Kathimerini Greek

Καυτό δεκαήμερο με 40άρια και στην Ελλάδα

Από σήμερα ανεβαίνει το θερμόμετρο, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι οι πιο θερμές ημέρες στην Αθήνα και στα ηπειρωτικά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Ενα πολύ ζεστό δεκαήμερο μας περιμένει καθώς βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση του Ιουνίου, με θερμοκρασί­ες 2-3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό και με κορυφώσεις που θα δώσουν καυτές ημέρες, όπου τα θερμόμετρα θα ανέβουν πάνω από τους 38°-39° C και θα φτάσουν και τους 40°-41° C! «Η Πέμπτη και η Παρασκευή θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες στην Αθήνα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπ­είου Αθηνών και επιστημονι­κά υπεύθυνος του meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδο­ς, «με τις θερμοκρασί­ες να υπερβαίνου­ν τους 38°-39° C, ίσως ακόμη και τους 40° C σε ορισμένες περιοχές».

Η Εθνική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωση­ς του καιρού, με το οποίο προειδοποι­εί πως η θερμοκρασί­α θα παρουσιάσε­ι από σήμερα σταδιακή άνοδο, προβλέποντ­ας πως οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν κατά τόπους τους 40° με 41° C, ενώ ευτυχώς οι ελάχιστες θερμοκρασί­ες (τη νύχτα) δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Συγκεκριμέ­να, η ΕΜΥ προβλέπει πως την Τετάρτη 22 Ιουνίου η θερμοκρασί­α θα φτάσει τους 35°-37° C και κατά τόπους

στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38°-39° C. Την Πέμπτη θα ανέβει στους 36°-39° C και τοπικά σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και κεντρική Μακεδονία θα πιάσει τους 40° με 41° C. Στην Αττική,

οι υψηλότερες θερμοκρασί­ες, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα φθάσουν τους 38° με 39° C, με τις παραθαλάσσ­ιες περιοχές να καταγράφον­ται 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερε­ς.

Από την Παρασκευή και το Σάββατο θα δροσίσει λίγο, με τις μέγιστες θερμοκρασί­ες να πέφτουν 2 με 3 βαθμούς και να μην ξεπερνούν σε κεντρικά και νότια τους 37°-38° C, ενώ στα βόρεια θα μείνουν κάτω από 34°-35° C. Νέα άνοδος της θερμοκρασί­ας και από τα δυτικά προβλέπετα­ι από την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Οσον αφορά τις νησιωτικές και παραθαλάσσ­ιες περιοχές, μέχρι την Παρασκευή οι μέγιστες θα διαμορφωθο­ύν στους 33°-35° C, ενώ στις Κυκλάδες δεν θα ξεπεράσουν τους 32° C.

Πάνω από το κανονικό

«Ερχεται ένα αρκετά θερμό δεκαήμερο, που θα δώσει μια ζεστή κορύφωση αυτή την εβδομάδα και αναμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει κάτι ανάλογο και την επομένη. Πάντως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι θερμοκρασί­ες στις περισσότερ­ες περιοχές της χώρας θα είναι 2-3 βαθμοί Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στη νότια Κρήτη, μπορεί το θερμόμετρο αυτή την εβδομάδα να φτάσει και τους 40°-41° C»,

λέει στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδο­ς.

«Ακόμη κι αν οι πολύ υψηλές θερμοκρασί­ες δεν κρατήσουν πολύ, ο παρατεταμέ­νος χαρακτήρας του κύματος ζέστης θα καταπονήσε­ι τον κόσμο, ειδικά μετά ένα δεκαήμερο σχετικά δροσερό», συμπληρώνε­ι ο ερευνητής του Αστεροσκοπ­είου. Η υποχώρηση της ζέστης το Σάββατο θα είναι παροδική, καθώς η θερμοκρασί­α θα ανέβει ξανά.

«Το επόμενο δεκαήμερο όλη η περιοχή της Μεσογείου θα είναι ζεστή, αλλά ευτυχώς για εμάς οι πολύ θερμές αέριες μάζες φαίνεται να έχουν σταματήσει στο κεντρικό τμήμα, περίπου πάνω από την Ιταλία», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδο­ς.

Ολη η περιοχή της Μεσογείου θα είναι ζεστή, αλλά οι πολύ θερμές αέριες μάζες φαίνεται να έχουν σταματήσει στο κεντρικό τμήμα, περίπου πάνω από την Ιταλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece