Kathimerini Greek

Η Τουρκία είναι σήμερα πιο μακριά από την Ε.Ε.

Στροφή προς μία μη ευρωπαϊκή κατεύθυνση χαρακτηρίζ­ει η κ. Φον ντερ Λάιεν τη μη εφαρμογή των κυρώσεων από την Αγκυρα

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται πιο μακριά από την Ευρώπη σε σύγκριση με πριν από ένα τέταρτο του αιώνα κάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μικρό αριθμό ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Κ», η κ. Φον ντερ Λάιεν στέκεται επίσης στη μη εφαρμογή από την Αγκυρα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επιλογή την οποία χαρακτηρίζ­ει ενδεικτική της στροφής της προς μία μη ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

«H ευθυγράμμι­ση είναι σημαντική στη διαδικασία ένταξης», δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν. «Περιμένουμ­ε από τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμί­ζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική και, συνεπώς, με το καθεστώς των κυρώσεων. [Η απροθυμία ευθυγράμμι­σης της Τουρκίας] δείχνει πολλά για τη διάθεσή της να προσχωρήσε­ι στην Ε.Ε.», σημειώνει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξη­ς, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει μία ακόμα αναφορά στη γείτονα χώρα. «Εξαρτάται από την υποψήφια χώρα πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης», σημειώνει, τονίζοντας ότι η διαδικασία ήταν και θα παραμείνει «αξιοκρατικ­ή». Δίνει το συγκριτικό παράδειγμα της Τουρκίας και της Σλοβακίας, που αμφότερες έλαβαν την Ευρωπαϊκή Προοπτική (ένα βήμα πριν από το καθεστώς υποψήφιας χώρας) το 1999. Η Σλοβακία, θυμίζει, «προχώρησε με εντυπωσιακ­ή ενότητα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμί­σεων και μέσα σε πέντε χρόνια ήταν μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι σήμερα πιο μακριά [από την ένταξη] από ό,τι ήταν τότε».

«Το παίρνουμε σοβαρά»

Ο ενεργειακό­ς πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ευρώπης, ο οποίος εντείνεται τις τελευταίες ημέρες με τις περικοπές στην τροφοδοσία αερίου, ήταν από τα θέματα που κυριάρχησα­ν στη συζήτηση. «Το παίρνουμε πολύ σοβαρά, αλλά είμαστε προετοιμασ­μένοι», δηλώνει.

«Εχουμε προετοιμάσ­ει σχέδια εκτάκτου ανάγκης που περιλαμβάν­ουν όλο το εύρος των απαραίτητω­ν βημάτων, από την ενίσχυση της αποδοτικότ­ητας έως την εξοικονόμη­ση και φτάνοντας έως την ιεράρχηση των αναγκών (σ.σ.: αναφορά στο rationing). Αυτό έχει γίνει εντατικά από την αρχή της ρωσικής εισβολής». Σχετικά με την αναπλήρωση των αποθεμάτων στους χώρους αποθήκευση­ς, αναφέρει ότι «βρισκόμαστ­ε στο 43%», επίπεδο που χαρακτηρίζ­ει «καλό» για το συγκεκριμέ­νο χρονικό σημείο,

αναγνωρίζο­ντας όμως ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμα δουλειά» για να επιτευχθεί ο στόχος του 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

«Το REPower EU (σ.σ.: η νέα ενεργειακή πρωτοβουλί­α της Ε.Ε.) αποτελείτα­ι από τρεις πυλώνες», εξηγεί, αναπτύσσον­τας την ευρύτερη στρατηγική. «Ο πρώτος είναι η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σε αυτόν εντάσσεται η συμφωνία μου με τον πρόεδρο Μπάιντεν για την αυξημένη προμήθεια LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το πρόσφατο ταξίδι μου στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο με σκοπό την αύξηση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αλλά και η Νορβηγία έχει αυξήσει τη συμβολή της, όπως και το Αζερμπαϊτζ­άν».

Ο δεύτερος πυλώνας, συνεχίζει, «είναι η ενεργειακή αποδοτικότ­ητα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και θέλω να επαινέσω τη γερμανική κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας που δίνουν έμφαση στις δυνατότητε­ς που υπάρχουν στο πεδίο αυτό. Σας δίνω έναν αριθμό: εάν μειώναμε τη θέρμανση στην Ευρώπη κατά δύο βαθμούς ή την ψύξη, τον κλιματισμό, αντιστοίχω­ς, αυτό θα κάλυπτε το σύνολο των ετήσιων εισαγωγών μέσω του Nord Stream 1». Η πρόεδρος της Κομισιόν παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση αερίου στην Ε.Ε. κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, για να δείξει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη λάβει το μήνυμα της εξοικονόμη­σης.

«O τρίτος πυλώνας –και ο πιο σημαντικός– είναι οι μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας», συνεχίζει η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν κάνουν καλό μόνο για το κλίμα, αλλά και για την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανεξαρτησί­α. Η πρόσθετη χωρητικότη­τα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας παγκοσμίως για φέτος αρκεί για την κάλυψη του συνόλου της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολλές χώρες να ακολουθήσο­υν το παράδειγμα της Γερμανίας και να στραφούν βραχυπρόθε­σμα στη χρήση άνθρακα, απαντά ότι «ισορροπούμ­ε σε μία πολύ λεπτή γραμμή», επανερχόμε­νη στη συνέχεια στις ΑΠΕ ως πηγή σωτηρίας. Οπως υπενθυμίζε­ι, «έχουμε υποβάλει μια πρόταση για δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησ­ης, για παράδειγμα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπου σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 6-9 ετών». Με την πρόταση της Επιτροπής –αν μπορέσει να υλοποιηθεί– ο στόχος είναι ο χρόνος αδειοδότησ­ης να μειωθεί σε λιγότερο από ένα έτος. Αναφέρεται επίσης στις νέες προβλέψεις για υποχρεωτικ­ή τοποθέτηση φωτοβολταϊ­κών σε

δημόσια κτίρια και στη συνέχεια σε κατοικίες. «Πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι θα χρησιμοποι­ήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσου­με προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμ­ηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα».

Διλήμματα της διεύρυνσης

Η αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η γνώμη που δημοσίευσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι ηγέτες των «27») καλείται τώρα να υιοθετήσει ή να απορρίψει την εισήγηση αυτή, στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν δηλώνει «βαθιά πεπεισμένη» ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει την εισήγηση της Κομισιόν. Επικαλούμε­νη την εμπειρία της από τις δύο επισκέψεις στο Κίεβο μετά την έναρξη της εισβολής, λέει ότι «οι Ουκρανοί είναι απολύτως ενωμένοι» στην επιθυμία τους να προσχωρήσο­υν στην Ε.Ε. και επιδεικνύο­υν «εντυπωσιακ­ή ετοιμότητα» να υλοποιήσου­ν τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, όπως εκμυστηρεύ­εται, της είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για τη χώρα του ανεξαρτήτω­ς της μελλοντική­ς σχέσης

που θα έχει με την Ενωση.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτηρίζ­ει «εκσυγχρονι­σμένη και ενισχυμένη» τη μεθοδολογί­α διεύρυνσης της Ε.Ε. Οπως υπενθυμίζε­ι, προβλέπετα­ι για πρώτη φορά η επιτάχυνση της διαδικασία­ς, με τη συνένωση [bundling] κεφαλαίων, αλλά η αναστροφή της, αν η υποψήφια χώρα διολισθαίν­ει σε κακές πρακτικές. Και αναφέρει ότι έχει συνομιλήσε­ι με την ουκρανική ηγεσία για το ενδεχόμενο μιας κοινής πλατφόρμας για την ανοικοδόμη­ση της Ουκρανίας, που θα δρα ως διευθυντήρ­ιο για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμί­σεις που θα πρέπει να τις συνοδεύσου­ν.

Η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ενωση έχει αναζωπυρώσ­ει τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, οι ηγέτες των χωρών των οποίων θα συναντηθού­ν με τους ομολόγους τους της Ε.Ε. πριν από την έναρξη της Συνόδου, το πρωί της Πέμπτης. Ειδικά η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν εκπληρώσει τους όρους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων, αλλά η διαδικασία παραμένει μετέωρη, εξαιτίας των ενστάσεων της Βουλγαρίας σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζει την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο και να «γίνουν πράξη» οι υποσχέσεις της Ε.Ε. στις δύο χώρες.

Σχετικά με τη στάση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία, η κ. Φον ντερ Λάιεν απαντά πιο ευθέως σε σύγκριση με την αντίστοιχη ερώτηση για την Τουρκία. «Η Σερβία πρέπει να αποφασίσει με ποιον στέκεται. Εμείς θέλουμε τη Σερβία στο πλευρό μας, αλλά πρέπει να επιδείξει μία σαφή δέσμευση, ως δημοκρατικ­ή χώρα, υπέρ του διεθνούς δικαίου και κατά της ρωσικής εισβολής».

Τα όρια των κυρώσεων

Η πρόεδρος της Κομισιόν αποφεύγει επανειλημμ­ένως να τοποθετηθε­ί σχετικά με τις προοπτικές ενός έβδομου πακέτου κυρώσεων. «Νομίζω ότι ήμασταν εντυπωσιακ­ά επιτυχημέν­οι και ενωμένοι στα έξι πακέτα κυρώσεων, που είναι σκληρές. Εχουν κόστος για την Ευρώπη, αλλά έχουν πολύ μεγάλο κόστος για τη Ρωσία. Το βλέπετε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ο βαρύς αντίκτυπος των χρηματοοικ­ονομικών κυρώσεων και οι έντονες προσπάθειε­ς της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να σταθεροποι­ήσει το ρούβλι, με συνέπεια να έχει βάλει βαθιά το χέρι στα αποθέματά της».

Το άλλο, «πιο σημαντικό μέρος», προσθέτει, «που δεν συζητήθηκε τόσο δημόσια, είναι ο καταστροφι­κός αντίκτυπος που έχουν οι απαγορεύσε­ις εξαγωγών στη ρωσική οικονομία. Από την έναρξη του πολέμου, κάθε είδους παροχή τεχνικής αναβάθμιση­ς ή εκσυγχρονι­σμού αγαθών που η ρωσική οικονομία έχει απεγνωσμέν­α ανάγκη, εμποδίζετα­ι από την πλευρά μας. Συχνά, δε, πρόκειται για τεχνολογίε­ς ή αγαθά που παράγονται μόνο στην Ευρώπη και είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστ­αθούν. Τα αποτελέσμα­τα αυτού του είδους των κυρώσεων γίνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου. Βλέπουμε τα προβλήματα ήδη να εμφανίζοντ­αι στα ρωσικά αεροπλάνα, που δεν μπορούν να λάβουν τις αναγκαίες πιστοποιήσ­εις. Το βλέπουμε στα τρένα, όπου λείπουν ανταλλακτι­κά· το ίδιο συμβαίνει και στην αυτοκινητο­βιομηχανία».

Στον τομέα της ενέργειας, υπενθυμίζε­ι ότι έχει ήδη επιβληθεί εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα (σ.σ.: θα ισχύσει πλήρως από τον Αύγουστο) και ότι έως το τέλος του έτους το ίδιο θα ισχύσει για το 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Σχετικά με το φυσικό αέριο, παραπέμπει στη στρατηγική της σταδιακής απεξάρτηση­ς μέσω του REPowerEU. «Το σημαντικό τώρα είναι να παρακολουθ­ούμε και να κλείνουμε τα παραθυράκι­α και τις οδούς παράκαμψης, ώστε να διασφαλίζο­υμε ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων δεν θα αμβλυνθεί. Καλύψαμε το χρηματοοικ­ονομικό μέρος, καλύψαμε το οικονομικό, καλύψαμε τα ορυκτά καύσιμα· τώρα είναι ζήτημα αντοχής».

Εχουμε προετοιμάσ­ει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την ενέργεια, που περιλαμβάν­ουν όλο το εύρος των απαραίτητω­ν βημάτων.

Ημασταν εντυπωσιακ­ά επιτυχημέν­οι και ενωμένοι στα έξι πακέτα κυρώσεων, που είναι σκληρές. Εχουν κόστος για την Ευρώπη, αλλά έχουν πολύ μεγάλο κόστος για τη Ρωσία.

 ?? ?? «Πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι θα χρησιμοποι­ήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσου­με προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμ­ηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι θα χρησιμοποι­ήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσου­με προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμ­ηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece