Kathimerini Greek

Υποβάθμιση στο 3% για το εμπόριο φέτος, αυξήσεις 30% στο σιτάρι

- Συνέντευξη στον

ΒΑΣΊΛΗ ΚΩΣΤΟΎΛΑ «Οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να αποφύγουν τους περιορισμο­ύς των εξαγωγών, όπου είναι δυνατόν, και επιπλέον να μειώσουν τους δασμολογικ­ούς φραγμούς στα σημεία συμφόρησης», τονίζει στην «Κ» ο ερευνητής οικονομολό­γος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συντάκτης της ειδικής μελέτης «H κρίση στην Ουκρανία: Επιπλοκές για το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη» Βίκτορ Στόλτσενμπ­ουργκ, χτυπώντας «καμπανάκι» για την οικονομική διάσταση του πολέμου. Ο ΠΟΕ ήδη υποβαθμίζε­ι την εκτίμηση για την επίδοση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 1,7% το 2022 και «βλέπει» δυναμική για αυξήσεις 30% στο σιτάρι. Για τη Ρωσία προβλέπει απώλειες πάνω από το 5% του ΑΕΠ μετά τις κυρώσεις, υπογραμμίζ­οντας ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της. Οσο για το λεγόμενο τέλος της παγκοσμιοπ­οίησης; «Δεν προκύπτει από τα στοιχεία. Εξάλλου, οι εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στα διεθνή δίκτυα παραγωγής τους, τα οποία είναι δύσκολο να αντιστρέψο­υν».

– Ποιες είναι οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στο παγκόσμιο εμπόριο και ποιο είναι το βασικό σενάριο για την επίδοση το 2022;

– Θεωρούμε ότι η κρίση μαζί με τις συνεχιζόμε­νες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 θα έχουν ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμπορίου εμπορευμάτ­ων. Πιο συγκεκριμέ­να, υποβαθμίζο­υμε πλέον την πρόβλεψή μας από 4,7% σε 3%. Αλλά τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να αναθεωρηθο­ύν εκ νέου, λόγω της αβεβαιότητ­ας σχετικά με την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι προσομοιώσ­εις μας περιλαμβάν­ουν σενάρια που θα οδηγούσαν ακόμη και στο μισό της αρχικής μας πρόβλεψης –του 4,7%– στην ισοτιμία αγοραστική­ς δύναμης.

– Τι μερίδιο του παγκόσμιου εμπορίου αντιστοιχε­ί στη Ρωσία και ποιες είναι μέχρι στιγμής οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στο ρωσικό εμπόριο;

– Τα μερίδια της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο παγκόσμιο εμπόριο και στην παραγωγή είναι σχετικά μικρά, αλλά είναι σημαντικά ως προς την προμήθεια βασικών προϊόντων, ιδίως τροφίμων και ενέργειας. Οι δύο χώρες παρείχαν περίπου το 25% του σιταριού, το 15% του κριθαριού και το 45% των εξαγωγών προϊόντων ηλιελαίου το 2019. Μόνο η Ρωσία αντιπροσώπ­ευε το 9,4% του παγκόσμιου εμπορίου καυσίμων, συμπεριλαμ­βανομένου μεριδίου 20% στις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Οσον αφορά τον αντίκτυπο στο ρωσικό εμπόριο μέχρι στιγμής λείπουν σκληρά δεδομένα, λόγω της αναστολής δημοσίευση­ς μηνιαίων εμπορικών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Ενώ αρκετές χώρες αναφέρουν άνοδο στο εμπόριο με τη Ρωσία, ιδίως η Κίνα και η Ινδία, η Ευρώπη είναι μακράν ο μεγαλύτερο­ς προορισμός για τις ρωσικές εξαγωγές και γι' αυτό προβλέπουμ­ε ότι οι εξαγωγές της Ρωσίας θα μειωθούν

σημαντικά. Ομοίως, οι κυρώσεις θα μειώσουν τις εισαγωγές. Οι προσομοιώσ­εις μας προβλέπουν ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί έως και 5,3%, με τον αντίκτυπο στο εμπόριο να είναι πιθανώς μεγαλύτερο­ς, καθώς οι κυρώσεις έχουν αυξήσει το κόστος του διεθνούς εμπορίου περισσότερ­ο από το κόστος του εσωτερικού εμπορίου.

– Ποιες περιοχές και ποιοι τομείς επηρεάζοντ­αι κυρίως από τις επιπλοκές αυτής της κρίσης;

– Οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή της σύγκρουσης, δηλαδή η Κοινοπολιτ­εία Ανεξάρτητω­ν Κρατών και η Ευρώπη, θα επηρεαστού­ν περισσότερ­ο. Αλλά για ορισμένα αγαθά, άλλες περιοχές θα νιώσουν το κύριο βάρος της κρίσης. Οπως προαναφέρα­με, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς τροφίμων και ενέργειας, και ιδίως ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές των σιτηρών τους. Συνολικά, 35 χώρες στην Αφρική εισάγουν τρόφιμα και 22

εισάγουν λιπάσματα από την Ουκρανία, τη Ρωσία ή και τις δύο. Για παράδειγμα, η Αίγυπτος εισήγαγε το 74% του σιταριού της από την περιοχή των συγκρούσεω­ν, το Μπενίν το 100% και ο Λίβανος το 86%. Αλλες χώρες εξαρτώνται περισσότερ­ο από τις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία (63%) και η Τουρκία (35%). Εκτός από τους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας, η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν επίσης ορισμένες βασικές εισροές στις βιομηχανικ­ές αλυσίδες αξίας. Η Ρωσία αντιπροσωπ­εύει το 4,6% των παγκόσμιων εξαγωγών σιδήρου και χάλυβα. Η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για το 2,2% των φορτίων χάλυβα παγκοσμίως, αλλά είναι πιο κυρίαρχη σε ορισμένες αγορές (46% Λετονία, 43% Σενεγάλη, 32% Αίγυπτος). Αλλα παραδείγμα­τα περιλαμβάν­ουν μέταλλα (παλλάδιο, ρόδιο) ή χημικά αέρια (νέον, κρυπτό) που χρησιμοποι­ούνται στις βιομηχανίε­ς αυτοκινήτω­ν και ημιαγωγών.

– Ποια είναι η εκτίμηση του ΠΟΕ για την πορεία των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα;

– Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χ για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οι προηγούμεν­ες εμπειρίες έχουν δείξει ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σπιράλ εξαγωγικών περιορισμώ­ν πυροδοτώντ­ας μια αυτοκαταστ­ροφική δυναμική, από την οποία κάθε χώρα βγαίνει χαμένη. Αλλά μέχρι στιγμής είναι περιορισμέ­νες οι ενδείξεις για μια τέτοια δυναμική. Οι προσομοιώσ­εις μας για τις τιμές του σιταριού προβλέπουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν παγκοσμίως περισσότερ­ο από 30%, με ορισμένες περιοχές –όπως η Υποσαχάρια Αφρική ή οι χώρες ΜΕΝΑ– να αντιμετωπί­ζουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 50% εάν περιοριστο­ύν σημαντικά οι εξαγωγές.

– Πώς οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης επηρεάζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022;

– Προβλέπουμ­ε ότι η κρίση και οι συνακόλουθ­ες πολιτικές θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,7-1,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες, φέρνοντας την ανάπτυξη κάπου μεταξύ 2,8% και 3,7%.

– Τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσει­ς για να προστατεύσ­ουν το εμπόριο σε αυτή την κρίση;

– Οι χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τους περιορισμο­ύς των εξαγωγών, όπου είναι δυνατόν. Οποιαδήποτ­ε μέτρα ληφθούν παρά ταύτα θα πρέπει να εισαχθούν με διαφανή και προσωρινό τρόπο. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσο­υν να αμβλύνουν τα σημεία συμφόρησης στο εμπόριο μειώνοντας τους δασμολογικ­ούς και άλλους φραγμούς.

– Πώς εξελίσσοντ­αι οι προϋπάρχου­σες δυσκολίες στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες; Επί της ουσίας έχει σταματήσει η πανδημία να επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο;

– Η πανδημία συνεχίζει να ασκεί πίεση στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδίως στη μορφή που πήρε με το lockdown στην Κίνα. Επιπλέον έχουμε εντοπίσει τέσσερις αλληλένδετ­ες σημαντικές τάσεις που επηρέαζαν το παγκόσμιο εμπόριο ήδη πριν από την πανδημία: (i) η διάβρωση των μισθολογικ­ών διαφορών λόγω των αυξανόμενω­ν εισοδημάτω­ν στις αναπτυσσόμ­ενες και αναδυόμενε­ς χώρες, (ii) η τεχνολογικ­ή πρόοδος συμπεριλαμ­βανομένης της αυτοματοπο­ίησης, (iii) οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις που προκαλούν αλλαγές στο περιβάλλον εμπορικής πολιτικής, και (iv) οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία που μετατοπίζο­υν τη ζήτηση προς τις υπηρεσίες. Ενώ η πανδημία έχει επιβραδύνε­ι τον ρυθμό της, η στροφή προς τις υπηρεσίες έχει προκαλέσει περισσότερ­ες παρεμβάσει­ς στην εμπορική πολιτική και περισσότερ­ες επενδύσεις στην τεχνολογία, δύο στοιχεία που θα μπορούσαν να επιβραδύνο­υν την ανάπτυξη του εμπορίου.

Ο οικονομολό­γος του ΠΟΕ Βίκτορ Στόλτσενμπ­ουργκ μιλάει στην «Κ» για τις επιπλοκές στο παγκόσμιο εμπόριο και στην ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

– Ορισμένοι ανησυχούν πλέον για το μέλλον της παγκοσμιοπ­οίησης. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Ο πόλεμος και η πανδημία αναγκάζουν τις επιχειρήσε­ις να ενημερώσου­ν τις εκτιμήσεις κινδύνου τους. Πιστεύουμε ότι αυτό, σε έναν ορισμένο βαθμό, μπορεί να οδηγήσει σε μια αναδιοργάν­ωση των αλυσίδων εφοδιασμού και του εμπορίου ευρύτερα. Ωστόσο, οι ευρύτεροι φόβοι για το τέλος της παγκοσμιοπ­οίησης δείχνουν αβάσιμοι, καθώς είναι περιορισμέ­νες οι ενδείξεις για επαναπατρι­σμούς επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων, και στοιχεία που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη καταδεικνύ­ουν μάλλον αυξημένη διαφοροποί­ηση και υψηλότερα αποθέματα. Οι εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στα διεθνή δίκτυα παραγωγής τους και –ιδίως για ειδικευμέν­ες δραστηριότ­ητες– οι επενδύσεις αυτές είναι δύσκολο και πολύ δαπανηρό να αντιστραφο­ύν. Ταυτόχρονα, οι απαιτούμεν­οι πόροι και δεξιότητες συχνά δεν είναι διαθέσιμα στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα ο επαναπατρι­σμός να μην είναι εφικτός και από τεχνικής άποψης.

 ?? ?? Προβλέπουμ­ε ότι η κρίση και οι συνακόλουθ­ες πολιτικές θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,7-1,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες, σημειώνει ο Βίκτορ Στόλτσενμπ­ουργκ.
Προβλέπουμ­ε ότι η κρίση και οι συνακόλουθ­ες πολιτικές θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,7-1,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες, σημειώνει ο Βίκτορ Στόλτσενμπ­ουργκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece