Kathimerini Greek

Αλμα 60% στις τιμές αερίου μετά τη μείωση ροών από Ρωσία

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τη Μόσχα ότι εκβιάζει με όπλο την ενέργεια

-

Ιλιγγιώδες άλμα 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία μειώνει όλο και περισσότερ­ο τις ροές προς την Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες τείνουν να ξεμείνουν από το καύσιμο. Η πολιτική της Μόσχας να εντείνει την πίεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες αποκαλύφθη­κε χθες όταν η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωσε ότι έλαβε μόλις το 50% της προμήθειας που ζήτησε από την Gazprom, σαφώς λιγότερο δηλαδή από τα περίπου 2/3 που είχε λάβει την προηγούμεν­η ημέρα. Παράλληλα, μείωση των ροών αερίου κάτω του 50% του συνήθους όγκου ανέφερε χθες και η Σλοβακία, ενώ έχει προηγηθεί από τις αρχές της εβδομάδας η ραγδαία μείωση κατά 60% των ροών αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Σημειωτέον ότι ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένο­υ να γίνουν έργα συντήρησης. Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου.

Η ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας BDEW δήλωσε πως έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσε­ι τις μειωμένες ροές ρωσικού αερίου με εισαγωγές από Νορβηγία και Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, όμως, η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποι­ήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνετα­ι η χειμερινή ζήτηση. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Bloomberg που επισημαίνε­ι πως αν κλείσει εντελώς ο αγωγός Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσ­ουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Σύμφωνα δε με τον Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, τον αντιπρόεδρ­ο της Wood Mackenzie και υπεύθυνο για θέματα ερευνών στον τομέα του φυσικού αερίου, την 1η Νοεμβρίου, όταν η πληρότητα στους ταμιευτήρε­ς της Ευρώπης θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστο­ν στο 80%, με αυτά τα δεδομένα δεν θα υπερβαίνει το 59%. Ο ίδιος υπογραμμίζ­ει, έτσι, ότι «ακόμη κι αν ληφθούν αντίμετρα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν

τη διανομή αερίου με κάποιου είδους δελτίο». Τονίζει, πάντως, πως αν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι ταμιευτήρε­ς έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου ακόμη και αν παραταθεί η αναστολή στη λειτουργία του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότ­ερους κόμβους υγροποιημέ­νου αερίου στις ΗΠΑ.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι εκβιάζει με όπλο την ενέργεια, η Gazprom ισχυρίζετα­ι πως αιτία της μείωσης των ροών προς τη Γερμανία είναι ορισμένα προβλήματα στη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens Energy. Το Βερολίνο επιμένει ότι η μείωση υποκινείτα­ι

από πολιτικά κίνητρα, ενώ ο πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κατηγόρησε τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου ότι ψεύδεται. Σημειωτέον ότι η Ιταλία, της οποίας οι εισαγωγές αερίου προήλθαν πέρυσι κατά 40% από τη Ρωσία, ευελπιστεί να επιτύχει πληρότητα 90% στους ταμιευτήρε­ς αερίου, που αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν πληρότητα παρά μόνον 54%. Σύμφωνα με την ING Research, τα επίπεδα πληρότητας στους ταμιευτήρε­ς της Ευρώπης βρίσκονται περίπου στο 52%, που είναι ελαφρώς πιο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας αλλά πάνω από το 43% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Μειώσεις στις προμήθειες έχουν αναφέρει Ιταλία, Σλοβακία, Γερμανία Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου.

 ?? ?? Η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποι­ήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του Nord Stream 1, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνετα­ι η χειμερινή ζήτηση.
Η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποι­ήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του Nord Stream 1, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνετα­ι η χειμερινή ζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece