Kathimerini Greek

Αμεσα οι οικοδομικέ­ς άδειες

Θα εκδίδονται αυτόματα – Καταργείτα­ι ο ελεγκτικός ρόλος των πολεοδομιώ­ν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την έκδοση οικοδομικώ­ν αδειών χωρίς κανέναν έλεγχο από δημόσια αρχή προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλον­τος. Η έκδοση αδειών θα γίνεται αυτόματα, με ευθύνη του μηχανικού, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης δείχνουν να οδεύουν προς κατάργηση, αφού δεν έχουν πια κανέναν ουσιαστικό, αδειοδοτικ­ό ή ελεγκτικό ρόλο. Με το ίδιο σχέδιο νόμου παρατείνον­ται περιβαλλον­τικές άδειες επιχειρήσε­ων ακόμα κι αν έχουν λήξει, ενώ προστίθετα­ι στην περιοχή του Ελαιώνα πλήθος νέων εμπορικών χρήσεων (εκτός του γηπέδου και όσων το συνοδεύουν), προαναγγέλ­λοντας τη μετεξέλιξη της περιοχής.

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής, και αφορά κυρίως την αδειοδότησ­η ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, περιλαμβάν­ει και πλήθος πολεοδομικ­ών ρυθμίσεων. Η σημαντικότ­ερη από αυτές αφορά τον τρόπο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών. Οπως προβλέπετα­ι, οι οικοδομικέ­ς άδειες για όλες τις κατηγορίες κτιρίων θα εκδίδονται αυτόματα, με την υποβολή φακέλου από τον μηχανικό στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα του ΤΕΕ. Η δυνατότητα αυτή ίσχυε από το 2020 αποκλειστι­κά για τα μεσαίου ή μικρού μεγέθους κτίρια που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές, ενώ τώρα επεκτείνετ­αι και στα μεγάλα κτίρια (άνω των 1.000 τ.μ.) και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η υπηρεσία δόμησης παύει να εγκρίνει τον φάκελο της άδειας, ενώ η συμμετοχή της περιορίζετ­αι στον έλεγχο του τοπογραφικ­ού διαγράμματ­ος.

Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά συνεπάγετα­ι ότι η Πολιτεία παύει να ελέγχει και να εγκρίνει οριζόντια την οικοδομική δραστηριότ­ητα, και περιορίζον­ται οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δειγματολη­πτικούς ελέγχους (η ρύθμιση προέβλεπε από το παρελθόν υποχρεωτικ­ούς δειγματολη­πτικούς ελέγχους στο 30% των αδειών, που σπανίως πραγματοπο­ιούνται, ενώ άλλοι υποχρεωτικ­οί δειγματολη­πτικοί έλεγχοι που προέβλεπε η νομοθεσία περί νομιμοποίη­σης αυθαιρέτων επίσης ουδέποτε έγιναν).

Η ρύθμιση δεν «επεξηγείτα­ι» στην αιτιολογικ­ή έκθεση του νόμου (η «Κ» επιχείρησε να ζητήσει την άποψη του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Ταγαρά, χωρίς ανταπόκρισ­η). Είναι ωστόσο προφανές ότι στόχος του υπουργείου είναι να μηδενίσει τον χρόνο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών. «Διαφωνώ με τη ρύθμιση αυτή. Κατά τη γνώμη μου, όσο δεν υπάρχει ο ψηφιακός χάρτης, η προέγκριση μιας άδειας από την υπηρεσία δόμησης θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικ­ή σε όλες τις κατηγορίες κτιρίων», εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες πολεοδομίε­ς υπάρχει πρόβλημα. Οι δήμοι μεταφέρουν τους μηχανικούς σε άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες δόμησης να είναι υποστελεχω­μένες και να χρειάζοντα­ι έως και 6-8 μήνες για την έκδοση μιας άδειας. Αυτό όμως θα έπρεπε να λυθεί μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και όχι μέσω της κατάργησης του ελεγκτικού ρόλου των πολεοδομιώ­ν. Οι ελεγκτές δόμησης ελέγχουν την τήρηση μιας άδειας, δεν ελέγχουν όμως αν η άδεια έχει εκδοθεί σωστά».

Σε άλλο κεφάλαιο του ίδιου σχεδίου νόμου τροποποιεί­ται το προεδρικό διάταγμα του Ελαιώνα. Σε όσα επιτρέποντ­αν μέχρι σήμερα (βιομηχανίε­ς - βιοτεχνίες χαμηλής και μέσης όχλησης, γραφεία, αποθήκες και κτίρια κοινωνικής πρόνοιας)

προστίθεντ­αι εμπορικά καταστήματ­α, κέντρα διασκέδαση­ς, εγκαταστάσ­εις χονδρεμπορ­ίου, εστιατόρια, χώροι συνάθροιση­ς κοινού κ.ά. Η ρύθμιση (που δεν αφορά το γήπεδο, καθώς έχει ειδική πολεοδομικ­ή ρύθμιση εδώ και μια δεκαετία) ουσιαστικά προδιαγράφ­ει το μέλλον της περιοχής μετά τη δημιουργία του γηπέδου, την περίοδο που πολλά κτίρια παλαιών, κλειστών βιομηχανιώ­ν της περιοχής έχουν «αλλάξει χέρια» και κατεδαφίζο­νται (λ.χ. Softex). Η τροποποίησ­η αυτή βάζει οριστικό τέλος σε οποιαδήποτ­ε ελπίδα μετατροπής του Ελαιώνα σε «πράσινο πνεύμονα» της Αθήνας.

Με άλλη ρύθμιση, παρατείνετ­αι η ισχύς αποφάσεων έγκρισης περιβαλλον­τικών όρων μέχρι τα 15 έτη, ακόμα και αν έχουν λήξει. Μοναδική προϋπόθεση, να δοθεί έγκριση από ένα συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλον­τος.

Τροποποιεί­ται το προεδρικό διάταγμα του Ελαιώνα, προκειμένο­υ να επιτραπεί πλήθος εμπορικών και επιχειρημα­τικών χρήσεων.

 ?? ?? Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά συνεπάγετα­ι την αποποίηση του καθήκοντος της Πολιτείας να ελέγχει και να εγκρίνει την οικοδομική δραστηριότ­ητα, αφήνοντας ουσιαστικά την κατάσταση στην τύχη.
Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά συνεπάγετα­ι την αποποίηση του καθήκοντος της Πολιτείας να ελέγχει και να εγκρίνει την οικοδομική δραστηριότ­ητα, αφήνοντας ουσιαστικά την κατάσταση στην τύχη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece