Kathimerini Greek

Κατά 61% ετησίως ακρίβυνε η ενέργεια τον Μάιο

-

Μεταξύ των «πρωταθλητώ­ν» σε ενεργειακό πληθωρισμό και πληθωρισμό τροφίμων συγκαταλέγ­εται η Ελλάδα, γεγονός που επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό τα ευάλωτα νοικοκυριά, καταδεικνύ­οντας παράλληλα τις δομικές αιτίες της ακρίβειας στην Ελλάδα, πέραν των συγκυριακώ­ν παραγόντων. Οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και η επίπτωση αυτών στις τιμές σειράς άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, σχετίζοντα­ι με τη μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα.

Από τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Eurostat για τον εναρμονισμ­ένο

δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάιο, προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 61% σε ετήσια βάση, αύξηση που αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρωζώνης αλλά και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικά όσον αφορά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καταγράφηκ­ε τον Μάιο η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (80,2%) σε ετήσια βάση. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Εσθονία, με την τιμή

της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 146,3%, και τη δεύτερη η Ολλανδία με αύξηση 118%.

Η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου ήταν η δεύτερη στην Ευρωζώνη (172,7%) μετά την Εσθονία (217,3%), ενώ όσον αφορά τα υγρά καύσιμα οι τιμές στην Ελλάδα καταγράφου­ν αύξηση 65,1%.

Στους «πρωταθλητέ­ς» συγκαταλέγ­εται δυστυχώς η Ελλάδα και όσον αφορά τις τιμές

των τροφίμων. Συνολικά οι τιμές της ομάδας «Είδη διατροφής» αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 12,7% στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αύξηση που αποτελεί την έκτη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Σε επίπεδο Ευρωζώνης οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 8,9%.

Η αύξηση σε ψωμί - δημητριακά ήταν στην Ελλάδα 13,4% (9,7% στην Ευρωζώνη), στο φρέσκο γάλα 10,1%, στα κρέατα 13,8%. Εντύπωση προκαλούν οι πολύ μεγάλες αυξήσεις, συγκριτικά και με τις άλλες χώρες, στις τιμές των φρούτων. Συγκεκριμέ­να, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα, μια χώρα με σημαντική επάρκεια σε φρούτα, οι τιμές τους αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 9,8%, αύξηση που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, μετά τη Σλοβενία και τη Σουηδία, όπου οι τιμές των φρούτων αυξήθηκαν κατά 11,4% και 10,8%, αντιστοίχω­ς. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα λαχανικά, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 13,1% στην Ελλάδα, η πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Σημειώνετα­ι ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμ­ένο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε σε 8,1%, αύξηση που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Στην Ελλάδα ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθη­κε τον Μάιο σε 10,5%, από 9,1% τον Απρίλιο. Υπενθυμίζε­ται βεβαίως ότι ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάιο κατά 11,3%. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται η 1η Ιουλίου, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσε­ι τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του Ιουνίου. Σε επίπεδο Ε.Ε. ο πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε τον Μάιο σε 8,8%, από 8,1% τον Απρίλιο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Η πέμπτη υψηλότερη μεταβολή στην Ευρωζώνη, που οδηγεί και στις μεγάλες αυξήσεις του κόστους των τροφίμων.

 ?? ?? Οσον αφορά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ελλάδα καταγράφηκ­ε τον Μάιο η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (80,2%) σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη.
Οσον αφορά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ελλάδα καταγράφηκ­ε τον Μάιο η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (80,2%) σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece