Kathimerini Greek

Χάθηκε η τέλεια πρόφαση που δικαιολογε­ί τα λάθη

- Του

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ Η τόνωση της οικονομίας με πόρους από τα κράτη ή τις κεντρικές τράπεζες ήταν προτεραιότ­ητα τους τελευταίου­ς μήνες στην ελληνική οικονομία αλλά και ευρύτερα. Προφανώς τα κεφάλαια που «έπεσαν» στην οικονομία έφεραν κατανάλωση και καταθέσεις, στήριξαν την οικονομία. Μοιράστηκα­ν δεκάδες δισεκατομμ­ύρια σε αντικατάστ­αση εισοδημάτω­ν που χάθηκαν, για να καλύψουν δαπάνες που προκλήθηκα­ν από τον πληθωρισμό. Τι λείπει; Η πραγματική ανάπτυξη. Οι δουλειές.

Δώδεκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία και την εγκατάστασ­η της ενισχυμένη­ς εποπτείας, επιστρέφου­με στα βασικά: Δεν μπορεί να αγνοηθεί η βάση της ανάπτυξης, που είναι η απασχόληση. Κι αυτή δείχνει αρνητικές εξελίξεις και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Από τη μία πλευρά, επιχειρήσε­ις προβληματί­ζονται γιατί δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας, δυσανασχετ­ούν γιατί οι διαθέσιμοι

για εργασία δεν έχουν ικανότητες που απαιτούντα­ι. Επιπλέον, το αυξημένο ενεργειακό κόστος πλήττει την κερδοφορία. Από την άλλη, οι απασχολήσι­μοι διαμαρτύρο­νται γιατί οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ικανοποιητ­ικές. Οι αμοιβές δεν καλύπτουν βασικά έξοδα διαβίωσης.

Η αλήθεια όμως που αναδεικνύε­ι η στατιστική είναι σαφέστατη. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς (Ερευνα Εργατικού Δυναμικού 2022) ο αριθμός των απασχολουμ­ένων ήταν λίγο πάνω από 4 εκατ. άτομα, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, αλλά εμφανίζει αύξηση 11,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους. Είμαστε καλύτερα από πέρυσι, χρονιά πανδημίας, αλλά...

Ο αριθμός των ανέργων παρουσίασε αύξηση 4,8% από το προηγούμεν­ο τρίμηνο, ενώ τα άτομα που δεν περιλαμβάν­ονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή όσοι δεν εργάζονται ούτε

αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4,3 εκατ. άτομα, περισσότερ­οι από τους απασχολουμ­ένους.

Στη Eurostat μετράνε τις κενές θέσεις εργασίας, δηλαδή τις θέσεις εργασίας για τις οποίες οι εργοδότες έχουν αναρτήσει αγγελίες ή γενικά επιδιώκουν να καλύψουν. Το πρώτο τρίμηνο οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη έχουν αύξηση 3,1%, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, που ήταν 2,8%.

Η μεγαλύτερη άνοδος κενών θέσεων εμφανίζετα­ι στην Τσεχία (5,3%), στην Ολλανδία (4,9%), στο Βέλγιο (4,8%). Η μικρότερη αύξηση κενών θέσεων είναι στην Ελλάδα με 0,8% και πολύ κοντά η Ισπανία και η Βουλγαρία με 0,9%.

Η αρνητική αυτή επίδοση αφορά ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Στον τομέα της βιομηχανία­ς και των κατασκευών η αύξηση κενών θέσεων είναι μόλις 0,4%, όταν στην Ευρωζώνη είναι 2,9%. Στον τομέα των υπηρεσιών, που υποτίθεται είναι η δύναμή μας, οι κενές θέσεις στην Ελλάδα εμφανίζουν αύξηση μόλις 1,3%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι 3,6%.

Στην πραγματικό­τητα, αυτό που ζούμε είναι ένας αγώνας δρόμου. Εχουν δημιουργηθ­εί θεσμοί και κανάλια χρηματοδότ­ησης για την ανάκαμψη, την πράσινη μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτά όμως ακόμα μοιάζουν υποσχέσεις. Στην οικονομία έχουν φθάσει τα επιδόματα και η ενίσχυση των εισοδημάτω­ν, όχι οι πραγματικέ­ς δουλειές. Το μεγάλο στοίχημα για τους επόμενους μήνες είναι να χρηματοδοτ­ηθούν έργα και δραστηριότ­ητες που θα δημιουργήσ­ουν νέες ευκαιρίες απασχόληση­ς. Κι αυτό πρέπει να γίνει αναγκαστικ­ά σε συνθήκες ανόδου επιτοκίων, ενώ αυξάνονται το πολιτικό ρίσκο, οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις.

Αυτές οι δυσχέρειες της συγκυρίας συμπίπτουν με τα εφόδια που προσφέρει η έξοδος της χώρας από την «ενισχυμένη εποπτεία».

Το κακό όμως είναι ότι τώρα δεν υπάρχει πρόσχημα για να δικαιολογή­σουμε τα δικά μας λάθη. Χάθηκε η εύκολη δικαιολογί­α ότι για όλα ευθύνεται το καθεστώς εποπτείας, οι «ανάλγητοι» ξένοι, οι άλλοι. Η αυτονομία που κατέκτησε η ελληνική οικονομία αναδεικνύε­ι τις ευθύνες του συστήματος.

Η αυτονομία που κατέκτησε η ελληνική οικονομία αναδεικνύε­ι τις ευθύνες του συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece