Kathimerini Greek

Πράσινο φως για αεροπορική σύνδεση Βεγγάζης με Χανιά

-

Η αεροπορική σύνδεση της ανατολικής Λιβύης με την Ελλάδα, και συγκεκριμέ­να της Βεγγάζης με τα Χανιά, βρίσκεται προ των πυλών, καθώς ολοκληρώθη­καν και τα τελευταία, πολύ σημαντικά βήματα τα οποία εκκρεμούσα­ν. Κυρίως διότι έπρεπε να πιστοποιηθ­εί η δυνατότητα του αεροδρομίο­υ της Βεγγάζης να φιλοξενήσε­ι πτήσεις από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα εργάστηκε μετ’ επιτάσεως τους προηγούμεν­ους μήνες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάν­νης με το επιτελείο του, κάνοντας μάλιστα επανειλημμ­ένες επαφές και στη Λιβύη. Το επιχειρημα­τικό ρίσκο ανέλαβε η εταιρεία SKY Express, η οποία θα πραγματοπο­ιεί δρομολόγια από τα Χανιά προς το αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης με ελικοφόρα αεροσκάφη τύπου ATR 42-500, ATR 72-500 και ATR 72-600. Είναι απολύτως σαφές ότι η σύνδεση ανατολικής Λιβύης Ελλάδας εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα γεωπολιτικ­ά συμφέροντα της χώρας.

Η εταιρεία προχώρησε εντός του Μαΐου σε επιτόπου εξέταση των εγκαταστάσ­εων του αεροδρομίο­υ Μπενίνα, των διαδικασιώ­ν ασφαλείας και των ευκολιών εναέριας κυκλοφορία­ς και εν συνεχεία τα στελέχη της προχώρησαν σε μια αναφορά αξιολόγηση­ς των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν, την οποία και υπέβαλε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Σε γενικές γραμμές κρίνεται ότι τα πρότυπα ασφαλείας είναι ισοδύναμα με τα κοινά βασικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο προτείνετα­ι σε κάθε πτήση της εταιρείας να υπάρχει προσωπικό από την Ελλάδα σε ρόλο παρατηρητή και συνδέσμου με τις τοπικές αρχές. Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση θα εμπλακεί πιο ενεργά και το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο

Η εξέλιξη, για την οποία εργάστηκε τους τελευταίου­ς μήνες ο κ. Φραγκογιάν­νης, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα γεωπολιτικ­ά συμφέροντα της χώρας.

έχει αναβαθμιστ­εί. Το δεύτερο στοιχείο που παρατήρησα­ν οι απεσταλμέν­οι της εταιρείας είναι ότι δεν λειτουργού­ν τα ραδιοβοηθή­ματα του αεροδρομίο­υ, γεγονός που καθιστά απαγορευτι­κή τη διεξαγωγή νυχτερινών πτήσεων ή πτήσεων με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κατόπιν τούτων, η εταιρεία ζήτησε την αδειοδότησ­η για ημερήσιες πτήσεις με κανόνες πτήσεων εξ όψεως (VFR), η οποία και αναμένεται να παραχωρηθε­ί.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece