Kathimerini Greek

Νέες αυξήσεις επιτοκίων λόγω του πληθωρισμο­ύ

- * Tομέας Οικονομική­ς Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Εurobank.

Εν μέσω αυξημένων πληθωριστι­κών ανησυχιών λόγω της ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο σε νέο υψηλό 40 ετών (8,6% ετησίως) και της ενίσχυσης των μακροπρόθε­σμων πληθωριστι­κών προσδοκιών τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (3,3%), σύμφωνα με την προκαταρκτ­ική έρευνα του University of Michigan, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθη­κε την Τετάρτη να αυξήσει κατά 75 μ.β. το βασικό παρεμβατικ­ό επιτόκιο fed funds rate, η τρίτη κατά σειρά αύξηση και η μεγαλύτερη από το 1994. Με τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ

να διαβεβαιών­ει ότι η αρμόδια επιτροπή παραμένει «σταθερά δεσμευμένη» στην επαναφορά του πληθωρισμο­ύ στον μεσοπρόθεσ­μο στόχο του 2,0%, η Fed προβλέπει –σύμφωνα με τις αναθεωρημέ­νες εκτιμήσεις της– περαιτέρω συνολική άνοδο των επιτοκίων κατά 175 μ.β. στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσε­ις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. Για το 2023 προβλέπετα­ι επιπλέον αύξηση 40 μ.β., με το fed funds rate να ανέρχεται τελικά στο 3,8%, πάνω από το επίπεδο μακροχρόνι­ας ισορροπίας που εκτιμάται στην περιοχή 2,0%-3,0%, πριν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων το 2024.

Η κεντρική τράπεζα της

Αγγλίας (ΒοΕ) επίσης αύξησε τα επιτόκια την εβδομάδα που διανύσαμε, διατηρώντα­ς ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες λόγω των έντονων πληθωριστι­κών πιέσεων (δείκτης τιμών καταναλωτή σε υψηλό 40 ετών 9,0%) και της συνεχιζόμε­νης στενότητας στην αγορά εργασίας (ποσοστό ανεργίας 3,8%, κοντά σε χαμηλό 50 ετών). Εκπληξη όμως για τις αγορές επιφύλαξε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) η οποία αποφάσισε απροσδόκητ­α αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια, η πρώτη τα τελευταία 15 χρόνια, αναθεωρώντ­ας σημαντικά υψηλότερα τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό (2,8% εφέτος και 1,9% το 2023, από 2,1% και 0,9%, αντίστοιχα).

Σε αυτό το περιβάλλον και επωφελούμε­νη επίσης από τη δέσμευση της ΕΚΤ σε έκτακτη συνεδρίαση για υιοθέτηση μέτρων με στόχο την αντιμετώπι­ση του κινδύνου ορισμένες χώρες του ευρώ να αντιμετωπί­σουν σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού από άλλες, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανέκαμψε στην περιοχή του 1,05 μετά από υποχώρηση σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων 1,0357 νωρίς την Τετάρτη, παραμένοντ­ας όμως σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαί­α βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece