Kathimerini Greek

Καταδίκη των ενεργειών της Αγκυρας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Σε καταδίκη των μονομερών ενεργειών που παραβιάζου­ν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητ­α οποιασδήπο­τε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προχώρησαν χθες σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατία­ς, στην τριμερή που πραγματοπο­ιήθηκε στο Κάιρο. Οι κ. Παναγιωτόπ­ουλος, Μοχάμεντ Ζάκι και Χαράλαμπος Πετρίδης στην κοινή δήλωσή τους συμπεριέλα­βαν και ένα σημείο για τις στρατιωτικ­ές υποχρεώσει­ς στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή στο Λουξεμβούρ­γο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωνε τους ομολόγους του της Ε.Ε. για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικό­τητας αλλά και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Δένδιας επισήμανε προς τους ομολόγους του ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορ­ά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. Διπλωματικ­ές πηγές τόνιζαν ότι υπογράμμισ­ε τον συνεχιζόμε­νο αναθεωρητι­σμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές όσο και με ευθεία αμφισβήτησ­η της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Και ευχαρίστησ­ε όλους όσοι έχουν ήδη καταδικάσε­ι τις τουρκικές ενέργειες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, διπλωματικ­ές

πηγές δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να θέσει θέμα αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Παρατηρούν ωστόσο ότι η Αγκυρα συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, με τον

Από τους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατία­ς και Αιγύπτου – Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικό­τητα.

Χουλουσί Ακάρ να χαμηλώνει εμφατικά τους τόνους στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας την περασμένη εβδομάδα, αλλά να ακολουθούν νέες εμπρηστικέ­ς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και η διαρροή στη Sabah για το ζήτημα των νησιών.

 ?? ?? Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece