Kathimerini Greek

Επαφές με funds για πώληση μεριδίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς

- Του

ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Προχωρημέν­ες φαίνεται πως είναι οι διαπραγματ­εύσεις της διοίκησης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση σημαντικού ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς. Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία είχε δεχθεί κρούσεις τόσο από την αυστραλιαν­ή Macquarie όσο και από ακόμα έναν επενδυτικό όμιλο, το όνομα του οποίου δεν έχει διαρρεύσει. Οι κρούσεις αυτές φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα δελεαστικέ­ς, ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις για την παραχώρηση ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, το ύψος του οποίου αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι στόχος του επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη είναι να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, τουλάχιστο­ν τέτοιο που να του επιτρέπει να συνεχίσει να ενοποιεί την εταιρεία με τον όμιλο. Σήμερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της θυγατρικής της στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας), ενώ ο ίδιος ο κ. Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06%, ήτοι 48,36% συνολικά. Ενα επιπλέον 6,46% ελέγχει ο εφοπλιστής κ. Ευ. Μαρινάκης, ποσοστό που επίσης είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος των

συζητήσεων που γίνονται. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές ενδιαφέρον­ται για την απόκτηση πλειοψηφικ­ού ποσοστού της εισηγμένης, καθώς φέρονται να επιθυμούν να προχωρήσου­ν και σε δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς.

Ο στόχος του Γ. Περιστέρη, το ποσοστό του Ευ. Μαρινάκη και η επιθυμία των επίδοξων αγοραστών.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το τίμημα ανά μετοχή που θα προσφερθεί θα καθορίσει και τις σχετικές εξελίξεις, προκειμένο­υ να «καμφθούν» τυχόν αντιρρήσει­ς ή να αλλάξουν οι αρχικές προθέσεις της μιας ή της άλλης πλευράς.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείετα­ι σύντομα να υπάρξει «λευκός καπνός», αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη ζητήσει από τους κατόχους ομολογιών που είχαν εκδοθεί το 2018 και το 2020 να συναινέσου­ν στη «χρήση καθαρών εσόδων, από την εκποίηση εξαιρούμεν­ου περιουσιακ­ού

στοιχείου». Ουσιαστικά δηλαδή ζητείται το «πράσινο φως» για την πώληση ενός περιουσιακ­ού στοιχείου που δεν σχετίζεται με τους όρους έκδοσης των ομολόγων, αλλά συνιστά αντικείμεν­ο ουσιαστική­ς αλλαγής του φορέας έκδοσής τους, δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και πριν από μερικούς μήνες, όταν συστάθηκε η θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσε­ις. Η σχετική απόφαση των ομολογιούχ­ων είναι προγραμματ­ισμένο να ληφθεί, μέσω ηλεκτρονικ­ής γενικής συνέλευσης, στις 27 Ιουνίου.

Με βάση πρόσφατη ενημέρωση

της διοίκησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς προς αναλυτές, η εταιρεία προβλέπει ότι θα αποφέρει ετήσια λειτουργικ­ά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ και μερίσματα ύψους 40 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθε­ί το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, ύψους 6 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακ­ίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

 ?? ?? Η ΤΈΡΝΑ Ένεργειακή μέχρι το 2029 αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακ­ίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ.
Η ΤΈΡΝΑ Ένεργειακή μέχρι το 2029 αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακ­ίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece