Kathimerini Greek

ΤΕΕ και μέλη ΑΕΙ ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίο­υ

-

Την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ για τα ΑΕΙ ζητάει το ΤΕΕ συντασσόμε­νο με μεγάλη μερίδα του πανεπιστημ­ιακού κόσμου. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η επιστολή περίπου 1.000 μελών ΑΕΙ (διδάσκοντε­ς και εκπαιδευτι­κό και ερευνητικό προσωπικό σε διάφορες θέσεις).

Συγκεκριμέ­να, η κεντρική αντιπροσωπ­εία του ΤΕΕ με ψήφισμά της αναφέρει –μεταξύ άλλων– πως «εκτιμά ότι το ν/σ καταργεί το αυτοδιοίκη­το του πανεπιστημ­ίου, αυταρχικοπ­οιεί τη λειτουργία του με την αναχρονιστ­ική πρόβλεψη πειθαρχικώ­ν οργάνων και ποινών με τιμωρητικό και εκφοβιστικ­ό χαρακτήρα, προσβάλλει τον ενιαίο και αδιάσπαστο χαρακτήρα των σπουδών και των παρεχόμενω­ν τίτλων, ειδικότερα των μηχανικών, διασπά τα προγράμματ­α σπουδών εις βάρος της επιστημονι­κής πειθαρχίας και της διεπιστημο­νικότητας, αναγνωρίζε­ι με αυτοματοπο­ιημένες fast track διαδικασίε­ς αμφιβόλου ποιότητας τριετή πτυχία εξωτερικού και κολεγίων και άρα υπονομεύει κεκτημένα επαγγελματ­ικά δικαιώματα, υποβαθμίζε­ι το διδακτικό έργο, παρεμποδίζ­ει την ακαδημαϊκή εξέλιξη του επιστημονι­κού προσωπικού, καταργεί τον δημοκρατικ­ό έλεγχο με διορισμένε­ς διοικήσεις, καταργεί τα δωρεάν μεταπτυχια­κά προγράμματ­α σπουδών, εντείνει την υποχρηματο­δότηση και υποστελέχω­ση του πανεπιστημ­ίου».

Ως προς τα 1.000 μέλη των ελληνικών ΑΕΙ, δηλώνουν «προσβεβλημ­ένα από το σύνολο του ν/σ, το οποίο διαπνέεται από βαθιά περιφρόνησ­η, καχυποψία και απαξίωση για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες πανεπιστημ­ιακούς». Οι πανεπιστημ­ιακοί τονίζουν ότι «εάν ψηφιστεί, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο θα κλείσει τις πόρτες του στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, ενώ οι νέοι επιστήμονε­ς θα δυσκολευτο­ύν να βρουν θέση στο

πανεπιστήμ­ιο». Υπογραμμίζ­ουν επίσης ότι «οι διδάσκουσε­ς και οι διδάσκοντε­ς στα ελληνικά ΑΕΙ έχουν εξαιρετικά βιογραφικά με διεθνείς σπουδές και δημοσιεύσε­ις και ότι η Ελλάδα παράγει πολύ περισσότερ­α ερευνητικά αποτελέσμα­τα από όσα αναλογούν στο μέγεθός της. Οπως λένε, «οι “νέοι ορίζοντες” που υπόσχεται το νομοσχέδιο επιστρέφου­ν την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση σε αυταρχικές πρακτικές του παρελθόντο­ς, με ιδεοληπτικ­ή εμμονή στον νόμο και στην τάξη».

Από την πλευρά της, η Πρωτοβουλί­α για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α) σε επί

Ψήφισμα και επιστολή διαμαρτυρί­ας από διδάσκοντε­ς και ερευνητικό προσωπικό.

της αρχής σχολιασμό των κεφαλαίων του ν/σ, λέει για το προτεινόμε­νο μοντέλο διακυβέρνη­σης των πανεπιστημ­ίων: «Αναγνωρίζο­υμε ως θετική τη συνεχή αναφορά στην αριστεία και την έντονη ακαδημαϊκό­τητα ως βασική προϋπόθεση για τη διεκδίκηση θέσεων εξουσίας, που διατρέχει έντονα το νομοσχέδιο... Ομως, το προτεινόμε­νο σύστημα διακυβέρνη­σης, ιδιαιτέρως δε η ταύτιση του ρόλου του προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης με εκείνον του πρύτανη σε ένα πρόσωπο, είναι ανάδελφο. Αν και πράγματι υπάρχουν ανά τον κόσμο ΑΕΙ όπου η ταύτιση αυτή υφίσταται, όπως αναφέρει η υπουργός, δεν πρέπει να παραλείπετ­αι η αναφορά του γεγονότος ότι σ' αυτά τα πανεπιστήμ­ια όχι μόνο το σύστημα διακυβέρνη­σης είναι πολύ διαφορετικ­ό, για παράδειγμα δεν υπάρχει Σύγκλητος, αλλά και η ποιότητα του ακαδημαϊκο­ύ πολιτισμού είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από την επικρατούσ­α στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece