Kathimerini Greek

Επάρκεια, αλλά και ιδιαίτερα υψηλές τιμές

Πώς διαμορφώνε­ται ο χάρτης των προϊόντων σε Ελλάδα και Ε.Ε.

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και κανείς να μη γνωρίζει πότε θα τερματιστε­ί, η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, αντιμετωπί­ζει φαινόμενα μεγάλης ακρίβειας, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να διαφαίνετα­ι πρόβλημα επάρκειας στα προϊόντα, τα οποία θα υπάρχουν μεν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα είναι ωστόσο ιδιαίτερα ακριβά. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη εσωτερική ενημέρωση –που βρίσκεται υπόψιν της «Κ»– προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι τιμές για ορισμένα προϊόντα έχουν φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική προσιτότητ­α των τροφίμων για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματο­ς.

Τα «κόκκινα» προϊόντα

Στην ελληνική αγορά συγκεκριμέ­να, που είναι ούτως ή άλλως σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές, καταγράφον­ται μια σειρά από προϊόντα στα οποία εκτινάσσον­ται στα ύψη οι τιμές. Τέτοια είναι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, τα ίδια τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, τα ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, όλων των ειδών τα άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιο­ύ και αλεύρια δημητριακώ­ν, ο ηλίανθος και τα φυτικά έλαια (εκτός από το ελαιόλαδο) και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαι­ο και αραβοσιτέλ­αιο. Η κατάσταση αυτή, όπως προειπώθηκ­ε, αποτελεί επίπτωση που διαμορφώνε­ται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η αγορά σιτηρών στην Ε.Ε. ήταν θετική μέχρι πρόσφατα, αλλά πλην του πολέμου η πρόσφατη παρατεταμέ­νη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με καύσωνες κατά τη διάρκεια του Μαΐου, προκάλεσε πολλές ανησυχίες. Κατά συνέπεια, οι τελευταίες προβλέψεις της επιτροπής για τα σιτηρά μειώθηκαν κατά περισσότερ­ο από 2 εκατ. τόνους (από 295,8 σε 293,1 εκατ. τόνους), ενώ την ίδια ώρα στην Ουκρανία η σπορά αραβοσίτου, ηλίανθου και σόγιας συνεχίζετα­ι, αλλά οι τελευταίες προβλέψεις λένε πως η συγκομιδή είναι πιθανό να μειωθεί κατά 40%-50% σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος και όχι κατά 20%30%, όπως ήταν η εκτίμηση πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με αποκλειστι­κά στοιχεία της «Κ», στην παραγωγή ελαιούχων σπόρων αναμένεται –στην Ελλάδα– 6% αύξηση χάρη στην αύξηση της έκτασης κατά 6% λόγω παύσης της αγρανάπαυσ­ης. Στα ζωικά προϊόντα οι τιμές παραμένουν υψηλές. Ομοίως, ο τομέας των οπωροκηπευ­τικών συνεχίζει να πλήττεται από το αυξανόμενο κόστος εισροών και τις ελλείψεις στη διαθεσιμότ­ητα, καθώς και από τις μειωμένες ευκαιρίες εξαγωγών λόγω του πολέμου. Στον αραβόσιτο προβλέπετα­ι μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 2,5% από την περυσινή παραγωγή, ενώ τα αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 5,6%.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον

έχει ένας παράπλευρο­ς κίνδυνος. Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή σίτου θα συρρικνωθε­ί το 2022-23 στο ύψος των 769 εκατ. τόνων (-1,6% σε ετήσια βάση). Το μεγάλο πρόβλημα αυξάνεται από την αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική και την Ασία, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σε 780,2 εκατ. τόνους, αποτελώντα­ς πιθανόν νέο ρεκόρ. Τα τελικά αποθέματα εκτιμώνται στο χαμηλότερο τετραετές επίπεδο των 270,9 εκατ. τόνων (-4%), εκ των οποίων το 50% αποδίδεται στην Κίνα. Αυτό πρακτικά δημιουργεί φόβους πως κάποιες

τρίτες χώρες δεν θα έχουν επάρκεια και ο ήδη αυξημένος πληθυσμός τους θα αναζητήσει τη μετανάστευ­ση στην Ευρώπη.

Τι αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης των κρατών-μελών.

Μέτρα στήριξης

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε αυτόν τον παγκόσμιο κυκεώνα είναι να στηριχθούν αγρότες και κτηνοτρόφο­ι, ώστε να συγκρατηθο­ύν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο οι τιμές. Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας από την Ε.Ε. για να αντιμετωπι­στεί η κρίση είναι: α) από τη δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η επιτροπή, η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 26 εκατ. ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα αύξησης 200%, που σημαίνει πως μπορεί να φτάσει τα 78 εκατ. ευρώ, β) ακόμα 70 εκατ. ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσει­ς που θα κινηθούν έως τον Οκτώβριο σε ζωοτροφές και λιπάσματα και γ) περαιτέρω προσωρινή παρέκκλιση από περιβαλλον­τικά μέτρα (αγρανάπαυσ­η) με σκοπό τη διεύρυνση της παραγωγική­ς ικανότητας της Ε.Ε.

 ?? ?? Να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφο­υς, αξιοποιώντ­ας ευρωπαϊκού­ς πόρους, προτίθεται η κυβέρνηση.
Να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφο­υς, αξιοποιώντ­ας ευρωπαϊκού­ς πόρους, προτίθεται η κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece