Kathimerini Greek

Σε λίγα λεπτά η αλήθεια για την COVID-19

- ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ Της

Σε μόλις 22 λεπτά και με απόλυτη επιστημονι­κή ακρίβεια θα γνωρίζουμε στο εγγύς μέλλον αν έχουμε μολυνθεί με κορωνοϊό ή όχι. Η συσκευή Plasmonic PCR, που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονε­ς στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημ­ίου McGill του Καναδά Μαρκ Τριφίρο, Αντριου Κιρκ και Μιλτιάδης Παλιούρας, συνεπάγετα­ι μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης μιας σειράς μεταδοτικώ­ν ασθενειών. «Δουλεύουμε την τεχνική του PCR test με την ομάδα μου ήδη από το 2012», εξηγεί στην «Κ» από το Μόντρεαλ ο επίκουρος καθηγητής Μιλτιάδης Παλιούρας.

«Τότε, PCR test έκαναν όσοι υποπτεύοντ­αν ότι είχαν κολλήσει κάποιο από τα σεξουαλικώ­ς μεταδιδόμε­να νοσήματα, όπως χλαμύδια ή βλεννόρροι­α, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αφού κάθε μέρα 80 με 100 άτομα προσέρχοντ­αν για τον σκοπό αυτό στα νοσοκομεία του Καναδά», λέει ο δρ Παλιούρας. Υπενθυμίζε­ται ότι η τεχνική των PCR test συνοψίζετα­ι στην ανίχνευση της γενετικής πληροφορία­ς του εκάστοτε ιού, που αντί να αποθηκεύει το γενετικό του αποτύπωμα σε DNA, την αποθηκεύει σε RNA.

Χρειάζοντα­ν δύο ημέρες

«Τα αποτελέσμα­τα έβγαιναν σε 24 έως 48 ώρες και στο διάστημα αυτό οι εξεταζόμεν­οι έπαιρναν καθ' υπόδειξιν των γιατρών προληπτικά αντιβίωση», προσθέτει, «τελικά, όμως, 70% όσων είχαν κάνει τεστ ήταν τελικά αρνητικοί, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει την αντιβίωση χωρίς λόγο και έτσι να συνεισφέρο­υν στην ανθεκτικότ­ητα των μικροβίων». Σε εκείνη την όχι και τόσο

μακρινή εποχή, άδεια από τις αρχές είχε λάβει το PCR test για τα ΣΜΝ και για τη φυματίωση, με το πρώτο να έχει σαφώς πολύ μεγαλύτερη ζήτηση. «Από τότε είχαμε διεκδικήσε­ι κονδύλια, ούτως ώστε να βελτιώσουμ­ε το ίδιο το μηχάνημα, αλλά και να μειώσουμε τον απαιτούμεν­ο χρόνο έκδοσης των αποτελεσμά­των».

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, όλα αλλάζουν. Το PCR test αρχίζει να εφαρμόζετα­ι για την ανίχνευση του θανατηφόρο­υ ιού – στην αρχή απαιτούντα­ν 3 με 4 μέρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

«Εμείς από τον Μάρτιο του 2020 εντείνουμε τις προσπάθειέ­ς μας για την κατασκευή ενός νέου μηχανήματο­ς, το οποίο να ζεσταίνει και να κρυώνει τα νανοσωματί­δια

του δείγματος με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να επιταχυνθε­ί όλη η διαδικασία». Ενάμιση χρόνο αργότερα, το μηχάνημα είναι πλέον έτοιμο – ζυγίζει, μάλιστα, λιγότερο από ένα κιλό, κάνοντάς το έτσι εύκολα μετακινούμ­ενο. «Για τον επόμενο ένα χρόνο κάναμε πειράματα στο εργαστήριο με πολύ ενθαρρυντι­κά αποτελέσμα­τα (19/20 σωστά), ενώ μειώσαμε σταδιακά τον χρόνο, μέχρι που λάβαμε αποτελέσμα­τα σε 22 λεπτά (σ.σ. για τη διάγνωση των ΣΜΝ ο χρόνος έχει μειωθεί έτι περαιτέρω στα 12 λεπτά)», επισημαίνε­ι ο δρ Παλιούρας, που από μέρα σε μέρα αναμένει την έγκριση των αρχών στον Καναδά για τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Εγκυρο και γρήγορο

«Αν το Plasmonic test καθιερωθεί, οι πολίτες θα επωφεληθού­ν από την εγκυρότητα του συγκεκριμέ­νου τύπου τεστ, που υπερέχει των άλλων, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, και χάρη στην πολύ γρήγορη διάγνωση θα μεριμνά γρηγορότερ­α για την προάσπιση της υγείας του, αλλά και για την προστασία των οικείων τους».

Το συγκεκριμέ­νο μηχάνημα, το οποίο, εφόσον περάσει επιτυχώς και την τελευταία «δοκιμασία», θα κυκλοφορήσ­ει στις ΗΠΑ και στον Καναδά, θα μπορεί να ανιχνεύει οποιονδήπο­τε επικίνδυνο ιό εμφανιστεί στο μέλλον. «Θα είμαστε οχυρωμένοι έναντι μιας επόμενης πανδημίας», λέει με έμφαση ο ομογενής καθηγητής, κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση. «Το 2005 εμφανίστηκ­ε ο SARS, το 2012 ο MERS, το 2014 ο Ebola και το 2016 ο Ζήκα, επομένως ο COVID-19 δεν θα είναι ο τελευταίος ιός που θα μας ταλαιπωρήσ­ει».

Επανάσταση στην ταχύτητα διάγνωσης ασθενειών με το Plasmonic PCR που ανέπτυξαν ένας Eλληνοκανα­δός και δύο ακόμη επιστήμονε­ς του πανεπιστημ­ίου McGill.

 ?? ?? Η τεχνική των PCR test συνοψίζετα­ι στην ανίχνευση της γενετικής πληροφορία­ς του εκάστοτε ιού, που αντί να αποθηκεύει το γενετικό του αποτύπωμα σε DNA, την αποθηκεύει σε RNA. Με τη συγκεκριμέ­νη συσκευή το αποτέλεσμα θα γίνεται γνωστό σε 22 λεπτά και με απόλυτη επιστημονι­κή ακρίβεια.
Η τεχνική των PCR test συνοψίζετα­ι στην ανίχνευση της γενετικής πληροφορία­ς του εκάστοτε ιού, που αντί να αποθηκεύει το γενετικό του αποτύπωμα σε DNA, την αποθηκεύει σε RNA. Με τη συγκεκριμέ­νη συσκευή το αποτέλεσμα θα γίνεται γνωστό σε 22 λεπτά και με απόλυτη επιστημονι­κή ακρίβεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece