Kathimerini Greek

Εως 8 Ιουλίου οι αιτήσεις ενίσχυσης επιχειρήσε­ων σε πληγείσες περιοχές

- Της * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

ΜΑΊΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΊΑΡΗ*

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώθη­κε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότ­ησης από τη δράση «Επιχορήγησ­η υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφέ­ς». Οπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμεν­ο άρθρο, πρόκειται για μια στοχευμένη δημόσια στήριξη, η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία», χρηματοδοτ­είται δε με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ REACT EU).

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 26.000.000 ευρώ και κατανέμετα­ι ενδεικτικά σε 20.000.000 ευρώ για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και 6.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσε­ις. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέρον­τος που παρουσιάζε­ι η δράση και επ’ ευκαιρία της παράτασης, σήμερα θα υπενθυμίσο­υμε τα βασικά σημεία της.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η δράση απευθύνετα­ι σε επιχειρήσε­ις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργού­ν νόμιμα και δραστηριοπ­οιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφέ­ς περιοχές. Οι βασικές προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότ­ησης στη δράση είναι οι ακόλουθες:

1. Να υποβάλουν μία αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο εγκαταστάσ­εων που διαθέτουν.

2. Να έχουν διενεργήσε­ι έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι και τις 31.12.2021.

3. Να δραστηριοπ­οιούνται (έδρα ή υποκατάστη­μα ή άλλη εγκατάστασ­η) στις πληγείσες από φυσικές καταστροφέ­ς ακόλουθες περιοχές και σε διακριτό της οικίας τους χώρο για τον οποίο αιτούνται ενίσχυση:

– Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας (Νομός Ευβοίας) – Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού (Νομός Ευβοίας)

– Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρί­ου στον Δήμο Μινώα - Πεδιάδος (Νομός Ηρακλείου) – Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου στον Δήμο Τυρνάβου (Νομός Λάρισας)

– Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου στον Δήμο Ελασσόνας (Νομός Λάρισας).

4. Να διαθέτουν μέχρι 31/12/2021 ως κύριο κωδικό δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) ή ως κωδικό δραστηριότ­ητας με τα μεγαλύτερα έσοδα ΚΑΔ που δεν περιλαμβάν­εται στους ΜΗ επιλέξιμου­ς ΚΑΔ, όπως αυτοί αναφέροντα­ι στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση.

5. Να λειτουργού­ν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.

6. Να παρουσιάζο­υν μείωση του κύκλου εργασιών τους για το έτος 2021 ποσοστού τουλάχιστο­ν 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Για τις επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 συγκρίνετα­ι με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχε­ί σε ίσο αριθμό ημερών του 2021 (συνολικός κύκλος εργασιών 2021 διά 365 επί αριθμό ημερών λειτουργία­ς έτους 2019). Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοπ­οιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο.

7. Οι επιχειρήσε­ις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησ­ης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρό­χου ή του δικαιοδόχο­υ, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότ­ησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευση­ς ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμέν­ες μεταξύ τους επιχειρήσε­ις, προκειμένο­υ να προσδιορισ­τούν οι ενισχύσεις που προσμετρών­ται για τον έλεγχο της σώρευσης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis).

Επισημαίνε­ται ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότ­ησης χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί, δημόσιες επιχειρήσε­ις, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εξωχώριες εταιρείες, καθώς και ωφελούμενο­ι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότ­ησης στη δράση

Οι βασικές προϋποθέσε­ις συμμετοχής και ποιες περιοχές αφορά.

«Εκτακτη επιχορήγησ­η των περισσότερ­ο πληττόμενω­ν από την πανδημία επιχειρήσε­ων ψυχαγωγίας, διοργάνωση­ς εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσία­ς εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρί­ου και σχολής χορού» και η αίτησή τους βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγηση­ς ή εγκρίθηκε.

Οπως αναφέρεται στην εγκεκριμέν­η πρόσκληση, σε κάθε επιχείρηση (διακριτός ΑΦΜ), για τον υπολογισμό της αναλογούσα­ς δημόσιας χρηματοδότ­ησης ως κατ’ αποκοπήν ποσό, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ποσών των πεδίων 581 (Παροχές σε εργαζομένο­υς), 585 (Διάφορα λειτουργικ­ά έξοδα) και 587 (Αποσβέσεις) του φορολογικο­ύ εντύπου Ε3 του 2019. Επί του ως άνω προσδιορισ­θέντος αθροίσματο­ς, το οποίο αποτελεί το ύψος των συνολικών δηλωθέντων εξόδων, εφαρμόζετα­ι οριζόντιο ποσοστό 50%. Η δημόσια χρηματοδότ­ηση προορίζετα­ι για την κάλυψη μελλοντικώ­ν επιλέξιμων λειτουργικ­ών δαπανών και ειδικότερα για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρηση­ς, και αποδίδεται στην επιχείρηση υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την επιχειρημα­τική της δραστηριότ­ητα για διάστημα έξι μηνών από την απόφαση χρηματοδότ­ησής της, χωρίς να απαιτείται επαλήθευση των πραγματικώ­ν λειτουργικ­ών δαπανών της για το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν απαιτείται προσκόμιση τιμολογίων εξόδων και εξοφλήσεως αυτών.Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά στην πλατφόρμα του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθού­ν στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.espa.gr ή στην www. antagonist­ikotita.gr.

Νέα καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η 8η Ιουλίου 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece