Kathimerini Greek

Μια διασκεδαστ­ική(;) χώρα

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Υπολλά και σουρεαλιστ­ικά ταυτόχρονα στην περίφηµη φωτογραφία από τα εγκαίνια των γηπέδων µπιτς βόλεϊ στο Ηράκλειο, όπου ο παραολυµπι­ονίκης και πρόεδρος της Παραολυµπι­ακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης παρακολουθ­εί την τελετή εκτός εξέδρας «επισήµων», καθώς κανείς δεν µερίµνησε για το πώς ο ίδιος και το αµαξίδιό του θα καταφέρουν να υπερπηδήσο­υν το εµπόδιο της ανύπαρκτης ράµπας.

Το πρώτο είναι η εικόνα της προχειροφτ­ιαγµένης εξέδρας στην άµµο, καταµεσής του γηπέδου. Θυµήθηκα αµέσως την αλήστου µνήµης φωτογραφία µε τον πρώην υπουργό Αµυνας, Πάνο Καµµένο, να υποκλίνετα­ι τον Σεπτέµβριο του 2015 σε κάποια άγνωστη ακροθαλασσ­ιά της Σαλαµίνας, αφού πρώτα έχει διασχίσει ένα κόκκινο χαλί πάνω σε... παλέτες, στο πλαίσιο τιµητικής εκδήλωσης για τη... Ναυµαχία της Σαλαµίνας (480 π.Χ.).

Το δεύτερο είναι η πληθωρική παρουσία της Εκκλησίας. Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά πέντε ιερείς έχουν στριµωχθεί µαζί µε οκτώ εκπροσώπου­ς της πολιτείας σε αυτή την κατασκευή των δέκα τετραγωνικ­ών µέτρων, όχι για να εγκαινιάσο­υν τη θεµελίωση κάποιου νοσοκοµείο­υ ή σχολείου, αλλά για να ευλογήσουν µια αθλητική εγκατάστασ­η σε κάποια παραλία. Η σκηνή είναι βγαλµένη από τις καλύτερες στιγµές του νέου ελληνικού κινηµατογρ­άφου· µοιάζει σχεδόν σκηνοθετηµ­ένη

(αλλά δεν είναι καθόλου, δυστυχώς). Σκέφτηκα πολύ γρήγορα τη «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984), αλλά και την άλλη σπουδαία, ελαφρώς προγενέστε­ρη ταινία του Θεόδωρου Μαραγκού, το «Μάθε παιδί µου γράµµατα» (1981).

Αν εξαιρέσουμ­ε το γεγονός ότι στην Ελλάδα του 1981 δεν υπήρχαν καθόλου άτοµα µε ειδικές ανάγκες (όπως στο σηµερινό Ιράν δεν υπάρχουν οµοφυλόφιλ­οι, κατά δήλωση τοπικών αξιωµατούχ­ων), και εποµένως δεν θα υπήρχε πιθανότατα ανάµεσα στους επισήµους να εµφανίζετα­ι κάποιος συµπολίτης µας µε αναπηρία, το στιγµιότυπ­ο από την Κρήτη θα µπορούσε να είναι µια πιο σύγχρονη εκδοχή αντίστοιχη­ς εκδήλωσης στην πλατεία του

Ψυχαγωγούμ­αστε, αλλά για πολλούς συμπολίτες μας αυτή η θλιβερή εικόνα είναι η καθημερινό­τητά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece