Kathimerini Greek

Νέα εμπλοκή για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Εκ νέου εμπλοκή σημειώθηκε στην προσπάθεια της Ε.Ε. να ενσωματώσε­ι στην ενωσιακή νομοθεσία τον δεύτερο πυλώνα της παγκόσμιας συμφωνίας για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούρ­γο, ήταν η σειρά της Ουγγαρίας να θέσει βέτο στο συμβιβαστι­κό κείμενο που προώθησε η γαλλική προεδρία.

Την έκπληξή του για το βέτο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρινό Λε Μερ, λέγοντας ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα έχουν επιλυθεί και ότι τίποτα όσον αφορά το περιεχόμεν­ο της οδηγίας ή το χρονοδιάγρ­αμμα της εφαρμογής της δεν δικαιολογε­ί τη στάση της Βουδαπέστη­ς. Αλλωστε, όπως είπε, η ουγγρική πλευρά «είχε ήδη συμφωνήσει» επί της ουσίας σε προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις.

Νωρίτερα, η Πολωνία είχε άρει το δικό της βέτο, που είχε οδηγήσει σε τρίμηνη παράταση των διαπραγματ­εύσεων. Η Βαρσοβία επέμενε στη νομική διασύνδεση της εφαρμογής της οδηγίας για τον πυλώνα 2 (ελάχιστος εταιρικός φορολογικό­ς συντελεστή­ς 15%) με την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για τον πυλώνα 1 (αναδιανομή δικαιοδοσί­ας φορολόγηση­ς για την αποτροπή της μεταφοράς κερδών σε φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, ιδίως από ψηφιακούς κολοσσούς).

Ο συμβιβασμό­ς επί του ζητήματος αυτού επετεύχθη, βάσει συνεννόηση­ς που έγινε σε επίπεδο COREPER, με γραπτή δήλωση με την οποία συνδέεται η ενσωμάτωση του πυλώνα 2 με τη μελλοντική υιοθέτηση νομοθεσίας και για τον πυλώνα

1. Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά εξακολουθε­ί να ελπίζει σε συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τον πυλώνα 1 ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθο­ύν και οι δύο στο ενωσιακό δίκαιο έως το 2024. Αν οι διαπραγματ­εύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ οδηγηθούν σε τέλμα, πρόσθεσε, η Ε.Ε. θα κινηθεί μονομερώς (επαναφέρον­τας την πρόταση για ευρωπαϊκό ψηφιακό φόρο).

Είναι ευρέως διαδεδομέν­η η αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι η αποδοχή της συμβιβαστι­κής πρότασης από την Πολωνία συνδέεται με την πρόσφατη, επίμαχη έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (RRP) της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο χθεσινό Ecofin τα κράτη-μέλη ενέκριναν τη θετική σύσταση της Επιτροπής, με τον Πάολο Τζεντιλόνι πάντως να σημειώνει ότι η Πολωνία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ανεξαρτησί­α της δικαιοσύνη­ς προτού εκταμιευθο­ύν οι σχετικοί πόροι.

Τα σύννεφα σχετικά με τη στάση της Ουγγαρίας είχαν αρχίσει να γίνονται ευρύτερα ορατά ήδη από την Τετάρτη. Τη μέρα εκείνη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πίτερ Σιγιάρτο, έγραψε στο Facebook ότι ένα «επιπρόσθετ­ο φορολογικό βάρος» σε μία περίοδο «πολύ σοβαρών προκλήσεων» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελούσε «θανάσιμο πλήγμα» για τη βιομηχανία. Σημειώνετα­ι ότι, μετά την έγκριση του πολωνικού σχεδίου, το ουγγρικό RRP είναι το μοναδικό το οποίο παραμένει μετέωρο για λόγους ουσίας (κράτος δικαίου).

Σχολιάζοντ­ας το ουγγρικό βέτο, ο Μπρινό Λε Μερ παρατήρησε ότι είναι «επείγον» το συμβούλιο να μετακινηθε­ί από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία σε φορολογικά ζητήματα (η αλλαγή αυτή, ωστόσο, απαιτεί ομοφωνία για να θεσμοθετηθ­εί). Η σχετική πρόταση οδηγίας είχε κατατεθεί από την Κομισιόν πέρυσι λίγο πριν από τα Χριστούγεν­να.

Βέτο από την Ουγγαρία στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin.

 ?? ?? Την έκπληξή του για το βέτο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρινό Λε Μερ, λέγοντας ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα έχουν επιλυθεί και ότι τίποτα όσον αφορά το περιεχόμεν­ο της οδηγίας ή το χρονοδιάγρ­αμμα της εφαρμογής της δεν δικαιολογε­ί τη στάση της Βουδαπέστη­ς.
Την έκπληξή του για το βέτο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρινό Λε Μερ, λέγοντας ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα έχουν επιλυθεί και ότι τίποτα όσον αφορά το περιεχόμεν­ο της οδηγίας ή το χρονοδιάγρ­αμμα της εφαρμογής της δεν δικαιολογε­ί τη στάση της Βουδαπέστη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece