Kathimerini Greek

«Εφυγε» ένας θρύλος του παγκόσμιου κινηματογρ­άφου

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ «Oνομα, επίθετο, επάγγελμα», ήταν η αυστηρή φράση με την οποία ξεκινούσε τις ανακρίσεις του για τη δολοφονία Λαμπράκη, σαν άλλος Χρήστος Σαρτζετάκη­ς, στο «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Ενας «αληθινός φασίστας» κατέληξε να γίνει στον «Κομφορμίστ­α» του Μπερνάρντο Μπερτολούτ­σι, εξαιτίας της μεσοαστική­ς νωθρότητάς του. Και λίγα χρόνια πριν, στο «Ενας άνδρας και μια γυναίκα» του Κλοντ Λελούς, ήταν απλώς ένας χήρος οδηγός αγώνων, ερωτευμένο­ς με την Ανούκ Εμέ.

Ηταν στα αλήθεια πολιτικά φορτισμένο­ι αλλά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικ­οί, όπως κάθε σπουδαίου ηθοποιού, οι ρόλοι που έκαναν διάσημο τον ΖανΛουί Τρεντινιάν. Στις παραπάνω

ταινίες μάλιστα, μπορεί κανείς να προσθέσει και τίτλους όπως «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, όπου ο Τρεντινιάν πρωταγωνίσ­τησε με την Μπριζίτ Μπαρντό, «Τρία χρώματα: Η κόκκινη ταινία» του

O Ζαν-Λουί Τρεντινιάν πέθανε 91 ετών στο Γκαρ της Γαλλίας.

Κριστόφ Κισλόφσκι, «Μια νύχτα με τη Μοντ» του Ερίκ Ρομέρ, «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε και άλλους περίπου 130 συνολικά, που τον ανέδειξαν σε θρύλο του σινεμά.

Και όμως, ο Τρεντινιάν, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών –οι τελευταίες Μία από τις σημαντικότ­ερες

του στιγμές τον βρήκαν στο σπίτι του στο Γκαρ, «περιστοιχι­σμένο από τους οικείους του», όπως ανέφερε η σύζυγός του, Μαριάν– θα έλεγε κανείς πως είχε σημαδευτεί περισσότερ­ο από τον πραγματικό και αφόρητα επώδυνο ρόλο του πατέρα που έχασε την κόρη του: η Μαρί Τρεντινιάν ξυλοκοπήθη­κε μέχρι θανάτου το 2003 από τον σύντροφό της, Μπερτράντ Καντά, τραγουδιστ­ή του συγκροτήμα­τος Noir Desir.

«Ναι, η ζωή είναι γεμάτη από πράγματα που μας διαφεύγουν, επομένως η συγχώρεση είναι απαραίτητη», είχε δηλώσει με

αδιανόητη γενναιοδωρ­ία ο Τρεντινιάν, όταν είχε ερωτηθεί αν θα συγχωρούσε ποτέ τον Καντά. Το τραύμα εξάλλου δεν ήταν κάτι άγνωστο στον Γάλλο ηθοποιό, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του: την ημέρα της απελευθέρω­σης της Γαλλίας από τους ναζί, είχε διασυρθεί δημοσίως με τη μητέρα του, λόγω σχέσεών της με τους Γερμανούς.

Πολυβραβευ­μένος και κοσμαγάπητ­ος, ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν αποχαιρετί­στηκε από ομοτέχνους του αλλά και από πολιτικούς της Γαλλίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μνημονεύει το «τεράστιο ταλέντο του».

 ?? ?? στιγμές στην καλλιτεχνι­κή του καριέρα ήταν η συμμετοχή του στο «Ζ» του Κώστα Γαβρά, όπου υποδύθηκε τον Χρήστο Σαρτζετάκη.
στιγμές στην καλλιτεχνι­κή του καριέρα ήταν η συμμετοχή του στο «Ζ» του Κώστα Γαβρά, όπου υποδύθηκε τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece