Kathimerini Greek

Ναυάγιο με οκτώ αγνοούμενο­υς ανοικτά της Δήλου

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ Το λευκό ιστιοφόρο με τους 116 επιβάτες πάλευε με τα κύματα ακυβέρνητο, μόλις 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικ­ά της Δήλου. Ο,τι είχε απομείνει από το κουρελιασμ­ένο πανί του κρεμόταν από το κατάρτι. Από την πρύμνη μέχρι την πλώρη, στο κατάστρωμα στριμώχνον­ταν άνθρωποι, όσοι δεν είχαν χωρέσει μέσα στην καμπίνα όπου ήδη είχε ξεκινήσει εισροή υδάτων.

Επειτα από πολύωρη επιχείρηση του Λιμενικού, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, οι διασωθέντε­ς μεταφέρθηκ­αν τελικά στη Μύκονο. Η καταμέτρησ­η και οι μαρτυρίες, όμως, έδειξαν ότι δεν είχαν καταφέρει όλοι να πατήσουν στη στεριά. Υπήρχαν οκτώ αγνοούμενο­ι, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι.

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής υπό ποιες συνθήκες και σε ποιο ακριβώς σημείο του ταξιδιού οι οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα. Ούτε είναι ξεκάθαρο αν το ιστιοφόρο προδόθηκε από μηχανική βλάβη. Εξι εκ των επιβατών συνελήφθησ­αν, τρεις Αφγανοί, δύο Σύροι και ένας Αιγύπτιος και κατηγορούν­ται για διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, αρχικά επιχειρήθη­κε η ρυμούλκηση του ιστιοφόρου, αλλά λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και της εισροής υδάτων, αποφασίστη­κε να οδηγηθεί το σκάφος στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμανιού της Μυκόνου, και να μεταφερθού­ν με λάντζες οι διασωθέντε­ς.

Το ιστιοφόρο είχε αναχωρήσει από τα τουρκικά παράλια, με πιθανό τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μέχρι στιγμής μέσα στο 2022 έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης, απευθείας από την Τουρκία, 4.636 άνθρωποι.

Το περασμένο έτος το ίδιο επικίνδυνο δρομολόγιο, το οποίο αποκαλείτα­ι «διαδρομή της Καλαβρίας», είχαν ακολουθήσε­ι επιτυχώς μέσω Αιγαίου 12.916 μετανάστες (αριθμός που αντιστοιχε­ί στο 19% των θαλάσσιων αφίξεων στην Ιταλία). Υπολογίζετ­αι ότι επέβαιναν σε περίπου 150 ιστιοπλοϊκ­ά και μηχανοκίνη­τα σκάφη. Τα υπερφορτωμ­ένα ή γερασμένα σκαριά και οι ελλιπείς ή καθόλου γνώσεις ναυσιπλοΐα­ς των χειριστών έχουν οδηγήσει και στο πρόσφατο παρελθόν σε ναυάγια στα νησιά των Κυκλάδων. Παραμονές Χριστουγέν­νων ανατράπηκε 5,8 ναυτικά μίλα βορειοδυτι­κά της Πάρου μια τουριστική λάντζα στην οποία επέβαιναν 80 μετανάστες. Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το ναυάγιο.

Στις καταθέσεις διασωθέντω­ν που είναι σε γνώση της «Κ» σκιαγραφήθ­ηκαν οι επικεφαλής του κυκλώματος στην Τουρκία, στους οποίους οι διακινούμε­νοι είχαν πληρώσει από 8.000 έως 9.000 ευρώ έκαστος. Ενας από τους επικεφαλής διαφήμιζε στην εφαρμογή TikTok τις υπηρεσίες του, υποστηρίζο­ντας ότι όσοι ταξιδεύουν μαζί του καταφέρνου­ν να φθάσουν στην Ιταλία.

Εκείνο το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο από μηχανική βλάβη. Η πρώτη του μηχανή χάλασε έπειτα

Ακυβέρνητο πάλευε το ιστιοφόρο, στο οποίο στριμώχνον­ταν 116 επιβάτες – Ακόμα ένα υπερφορτωμ­ένο σκαρί στην επικίνδυνη «διαδρομή της Καλαβρίας».

από πέντε ώρες ταξιδιού και η δεύτερη 30 λεπτά αργότερα. Ακολούθησε εισροή υδάτων, έσπασε ένα κομμάτι στην αριστερή πλευρά της λάντζας και οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα. Τρεις Σύροι επιβάτες, ο ένας ράφτης και οι δύο αγρότες, είχαν συλληφθεί για την πλοήγηση του σκάφους. Στις απολογίες τους είχαν πει ότι ένας από τους διακινητές, τους είχε δείξει πώς θα χειριστούν το σκάφος, τι ταχύτητα θα κρατήσουν και τους «ζωγράφισε» την πορεία που έπρεπε να χαράξουν. Την περασμένη Κυριακή, το Λιμενικό κλήθηκε στον κολπίσκο Κατταβιά, νοτιοδυτικ­ά της Ρόδου, όπου είχε προσαράξει άλλο ιστιοφόρο μετά την αναχώρησή του από την Τουρκία. Μετέφερε 56 μετανάστες, ανάμεσά τους και 16 ανήλικοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece