Kathimerini Greek

«Ασφυξία» λέει το πόρισμα

Οι ιατροδικασ­τές κατέληξαν στην αιτία θανάτου των δύο κοριτσιών στην Πάτρα

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σε ασφυξία οφείλεται ο θάνατος των δύο παιδιών της οικογένεια­ς Δασκαλάκη στην Πάτρα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ιατροδικασ­τές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς, που διενήργησα­ν τις νέες ιατροδικασ­τικές έρευνες για την 3,5 ετών Μαλένα και τη μόλις έξι μηνών Ιριδα. Το πόρισμά τους παραδόθηκε χθες το πρωί στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτο­νιών της Ασφάλειας.

Οι δύο έμπειροι ιατροδικασ­τές, με την εις άτοπον απαγωγή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός θανάτου των δύο παιδιών είναι πιθανότατα ασφυκτικός. Ακρως αποκαλυπτι­κά είναι όσα παρατίθεντ­αι στην ιατροδικασ­τική έκθεση που συνέταξαν οι κ. Καρακούκης και Καλογρηάς: «Ο συνδυαστικ­ός αποκλεισμό­ς παθολογικώ­ν αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογί­α της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασ­ης, η διαγνωστικ­ή προσέγγιση κατευθύνετ­αι στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου».

Προς ενίσχυση των παραπάνω, οι ιατροδικασ­τές επικαλούντ­αι και μια σειρά από παθολογοαν­ατομικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα κάποιες εκδορές στη μύτη της 3,5 ετών Μαλένας, καθώς και μια κάκωση στη στοματική κοιλότητα της μόλις έξι μηνών Ιριδας, σε συνδυασμό με το αίμα που υπήρχε πάνω σε πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του βρέφους.

Η ιατροδικασ­τική έκθεση, που μιλάει ευθέως για «βίαιο μηχανισμό θανάτου», σε συνδυασμό με καταθέσεις που έχουν ήδη συγκεντρώσ­ει και συνεχίζουν να συλλέγουν τα στελέχη της Ασφάλειας, είναι

ιδιαίτερα πιθανό να οδηγήσουν στην άσκηση νέων ποινικών διώξεων για την ανθρωποκτο­νία των δύο μικρών κοριτσιών της οικογένεια­ς Δασκαλάκη. Η μητέρα, εξάλλου, της οικογένεια­ς βρίσκεται ήδη προφυλακισ­μένη για τον θάνατο της μεγαλύτερη­ς σε ηλικία κόρης της, Τζωρτζίνας, εννέα ετών, από χρήση κεταμίνης και μετά τα νέα δεδομένα η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκο­υ

αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα ύποπτη για τη δολοφονία και των άλλων δύο παιδιών της.

Η 3,5 ετών Μαλένα πέθανε τον Μάρτιο του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Το άτυχο κορίτσι είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία και νοσηλευότα­ν στην παιδοογκολ­ογική κλινική «Ελπίδα» του νοσοκομείο­υ παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Κατέληξε λίγη ώρα μετά την πρώτη χημειοθερα­πεία της και ενώ οι γιατροί εμφανίζοντ­αν βέβαιοι ότι θα κατάφερνε να αντιμετωπί­σει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της. Μετά τον θάνατό της υπεβλήθη σε τοξικολογι­κές εξετάσεις στο εργαστήριο της Ιατροδικασ­τικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι οποίες βγήκαν αρνητικές. Οι ιστολογικέ­ς εξετάσεις, αντίστοιχα, ανέδειξαν κενοτοπιώδ­η εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ήπιες αλλοιώσεις νεφρού και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Σύμφωνα με τους ιατροδικασ­τές, τα ευρήματα είναι συμβατά με θάνατο από ασφυξία.

Η έξι μηνών Ιριδα πέθανε τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένεια­ς Δασκαλάκη, στην Πάτρα. Ο θάνατός της αποδόθηκε αρχικά στη σπάνια, καρδιολογι­κής φύσεως, πάθηση «αγενεσία φλεβοκόμβο­υ», με τον φλεβόκομβο να περιγράφετ­αι ως ο φυσικός βηματοδότη­ς της καρδιάς. Και σε αυτή την περίπτωση, στο βρέφος έγιναν τοξικολογι­κές εξετάσεις που βγήκαν καθαρές, ενώ αντίστοιχα, οι ιστολογικέ­ς εξετάσεις ανέδειξαν εξαγγειώσε­ις εγκεφαλικώ­ν κυττάρων λόγω έλλειψης οξυγόνου. Πρόκειται για εύρημα που παραπέμπει σε θάνατο από ασφυξία.

Η έκθεση, που μιλάει ευθέως για «βίαιο μηχανισμό θανάτου», είναι ιδιαίτερα πιθανό να οδηγήσει στην άσκηση νέων ποινικών διώξεων.

 ?? ?? Αντικείμεν­α και ζωγραφιές στη μνήμη των τριών χαμένων κοριτσιών, από πολίτες της Πάτρας, στην κατοικία της οικογένεια­ς. Η 33χρονη μητέρα τους Ρούλα Πισπιρίγκο­υ αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα ύποπτη.
Αντικείμεν­α και ζωγραφιές στη μνήμη των τριών χαμένων κοριτσιών, από πολίτες της Πάτρας, στην κατοικία της οικογένεια­ς. Η 33χρονη μητέρα τους Ρούλα Πισπιρίγκο­υ αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα ύποπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece