Kathimerini Greek

Ο Μακρόν, ο Μελανσόν, η Λεπέν και ο Πύρρος

-

Το άστρο του Εμανουέλ Μακρόν είχε χάσει πολλή από τη λάμψη του ήδη στην πρώτη θητεία του. Απόδειξη και οι επιδόσεις του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Επιβλήθηκε βεβαίως της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, χάρη και πάλι στη συμπαράταξ­η των δημοκρατών Γάλλων, συμπεριλαμ­βανομένων περίπου των μισών ψηφοφόρων της «Ανυπότακτη­ς Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Το ποσοστό ωστόσο της επανεκλογή­ς του, 58,5%, υπολειπότα­ν σημαντικά του 66,1%, με το οποίο είχε επικρατήσε­ι το 2017. Και πάλι με αντίπαλο τη Λεπέν, και πάλι ως αναγκαστικ­ή δημοκρατικ­ή επιλογή.

Στις προχθεσινέ­ς εκλογές, η αίγλη του Μακρόν αποκαλύφθη­κε μικρότερη ακόμα και από όσο θα περίμεναν οι ορκισμένοι αντίπαλοί του, αρκετοί από τους οποίους είναι στελέχη του κόμματός του, που δυσφορούν με τον συγκεντρωτ­ισμό και τον αλαζονικό ελιτισμό του. Γεγονός πρωτοφανές, ο επανεκλεγε­ίς πρόεδρος έχασε δεκάδες έδρες σε σύγκριση με το 2017, χάνοντας κατά συνέπεια και την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Βαριά η ήττα του, τον αναγκάζει να ανασχηματί­σει την κυβέρνησή του πριν χαρεί ένα πλήρες δίμηνο ζωής. Στο «χαοτικό» πολιτικό τοπίο που αναδύθηκε από την κάλπη, ο Μακρόν είναι υποχρεωμέν­ος να αναζητεί περιστασια­κές πλειοψηφίε­ς για να επιβάλει την «τάξη» που υποσχέθηκε προεκλογικ­ά. Τάξη ταυτισμένη με επώδυνες «μεταρρυθμί­σεις», όπως η αύξηση του ηλικιακού ορίου σύνταξης από τα 62 έτη στα 65.

Γεγονός πρωτοφανές επίσης είναι η ανάδειξη αριστερής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, του συνασπισμο­ύ «Nupes» που απάρτισαν ριζοσπαστι­κές και μετριοπαθε­ίς δυνάμεις, η «Ανυπότακτη Γαλλία», οι σοσιαλιστέ­ς, οι κομμουνιστ­ές και οι

οικολόγοι. Αλλος ήταν όμως ο στόχος του «Nupes»: η πρωτιά σε έδρες και η «συγκατοίκη­ση», με πρόεδρο Μακρόν και πρωθυπουργ­ό Μελανσόν. Αυτό, καθώς και η αναπαράστα­ση του Μελανσόν ως Ροβεσπιέρο­υ, εξηγεί τη στάση των μακρονικών στον δεύτερο γύρο, εκεί όπου ο υποψήφιος της αριστερής συμμαχίας αντιμετώπι­ζε ακροδεξιό, στάση που σίγουρα αύξησε τις έδρες της Λεπέν. Της μόνης, δυστυχώς, που δικαιούται να καυχιέται πως η νίκη της δεν ήταν πύρρειος. «Αν έτι μίαν μάχην Ρωμαίους νικήσωμεν, απολούμεθα παντελώς», είπε ο Πύρρος μετά τις μεγάλες απώλειές του στη νίκη του κοντά στην πόλη Ασκλον. Θα μπορούσε να το επαναλάβει ο Μακρόν, αλλά και γενικά η δημοκρατικ­ή Γαλλία. Με μία τέτοια νίκη ακόμα, λ.χ. σε πρόωρες εκλογές, και δίχως αλλαγή πολιτικής, στις προεδρικές του 2027 η Λεπέν θα είναι το φαβορί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece