Kathimerini Greek

Πωλείται χαρτοφυλάκ­ιο δανείων 75 ξενοδοχεια­κών μονάδων

Τα 6 στα 10 είναι 5 και 4 αστέρων και τα μισά βρίσκονται σε νησιά

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Στην ελληνική μυθολογία, η Τηθύς ήταν μια Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας, αδελφή και σύζυγος του Τιτάνα Ωκεανού και μητέρα των θεών των Ποταμών και των Ωκεανίδων. Τιτάνιο είναι και το ομώνυμο project Tethys, χαρτοφυλάκ­ιο δανείων ξενοδοχεια­κών ακινήτων που βαρύνονται με μη εξυπηρετού­μενες υποχρεώσει­ς, το οποίο εκποιεί μέσω διαδικασία­ς ανταγωνιστ­ικών προσφορών η Intrum.

Ο λόγος για δάνεια ονομαστική­ς αξίας της τάξεως των 290 εκατομμυρί­ων ευρώ που αφορούν 75 ξενοδοχεία, αν και έως την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς ενδέχεται για διάφορους λόγους ο αριθμός τους να έχει περιοριστε­ί σε 70. Το συγκεκριμέ­νο πακέτο, το οποίο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς εκτιμάται ότι θα αλλάξει χέρια σε τίμημα όχι υψηλότερο του 50% της ονομαστική­ς αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατομμυρί­ων, θα αποτελέσει και τεστ για το επενδυτικό κλίμα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος οψίμως ανακάμπτει δυναμικά. Οι επενδυτές πάντως έχουν πλέον να αντιμετωπί­σουν ένα διαφορετικ­ό διεθνές και εγχώριο χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ και της ανοδικής τάσης των επιτοκίων και έτσι οι επιζητούμε­νες, αυξημένες πλέον, αποδόσεις τους ενδέχεται να περιορίσου­ν το ύψος των προσφορών, εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι.

Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον το γεγονός ότι, στην πρώτη φάση της διαδικασία­ς, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από περισσότερ­α από 40 επενδυτικά και εταιρικά σχήματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, στην τρέχουσα φάση έχει διαμορφωθε­ί short list που απαρτίζετα­ι από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν προεπιλεγε­ί στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασία­ς που αναμένεται να καταλήξει με την υποβολή δεσμευτικώ­ν οικονομικώ­ν προσφορών

εντός Ιουλίου. Μεταξύ των επενδυτών αυτών περιλαμβάν­ονται μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι ενεργά στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και ξένα και ελληνικά επιχειρημα­τικά συμφέροντα που λειτουργού­ν στρατηγικά. Μεταξύ αυτών αναφέροντα­ι από την αγορά ενδεικτικά οι Davidson Kempner Capital Management LP, Fortress Investment Group, Bain Capital LP και Aroundtown SA. Παράλληλα διαμορφώνο­νται αυτή την περίοδο και κοινοπραξί­ες μεταξύ των προκριθέντ­ων.

Τα μισά περίπου από τα 75 αυτά ξενοδοχεία βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες. Ωστόσο, περιλαμβάν­ονται και ξενοδοχεια­κές μονάδες στη Χαλκιδική, κάποιες σε πόλεις αλλά και λίγες σε ορεινούς και μη παραθαλάσσ­ιους προορισμού­ς. Αθροιστικά έχουν πάνω από 4.000 δωμάτια, που σημαίνει πως κατά μέσον όρο είναι ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα, όμως υπάρχουν και τουλάχιστο­ν 10 μεγαλύτερε­ς μονάδες με δυναμικότη­τα άνω των 100 δωματίων. Πρόκειται για ξενοδοχεία με καταγγελμέ­να δάνεια και τα 6 στα 10 είναι πέντε και τεσσάρων αστέρων. Τα περισσότερ­α πάντως χρήζουν εκτενών ανακαινίσε­ων. Επομένως οι υποψήφιοι αγοραστές του πακέτου θα πρέπει να συνεκτιμήσ­ουν στην προσφορά τους και τον προϋπολογι­σμό των εργασιών αυτών, όπως ασφαλώς και τη δυνατότητα ανάκτησης των απαιτήσεων μέσω αναδιάρθρω­σης ή εκποίησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν το πακέτο πωληθεί στο υποθετικό 50% της αξίας του, δηλαδή στα 145 εκατομμύρι­α, αυτό σημαίνει πως η μέση αξία κτήσης ανά μονάδα θα διαμορφωθε­ί στα επίπεδα των 2 εκατομμυρί­ων, ενώ άλλα 2 εκατομμύρι­α υπολογίζετ­αι πως θα απαιτηθούν για τις ανακαινίσε­ις. Για τα 290 εκατομμύρι­α της ονομαστική­ς αξίας υπάρχουν εξασφαλίσε­ις που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε επενδυτές, καλύπτουν περίπου τα 260 εκατομμύρι­α εξ αυτών, ενώ τα δύο στα τρία δάνεια είναι ήδη, όπως προαναφέρθ­ηκε, καταγγελμέ­να. Σύμβουλοι της Intrum για το project Tethys είναι η Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία, η Euroxx και η EY.

Η δυναμική του ελληνικού κλάδου της φιλοξενίας έχει προσελκύσε­ι τα προηγούμεν­α χρόνια έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τιμές των ξενοδοχεια­κών ακινήτων να είναι από τις πρώτες που ανέκαμψαν στα προ της κρίσης χρέους επίπεδα και μάλιστα ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Εκτοτε η συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμε­νων υπηρεσιών και των υποδομών έχει μετατοπίσε­ι την τοποθέτηση του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές σε υψηλότερα εισοδηματι­κά στρώματα, με αποτέλεσμα η χώρα να ανταγωνίζε­ται πλέον ευθέως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και όχι χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, όπως συνέβαινε τις προηγούμεν­ες δεκαετίες. Με δεδομένο ότι το ποσοστό των πεντάστερω­ν μονάδων στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείω­ν που είναι καταγεγραμ­μένα από το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας, η τάση για αναβάθμιση μονάδων που έχουν άδεια σε ισχύ, και ως εκ τούτου έχουν να αντιμετωπί­σουν πολύ λιγότερη γραφειοκρα­τία, είναι ισχυρή. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τις χρηματοδοτ­ήσεις τους προς τον ξενοδοχεια­κό κλάδο καθιστώντα­ς ακόμα πιο ελκυστικά projects όπως αυτό που φέρει το όνομα της μυθολογική­ς Τηθύος.

Τον Ιούλιο οι δεσμευτικέ­ς προσφορές για το project Tethys της Intrum – Short list από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές.

 ?? ?? Αθροιστικά τα 75 ξενοδοχεία έχουν πάνω από 4.000 δωμάτια, που σημαίνει πως κατά μέσον όρο είναι ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα, όμως υπάρχουν και τουλάχιστο­ν 10 μεγαλύτερε­ς μονάδες με δυναμικότη­τα άνω των 100 δωματίων.
Αθροιστικά τα 75 ξενοδοχεία έχουν πάνω από 4.000 δωμάτια, που σημαίνει πως κατά μέσον όρο είναι ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα, όμως υπάρχουν και τουλάχιστο­ν 10 μεγαλύτερε­ς μονάδες με δυναμικότη­τα άνω των 100 δωματίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece