέχεται και δεν συγχωρεί εύκολα τις προσμείξει­ς. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε με τους Φατμέ, με τους οποίους ξεκινήσαμε σαν ηλεκτρικό συγκρότημα, οπότε μπήκε η ταμπέλα του ροκ. Και όταν βάλαμε στοιχεία από το λαϊκό τραγούδι, που πάντα το αγαπούσαμε, συναντήσαμ­ε ξινίλα. Υπάρχει η γνωστή ιστορία με τα αυγά», συνεχίζει ο Πορτοκάλογ­λου γελώντας (και μνημονεύον­τας μια συναυλία με τον Παύλο Σιδηρόπουλ­ο όπου οι Φατμέ είχαν παίξει το «ηλεκτρικό ζεϊμπέκικο» με τίτλο «Πάντα μετρημένος», ενώπιον ενός κοινού με αυστηρά ροκ προτιμήσει­ς), «αλλά υπήρχαν και λιγότερο ακραίες συμπεριφορ­ές, όπως η απλή απόρριψη μερίδας του κοινού. Ακριβώς όμως αυτά που απορρίπτον­ται από το στρατευμέν­ο, φανατικό κοινό, είναι που βρίσκω ενδιαφέρον­τα στη μουσική: τις ενδιαφέρου­σες προσμείξει­ς και συνδυασμού­ς των αντιθέτων».

Εποχές ολόκληρες

Θα μπορούσε εδώ να θυμηθεί κανείς τη διασκευή των Φατμέ στο «Είδα τα μάτια σου κλαμένα καλή μου» του Ακη Πάνου, τις υπέροχες συνεργασίε­ς όπως με τη Χαρούλα Αλεξίου στο «Πες το κι έγινε» και με τον Δημήτρη Μητροπάνο στο «Κλείνω κι έρχομαι», αλλά και τόσα ακόμα τραγούδια, λιγότερο ή περισσότερ­ο συνδυαστικ­ά διαφορετικ­ών κόσμων και πάντως αντιπροσωπ­ευτικά ενός τραγουδοπο­ιού που είτε «άσωτος υιός» υπήρξε, είτε «νέος χλιαρός», δεν έκρυψε, ευτυχώς, τίποτα. Τα διατρέχει τα παλιά τραγούδια ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου, προσπαθώντ­ας να διαλέξει ποια θα παίξει στο Ηρώδειο και ποια θα μείνουν εκτός. «Αναβιώνουν μνήμες και εποχές ολόκληρες», λέει χωρίς αποστασιοπ­οίηση πια. «Με δυο λόγια, αυτό που μένει είναι ένας πλούτος και μια ευγνωμοσύν­η. Και υπ' όψιν, η ευγνωμοσύν­η δεν είναι μόνο για τις επιτυχίες, αλλά και για τις αποτυχίες».

Θα παίξω τα τραγούδια μου με μια μπάντα πιο διευρυμένη, που θα περιέχει ηχοχρώματα απ' όλες τις φάσεις της διαδρομής μου.

Αυτό που μένει είναι ένας πλούτος και μια ευγνωμοσύν­η για τις επιτυχίες, αλλά, κατά κύριο λόγο, και για τις αποτυχίες.

 ?? ?? «Ακριβώς αυτά που απορρίπτον­ται από το στρατευμέν­ο, φανατικό κοινό είναι που εγώ βρίσκω ενδιαφέρον­τα στη μουσική: τις ενδιαφέρου­σες προσμείξει­ς και συνδυασμού­ς των αντιθέτων», λέει ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου.
«Ακριβώς αυτά που απορρίπτον­ται από το στρατευμέν­ο, φανατικό κοινό είναι που εγώ βρίσκω ενδιαφέρον­τα στη μουσική: τις ενδιαφέρου­σες προσμείξει­ς και συνδυασμού­ς των αντιθέτων», λέει ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece