Kathimerini Greek

Τα θεία τραγιά του Πάβλου Χαμπίδη, στη Μάντοβα, γεννούν μια νέα μυθολογία

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Σε έναν ιδιαίτερο χώρο, στη Μάντοβα (στο Μπόργκο Βιρτζίλιο), χώρο γεννημένο για βιβλιόφιλο­υς και εραστές της τέχνης, παρουσιάζο­νται έργα του Ελληνα ζωγράφου Πάβλου Χαμπίδη. Είναι μια ευτυχής συγκυρία, καθώς ο εγγενής και βιωμένος κοσμοπολιτ­ισμός του Χαμπίδη, με ρίζες όμως στον τόπο, στον μύθο και στον κόσμο των ιδεών, συμπλέει με το όραμα του Κλαρκ Αντονι Λόρενς, του Αμερικανού φιλότεχνου που πριν από 26 χρόνια ίδρυσε τη Macchina Fissa, «μια κατοικία - μουσείο και βιβλιοθήκη με πάνω από 300 έργα τέχνης κρεμασμένα στους καθημερινο­ύς του χώρους και 7.000 βιβλία ταξινομημέ­να σε 22 δωμάτια».

Σε αυτό το κτίριο, φορτωμένο μνήμες («κατά τον 19ο αιώνα ήταν ένα αντλιοστάσ­ιο για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων σε περίοδο ξηρασίας, αλλά και για την προστασία τους σε περίπτωση πλημμύρας»), ο Πάβλος Χαμπίδης ξετυλίγει τους δικούς του μύθους, αρμολογημέ­νους γύρω από τη μυθική διάσταση του τράγου. Τα «τραγιά» του είναι αρχέγονες μορφές, είναι ύλη και ιδέα μαζί, είναι μορφές και αντανακλάσ­εις, είναι τραγιά θεία και τραγιά της εργασίας, της συντροφιάς, του έρωτα, της μοναξιάς.

Ο Πάβλος Χαμπίδης, κοσμογυρισ­μένος και ιχνηλάτης τόπων και μύθων, καλλιεργεί εδώ και πολλά χρόνια τη δική του ανάγνωση του κόσμου μέσα από κώδικες, σύμβολα και παραβολές, όλα συγκλίνοντ­α σε μια γραφή ιδιαίτερη, αναγνωρίσι­μη, αμφίσημη και ρευστή, όσο και στέρεη και οριοθετημέ­νη. Αυτές οι υπαινικτικ­ές εσωτερικές αντιφάσεις στα έργα του Χαμπίδη τα καθιστούν γοητευτικά και οικεία με μια παράδοξη αμεσότητα, ιδίως όταν οι μορφές (ανθρώπων και ζώων εν προκειμένω) αναμοχλεύο­υν αχαρτογράφ­ητες εμπειρίες.

Τα δώδεκα τραγιά που παρουσιάζο­νται στη Μάντοβα («Dodici Capre» είναι ο τίτλος της έκθεσης στα ιταλικά) μοιάζουν σαν να γεννήθηκαν για το περιβάλλον της Macchina Fissa, με το αγροτικό και βουκολικό παρελθόν της. Εκεί υπάρχει αβίαστα ένας διάλογος φύσης, ιστορίας, τέχνης, εργασίας. «Είμαι κατά βάθος ένας συλλέκτης, όχι και τόσο έμπορος τέχνης, και γι' αυτό είναι πάντα

γλυκόπικρη η στιγμή όταν πωλούνται κάποια έργα του Χαμπίδη ή όταν απομακρύνο­νται με το τέλος μιας έκθεσης», λέει ο Κλαρκ Αντονι Λόρενς. «Οι ειδυλλιακέ­ς, κλασικές σκηνές του Χαμπίδη με τραγιά τα οποία τρέφονται με ξερά φρούτα, όρνιθες να γυροφέρνου­ν, κουκουβάγι­ες πάνω σε δέντρα ή πάλι έφηβοι που κρατούν τραγιά στην

αγκαλιά τους, δεν αποτελούν πλέον μια νοερή Αρκαδία, αλλά είναι η καθημερινό­τητά μας εδώ στη Macchina Fissa». Ενας ιταλικός παράδεισος, με δύο εξημερωμέν­α παγόνια που τριγυρίζου­ν ελεύθερα στο κτήμα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

 ?? ?? Ο ζωγράφος Π. Χαµπίδης φωτογραφηµ­ένος στην γκαλερί Genesis.
Ο ζωγράφος Π. Χαµπίδης φωτογραφηµ­ένος στην γκαλερί Genesis.
 ?? ?? Αγόρι και τραγί, ένα από τα έργα του Πάβλου Χαµπίδη στην Ιταλία.
Αγόρι και τραγί, ένα από τα έργα του Πάβλου Χαµπίδη στην Ιταλία.
 ?? ?? Ενα από τα έργα που παρουσιάζο­νται στο Μπόργκο Βιρτζίλιο.
Ενα από τα έργα που παρουσιάζο­νται στο Μπόργκο Βιρτζίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece