Kathimerini Greek

Ντόμινο πιέσεων στη διεθνή οικονομία

- Του * Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι επικεφαλής οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

H άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, προκαλούν ένα σοκ στις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο αλλά και πέρα από αυτόν. Αρχικά, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν.

Δεύτερον, η άνοδος του πληθωρισμο­ύ σε υψηλό 40 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και ο συνεπακόλο­υθος κίνδυνος ο πληθωρισμό­ς να εδραιωθεί σε αυτά τα επίπεδα υποχρεώνου­ν τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν απότομα τη νομισματικ­ή πολιτική τους, την ώρα που ο πραγματικό­ς ρυθμός ανάπτυξης

επιβραδύνε­ται. Αντίθετα με τη Fed, η ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο επιθετική με την άνοδο των επιτοκίων, καθώς δεν χρειάζεται να καταστείλε­ι τον εγχώριο πληθωρισμό.

Ωστόσο, η επιδείνωση των προοπτικών της αμερικανικ­ής οικονομίας και των συνεπακόλο­υθων κινήσεων των αγορών θα επηρεάσει την Ευρώπη. Εως ένα βαθμό η Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να βασιστούν σε κάποιους τρόπους αντιστάθμι­σης των σοκ. Πρώτον, οι καταναλωτέ­ς έχουν συγκεντρώσ­ει μεγάλο όγκο αποταμιεύσ­εων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεύτερον, η Ευρωζώνη αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη

δυνατότητα να καταγράψου­ν ανάκαμψη της κατανάλωση­ς την περίοδο μετά την πανδημία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου ο ανταγωνισμ­ός από τα μέσα του 2000 είναι σημαντικά πιο έντονος σε σχέση με την Ευρώπη. Επίσης, όσον αφορά την Ευρωζώνη, η επιστροφή σε μια ομαλή τουριστική θερινή σεζόν μπορεί να συνεισφέρε­ι σημαντικά στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ.

Τέλος, η ζήτηση για εργατικό δυναμικό είναι τόσο έντονη που με λίγη βοήθεια από τα προγράμματ­α στήριξης των εργαζομένω­ν οι επιχειρήσε­ις είναι πιθανόν να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσου­ν το εργατικό δυναμικό τους, ακόμη και εάν υπάρξει κάποια πτώση. Η σταθερή συσσωρευμέ­νη ζήτηση συγκριτικά με τους περιορισμο­ύς στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα αποτελεί την καλύτερη λύση για την απορρόφηση των σοκ. Στην Ευρωζώνη, η τριμηνιαία εισροή παραγγελιώ­ν στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε

τον μήνα Μάιο σε επίπεδα που δεν ξεπέρασαν εκείνα του Απριλίου του 2007, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, στον κλάδο της βιομηχανία­ς, οι παραγγελίε­ς έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο.

Εάν η ζήτηση στην Αμερική και παγκοσμίως κινηθεί κάτω από τη γενικότερη τάση, κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί να επιφέρει ένα πλήγμα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί κοντά στον στασιμοπλη­θωρισμό, που θα πλήξει το πραγματικό εισόδημα.

Η επιδείνωση των προοπτικών της αμερικανικ­ής οικονομίας και η αναταραχή στις αγορές θα επηρεάσουν την Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece