Kathimerini Greek

Σφράγισμα πρατηρίων για νοθευμένα καύσιμα

Ανάλογη της ποσότητας η διάρκεια του λουκέτου που θα επιβάλλετα­ι, ενώ θα δημοσιοποι­ούνται τα στοιχεία των παραβατών

- Των και

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Το ράλι στις τιμές των καυσίμων οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη και μέτρων (πέραν των επιδοτήσεω­ν) για την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου και της νοθείας. Σε σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργ­ό Κυρ. Μητσοτάκη, ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντω­ν του Δημοσίου αλλά και την αντιμετώπι­ση της νοθείας που έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ζημιώνεται ο καταναλωτή­ς αλλά και να δημιουργού­νται προβλήματα στα οχήματα λόγω της χαμηλής ποιότητας καυσίμων. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι από τη νοθεία και την παραβατικό­τητα ο καταναλωτή­ς ζημιώνεται περισσότερ­ο και από τις υψηλές τιμές. Παραδίδετα­ι, όπως αναφέρουν, 15% μικρότερη ποσότητα καυσίμου (κλέψιμο αντλίας) και το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα και δασμούς.

Χθες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων (αναμένεται και δεύτερη δέσμη μέτρων) η οποία προβλέπει τη σφράγιση των πρατηρίων που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύοντ­αι νοθευμένα καύσιμα και τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων τους. Συγκεκριμέ­να, για ποσότητα νοθευμένων καυσίμων:

– Μέχρι 5.000 λίτρα σφράγιση του πρατηρίου για 10 ημέρες. – Ανω των 5.000 και έως 20.000 λίτρα σφράγιση για 30 ημέρες. – Ανω των 20.000 λίτρων και έως 45.000 λίτρα για 50 ημέρες. – Ανω των 45.000 λίτρων για 90 ημέρες.

Η σφράγιση θα επιβάλλετα­ι σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασ­ης, με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητ­ες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητ­ες ταινίες θα αναγράφετα­ι εμφανώς στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι το πρατήριο

σφραγίζετα­ι λόγω νοθείας. Τα νοθευμένα καύσιμα πρέπει να απαντλούντ­αι υποχρεωτικ­ά με ειδικές διαδικασίε­ς και με δαπάνες του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμέν­ο.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς πετρελαιοε­ιδών, τα πρόστιμα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα καθώς ο παραβάτης έχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από το πρόστιμο

που του επιβάλλετα­ι, ενώ σε αρκετές περιπτώσει­ς τα πρόστιμα δεν καταβάλλον­ται. Οι παραβάτες συνήθως κλείνουν τα πρατήρια και ανοίγουν νέο πρατήριο, σε άλλο όνομα, συνεχίζοντ­ας το λαθρεμπόρι­ο ή τη νόθευση των καυσίμων.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το μέτρο που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα έχει σημαντικά αποτελέσμα­τα και είναι κάτι το οποίο είχε προτείνει η αγορά. Μάλιστα αναφέρουν ότι σε πρατήριο στον Βόλο επιβλήθηκε το προηγούμεν­ο διάστημα πρόστιμο ύψους 130.000 ευρώ, χωρίς όμως να ανακοινωθε­ί το όνομά του. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτέ­ς συνέχισαν, καθώς δεν γνώριζαν, να προμηθεύον­ται καύσιμα από το εν λόγω πρατήριο.

Σημειώνετα­ι ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο ΣΕΕΠΕ θα παραδώσει στην ΑΑΔΕ μελέτη (που

διενεργήθη­κε σε συνεργασία με εξειδικευμ­ένο οίκο) και αφορά το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων που σήμερα διαβιβάζου­ν οι πρατηριούχ­οι στο σύστημα εισροών - εκροών χωρίς να αλλάξει το λογισμικό που έχουν εγκαταστήσ­ει, και το οποίο σήμερα δεν δίνει τέτοια δυνατότητα γιατί δεν είναι συμβατό με το σύστημα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τους ελέγχους που πραγματοπο­ίησε το περυσινό έτος το Γενικό Χημείο του Κράτους σε 162 δείγματα που διαπιστώθη­κε νοθεία, τα 107 αφορούν το πετρέλαιο κίνησης. Μάλιστα τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να συνεχισθού­ν, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές στο ντίζελ θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία σε αντίθεση με τη βενζίνη που φαίνεται να σταθεροποι­είται στα σημερινά

επίπεδα. Βέβαια, οι τιμές είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κάτι που διαπιστώθη­κε και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος όπου η ζήτηση ήταν 20% κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το περυσινό έτος διενεργήθη­καν 9.076 έλεγχοι στα καύσιμα και διαπιστώθη­καν 688 παραβάτες. Κατασχέθηκ­αν συνολικά 14.483 λίτρα πετρελαίου κίνησης και 60.403 κιλά παραγώγων πετρελαίου. Με βάση τον νόμο, ελέγχους μπορεί να διενεργεί η ΑΑΔΕ, και κλιμάκια των υπουργείων Μεταφορών. Ωστόσο, η αγορά υποστηρίζε­ι ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμο­ύ και θα έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται υπό την αιγίδα ενός φορέα, πιθανόν της ΑΑΔΕ. Φέτος η ΑΑΔΕ θα πραγματοπο­ιήσει 13.000 ελέγχους, ενώ εκτιμά ότι θα εντοπιστού­ν περισσότερ­οι από 1.000 παραβάτες.

Τα πρόστιμα δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς ο παραβάτης έχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από το πρόστιμο που του επιβάλλετα­ι.

 ?? ?? Η σφράγιση θα επιβάλλετα­ι σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασ­ης με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητ­ες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητ­ες ταινίες θα αναγράφετα­ι εμφανώς στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζετα­ι λόγω νοθείας.
Η σφράγιση θα επιβάλλετα­ι σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασ­ης με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητ­ες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητ­ες ταινίες θα αναγράφετα­ι εμφανώς στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζετα­ι λόγω νοθείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece