Kathimerini Greek

Αρχίζει η μάχη επιλογής σχολών από υποψηφίους

Από σήμερα στα Λύκεια οι κωδικοί συμπλήρωση­ς μηχανογραφ­ικού

-

Επισταμένη μελέτη των περυσινών βάσεων εισαγωγής ανά τμήμα και άγχος ή απλώς μια δήλωση τμημάτων χωρίς πολλή σκέψη από κάθε υποψήφιο των σχολών που προτιμάει; Αυτός είναι φέτος ο κύριος γρίφος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφ­ικού δελτίου από τους περίπου 100.000 υποψηφίους που έκαναν αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις. Λόγω της επιλογής από κάθε τμήμα ΑΕΙ συντελεστώ­ν βαρύτητας για καθένα από τα τέσσερα εξεταζόμεν­α μαθήματα, οι υποψήφιοι μπορεί να «χαθούν» στον λαβύρινθο των βαθμολογιώ­ν τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματ­ικών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα) που ενδιαφέρον­ται να υποβάλουν μηχανογραφ­ικό δελτίο για τα ΑΕΙ ή και παράλληλο μηχανογραφ­ικό δελτίο (ΠΜΔ) για τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) θα μπορούν να απευθύνοντ­αι στο Λύκειό τους από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Στις ίδιες ημερομηνίε­ς μπορούν να απευθύνοντ­αι στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτ­οι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις φετινές Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουν κωδικό ασφαλείας για την υποβολή ΠΜΔ για μια θέση σε ΙΕΚ. Επίσης, κωδικό προσωπικό ασφαλείας για το μηχανογραφ­ικό πρέπει να δημιουργήσ­ουν όσοι απόφοιτοι μετείχαν στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντ­ας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Επισημαίνε­ται ότι οι απόφοιτοι που θα είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχου­ν στη διαδικασία επιλογής με τα

Οι βαθμολογίε­ς θα ανακοινωθο­ύν στα τέλη Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη 28/6.

μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Εως τα μέσα Ιουλίου

Οι διαδικασίε­ς για την υποβολή μηχανογραφ­ικού δελτίου και παράλληλου μηχανογραφ­ικού θα ολοκληρωθο­ύν περί τα μέσα Ιουλίου. Συνήθως οι υποψήφιοι συμπληρώνο­υν το μηχανογραφ­ικό τους δελτίο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιώ­ν, ώστε να γνωρίζουν –έστω κατά προσέγγιση– τις σχολές με βάση τις περυσινές βάσεις εισαγωγής, στις οποίες μπορούν να διεκδικήσο­υν με αξιώσεις μία θέση. Φέτος, οι βαθμολογίε­ς θα ανακοινωθο­ύν στα τέλη Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη 28/6.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφ­ικού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη

για κάποιον υποψήφιο που επιθυμεί να δηλώσει σχολές/τμήματα όχι μόνο επειδή του αρέσει το αντικείμεν­ο σπουδών τους αλλά και επειδή, με βάση τις περυσινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, θέλει να δηλώσει όλες τις σχολές-τμήματα στα οποία εκτιμά ότι μπορεί να εισαχθεί. Η δυσκολία ανακύπτει διότι με βάση το νέο σύστημα που ισχύει από φέτος, ένας υποψήφιος δεν θα έχει ένα σύνολο μονάδων για όλα τα τμήματα του επιστημονι­κού του πεδίου, αλλά θα έχει διαφορετικ­ές μονάδες για κάθε τμήμα του πεδίου του. Και αυτό διότι φέτος κάθε πανεπιστημ­ιακό τμήμα όρισε τους συντελεστέ­ς, βάσει των οποίων θα πολλαπλασι­αστούν οι επιδόσεις των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικ­ώς εξεταζόμεν­α

μαθήματα. Ετσι, το σύνολο των 461 τμημάτων όρισε συνολικά 5.611 συντελεστέ­ς ανά μάθημα, χωρίς τους συντελεστέ­ς των ειδικών μαθημάτων, καθιστώντα­ς το σύστημα υπολογισμο­ύ των μονάδων πολύπλοκο. Υστερα από αυτό ένας υποψήφιος μπορεί να έχει έως και 249 διαφορετικ­ές βαθμολογίε­ς.

Για τους περίπου 100.000 μαθητές που έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικ­ές, διατίθεντα­ι 68.394 θέσεις στα πανεπιστήμ­ια. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικέ­ς σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστι­κής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα καλυφθούν λίγο περισσότερ­ες από τις 60.000 θέσεις.

 ?? ?? Γρίφος η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφ­ικού δελτίου, καθώς με το νέο σύστημα κάθε υποψήφιος δεν θα έχει ένα σύνολο μονάδων για όλα τα τμήματα του επιστημονι­κού του πεδίου, αλλά διαφορετικ­ές μονάδες για κάθε τμήμα του πεδίου του, γιατί κάθε πανεπιστημ­ιακό τμήμα όρισε τους συντελεστέ­ς.
Γρίφος η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφ­ικού δελτίου, καθώς με το νέο σύστημα κάθε υποψήφιος δεν θα έχει ένα σύνολο μονάδων για όλα τα τμήματα του επιστημονι­κού του πεδίου, αλλά διαφορετικ­ές μονάδες για κάθε τμήμα του πεδίου του, γιατί κάθε πανεπιστημ­ιακό τμήμα όρισε τους συντελεστέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece