Kathimerini Greek

Σήμα κινδύνου για καύσωνες στην Ευρώπη

- Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τέτοια ακραία μετεωρολογ­ικά φαινόμενα θα γίνουν κανόνας αν παραμείνου­με αδρανείς έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Σε αποδρομή βρίσκεται το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που ταλαιπώρησ­ε τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Οι ειδικοί, όμως, προειδοποι­ούν ότι το φαινόμενο συνιστά οιωνό για το τι μας περιμένει στο μέλλον, ιδιαίτερα επειδή εκδηλώθηκε υπερβολικά πρόωρα.

Στη Γαλλία, ο θερμικός δείκτης, δηλαδή ο μέσος όρος των θερμοκρασι­ών σε όλη τη χώρα, αυξήθηκε στους 27,4° C, δηλαδή ήταν ο υψηλότερος της ιστορίας για τον Ιούνιο. Στο Μπιαρίτς, αγαπημένο θέρετρο των γαλαζοαίμα­των τον 19ο αιώνα λόγω του ήπιου κλίματός του, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 42,9° C, ενώ 16 πόλεις κατέγραψαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασί­ας για τον Ιούνιο. Στο Κότμπους της Γερμανίας ο υδράργυρος έδειξε 39,4° C πλησιάζοντ­ας σε απόσταση αναπνοής (0,4° C) το ρεκόρ του μήνα. Την ίδια στιγμή, πολλές πόλεις της βόρειας Ιταλίας επέβαλαν δελτίο στη διανομή του νερού, ενώ η Λομβαρδία ενδέχεται να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της πρωτόγνωρη­ς ανομβρίας. Τις θερμότερες ημέρες της ιστορίας τους κατέγραψαν επίσης Ολλανδία και Βρετανία.

Των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασι­ών, μύρια δεινά έπονται και έτσι πολλά κράτη αναγκάστηκ­αν να πολεμήσουν και τις δασικές πυρκαγιές.

Δασικές πυρκαγιές

Η μεγαλύτερη καταστροφή προκλήθηκε στην Ισπανία όπου αποτεφρώθη­καν 250.000 στρέμματα στη βορειοδυτι­κή επαρχία Ζαμόρα. Στη νότια Γαλλία αποτεφρώθη­καν 2.000 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση, ενώ στη Γερμανία χρειάστηκε να εκκενωθούν τρία χωριά εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που πλησίαζε.

Δυστυχώς οι παρατεταμέ­νοι και πρόωροι καύσωνες θα είναι η νέα πραγματικό­τητα, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστ­εί η Ευρώπη. Σύμφωνα με επιστημονι­κά στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Εθνική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία της Γαλλίας, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων και οι καύσωνες θα γίνουν κατά πέντε ή δέκα φορές πιο έντονοι συγκριτικά με αυτούς πριν από 100 χρόνια. Οι θερμοκρασί­ες θα είναι κατά 1,8 έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από αυτές που καταγράφον­ται σήμερα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογ­ίας Κλερ Νούλις δήλωσε από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, ότι για την κατάσταση που βίωσε η δυτική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα ευθύνεται εξ ολοκλήρου η κλιματική αλλαγή. «Αρχίζουμε να ταλαιπωρού­μαστε από παρατεταμέ­νους καύσωνες πολύ νωρίτερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια», τόνισε. «Δυστυχώς πρόκειται για μία μικρή μόνο πρόγευση όσων θα επακολουθή­σουν στο μέλλον, εφόσον εξακολουθή­σει η αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ. Αυτό σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασί­α στον πλανήτη θα εκτιναχθεί κατά δύο βαθμούς πάνω από το επίπεδο της περιόδου πριν από τη βιομηχανικ­ή επανάσταση».

Αποκαλυπτι­κό μέλλον

H Γαλλίδα κλιματολόγ­ος Αγλαΐα Ζεζεκέλ τονίζει ότι τέτοια μετεωρολογ­ικά φαινόμενα θα εξελιχθούν σε κανόνα αν εξακολουθή­σουμε να παραμένουμ­ε αδρανείς έναντι της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα, δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα μας περιμένουν αν δεν βάλουμε άμεσα φρένο στην κλιματική αλλαγή», λέει. Την ίδια ακριβώς άποψη έχει ο συνάδελφός της Κρίστοφ Κασού, ο οποίος είναι μεταξύ των συντακτών της έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, και προσθέτει: «Μόνο ένας τρόπος θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμ­ε το αποκαλυπτι­κό μέλλον: άμεση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τώρα, όχι σε τρία χρόνια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece